Annonce
Trekantområdet

Måling: Nyt valgforbund kan sikre ekstra blåt mandat

Størstedelen af den borgerlige fløj offentliggjorde i september et teknisk valgforbund. Fra venstre: Tommy Rachlitz Nielsen (K), Susanne Eilersen (DF), Peder Tind (V), Henrik Termansen (KD) og Karsten Byrgesen (NB). Foto: Kathrine Jensen
I september 2020 gik de borgerlige sammen i et historisk valgforbund med fem partier. Det kan til efteråret sikre et ekstra blåt mandat, som ellers ville gå til den røde del af byrådet, viser et regneeksempel.

Opdateret med præcisering af, at SF ikke vil i valgforbund med S. Tidligere stod der, at SF ikke vil i valgforbund.  

Fredericia: Fem borgerlige partier er gået sammen i ét valgforbund til det kommende byrådsvalg i november.

Det samarbejde kan sikre et ekstra blåt mandat i byrådet, hvis vælgerne stemmer som i en ny meningsmåling foretaget for Fredericia Dagblad.

Annonce

Fordeles stemmerne sådan 16. november 2021, snupper Venstre et ekstra mandat – det femte – på grund af valgsamarbejdet med Konservative, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Nye Borgerlige.

Stadig rødt flertal

Det viser beregningen, som Fredericia Dagblad har foretaget efter D’Hondts metode via tidligere lektor Peter Sørensens mandatberegner.


Hvis ingen af de borgerlige partier var med i valgforbund, ville Socialdemokratiet i stedet score et ekstra mandat, og dermed ville fordelingen være 14-7 i rød favør.


Med det ekstra borgerlige mandat bliver der samlet et rødt 13-8 flertal i byrådssalen.

Valgforbundet er indgået for at undgå stemmespild. I målingen får hverken Kristendemokraterne eller Nye Borgerlige nok stemmer til et mandat i byrådet. Men stemmerne tæller med i de borgerlige rækker.

Hvis ingen af de borgerlige partier var med i valgforbund, ville Socialdemokratiet i stedet score et ekstra mandat, og dermed ville fordelingen være 14-7 i rød favør.

Annonce

SF uden valgforbund

I rød blok er der endnu ikke offentliggjort nogen valgforbund. Ved det seneste valg i 2017 var Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF i valgforbund. Men SF indgår ikke i valgforbund med S ved det kommende valg, har partiet meddelt. Ved valget i 2017 var Alternativet heller ikke med i valgforbund.

Sådan fordeles mandater

Hvem får plads i byrådet? Når stemmetallene ligger klar, fordeles mandaterne efter D’Hondts metode. Først tager man de enkelte partier eller valgforbunds stemmer. Så deler man dem med henholdsvis 1,2, 3 og så videre. Dermed får man forskellige kvotienter. Det første mandat i byrådet går til den højeste kvotient, og man fortsætter, til alle mandater er fordelt.

Hvis der er indgået valgforbund, fordeler man forbundets mandater ud på partierne på samme måde.

Metoden, som er opkaldt efter en belgisk matematiker, har fået kritik, da den favoriserer de større partier. Det er sket tre gange, at et parti har fået absolut flertal efter mandater, selvom under halvdelen af vælgerne har stemt på partiet. I Folketinget foreslog DF i 2017 at indføre en anden regnemetode til mandatfordeling, men det blev ikke vedtaget.

Tilbage til meningsmålingen: Hvad hvis alle røde partier var med i samme valgforbund? Fordelingen ville fortsat være 13-8 i rød favør, forudsat at de borgerlige stadig er i valgforbund.

Meningsmålingen er foretaget af Jysk Analyse den 14.-21. januar 2021 som telefoninterviews med et repræsentativt udsnit på 1013 borgere i Fredericia Kommune.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Livsstil

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Navne For abonnenter

Leif Maibom fylder 70: Revykonge havde fornøjelige 12 år i Faaborg

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Annonce