x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Må ikke sende til Danmark: Faaborg-virksomhed står med to millioner mundbind i Vietnam

300 syersker på fabrikken i Vietnam er gået i gang med at lave 2 mio. mundbind. Privatfoto.
Viking Rubber, der producerer avanceret arbejdstøj i Vietnam, har omstillet produktionen og sat 300 syersker til at lave antibakterielle mundbind, som kan vaskes og genbruges op til 30 gange. Men i øjeblikket må firmaet ikke sende mundbindene ud af Vietnam.

Faaborg: Faaborg-virksomheden Viking Rubber Co. er i gang med at producere to millioner mundbind, men nu og her må de ikke sendes til Danmark, hvor værnemidler ellers er en mangelvare i kampen mod coronavirussen. Til gengæld kommer de befolkningen i Vietnam til gode.

Her har Viking Rubber Co. sin produktion.

- Vi er oppe mod et bureaukrati, for vi skal have en eksporttilladelse, før vi må sende vores produkter ud af Vietnam, og jeg kan ikke være sikker på, at vi kan få den tilladelse, men det er jeg nok klogere på i løbet af en uges tid, forklarer administrerende direktør Alexander Mygind Andersen.

Annonce

Genanvendeligt mundbind

Mundbindet har tre lag. Det yderste er vandafvisende, og de to inderste er lavet af et særligt stof, som har en antibakteriel belægning.

Viking Rubber Co’s fabrik har fået lov til at bruge det særlige antibakterielle stof til at udvikle mundbind til det vietnamesiske marked.

Nu håber Faaborg-firmaet på at kunne eksportere dem til kunder i Danmark og Europa også.

Kontakt til danske sundhedsmyndigheder

Om der overhovedet vil være efterspørgsel på Viking Rubbers mundbind herhjemme, vides heller ikke med sikkerhed. Alexander Mygind Andersen er nemlig først i en indledende fase i kontakten med de danske sundhedsmyndigheder, men produktet virker lovende.

Viking Rubber Co. har udviklet et antibakterielt og genanvendeligt mundbind, som kan vaskes 30 gange og stadig være antibakterielt.

De er i gang med at producere to millioner mundbind på fabrikken i Vietnam, hvor 300 syersker har omstillet produktionen af avanceret arbejdstøj. Mundbindene er bestilt af blandt andet supermarkedskæder og apoteker i Vietnam, og bilfabrikken Honda har alene afgivet en ordre på 200.000 stk.

- Jo, selvfølgelig kunne det være fedt, hvis vi også kunne gøre en forskel i Danmark i bekæmpelsen af coronavirus, men der ligger altså også en stor tilfredsstillelse for medarbejderne i at kunne levere i hjemlandet. Det giver en enorm stolthed, konstaterer Alexander Mygind Andersen.

Støtter op om bæredygtighed

- Vores direktør i Vietnam engagerer sig meget, fordi Vietnam er udsat. De bor tæt og har et dårligere sundhedssystem. Det er vigtigt at medarbejderne har det godt, og holder sig stærke og raske. Og at landet udvikler sig, siger direktøren.

- Vi vil gerne støtte op om et bæredygtigt alternativt til engangsmaskerne, og mange steder er de en mangelvare lige nu. Så kan vi gøre en forskel for både sygdomsbekæmpelsen og bæredygtigheden, skal vi klart gøre det. Det er ikke noget, vi tjener noget særligt på, må vi indrømme. Men det er vigtigt for os. Vi vil gerne gøre vores i denne tid, siger Alexander Mygind Andersen.

Direktør Alexander Mygind Andersen, Viking Rubber Co. har taget indledende kontakt til de danske sundhedsmyndigheder. Foto: Michael Bager

Ønske fra regeringen

Udviklingen af mundbindet er sket på Viking Rubbers tekstilfabrik i Vietnam efter et ønske fra den vietnamesiske regering. Der er påbud om, at man ikke må gå udenfor uden mundbind derude nu for at hindre smittespredning.

Det vietnamesiske sundhedssystem er langt fra så udviklet som det danske, og der er en generel frygt i samfundet for sygdommen. Derfor har direktøren på fabrikken i Vietnam også skruet op for at undervise medarbejderne i rengøring, så de sikrer at der både er rent på fabrikken og hjemme hos dem selv.

Maskerne er antibakterielle og kan vaskes og genbruges op til 30 gange. Privatfoto.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce