Annonce
Fyn

Må en lystsejler sejle til Danmark fra Tyskland?

Som ikke-dansk statsborger kan man indtil videre kun komme til Danmark, både via landvejen, luftvejen og til havs, hvis man har et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål". Arkivfoto: Christian Brandt
Sommervejret er også sejlervejr. Men hvordan forholder det sig for udenlandske lystsejlere, der vil sejle ind i Danmark med deres båd - må de det?
Annonce

En læser vil gerne vide, om hans ven fra Tyskland kan sejle ind i Danmark til sin vante sommerplads – i dette tilfælde en plads et sted på Als.

Vedkommende vil også gerne vide, om tyskeren så efterfølgende kan sejle i dansk farvand med overnatning i danske havne.

Svaret er, grænsekontrollen i øjeblikket er udvidet i Danmark. Det betyder, at personer der ikke er danske statsborgere skal have et såkaldt "anerkendelsværdigt formål" med at rejse ind i Danmark. Det gælder både via landvejen, luftvejen og til havs. Der er altså ingen forskelle. Det afgørende er, om man krydser grænsen eller ej.

Tyskeren, og andre udenlandske lystsejlere, må almindeligvis betragtes som turister og har derfor ikke umiddelbart et "anerkendelsesværdigt formål" i Danmark. Derfor kan de – ifølge politiets nuværende retningslinjer - ikke lovligt indrejse i Danmark. Et "anerkendelsværdigt formål" kunne f.eks. være, hvis man arbejder eller bor i Danmark eller skal levere "varer eller tjenesteydelser til/i Danmark eller varer ud af Danmark", står der i politiets retningslinjer. Herunder også personer, "der i erhvervsøjemed skal fragte varer ud af Danmark i personbil". Det kunne også være ægtefæller/faste samlevere samt forældre og børn til en dansker, der er bosiddende i Danmark.

Dansk politi foretager indrejsekontrol i danske havne. Så man kan ikke bare sejle til Danmark fra andre lande og komme i havn. Politiet betragter personer som indrejst, når de går i land i den pågældende havn.

Annonce

Hollændere fik nej

Dog er det værd at bemærke, at den tyske ven nok gør bedst i at vente til tidligst 15. juni. For tyskere, islændinge og nordmænd kan fra 15. juni igen krydse grænsen til Danmark. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) om på et pressemøde 29. maj. Men der er restriktioner: Turister skal bl.a. dokumentere, de har booket et ophold uden for København med mindst seks overnatninger på hotel, campingplads eller lignende.

Havneleder for Assens Marina, Alex Hansen, fortæller, det ikke har været et problem med udenlandske lystsejlere, der ville ind og ligge i Assens Marina. Men han har dog givet nogle hollandske sejlere et nej.

- Vi havde nogle hollændere, der ville herop. Vi skrev til dem, at de altså ikke måtte anlægge vores havn, fortæller han.

Efter sommerferien forventes det, at det bliver muligt at rejse til Danmark fra øvrige Schengen-lande og Storbritannien.

Man kan få mere at vide om et "anerkendelsværdigt formål" via politiets hotline på telefon 70 20 60 44.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar naturen på Nyborgs volde

Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

GOG

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce