Annonce
Odense

Må ændre blanding fra boringer: Pesticidrester driller igen vandværk i Odense

Der har igen været for store koncentrationer af desphenyl-chloridazon i drikkevandet fra Lindvedværket. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Vandcenter Syd har opdaget en mindre overskridelse af den tilladte koncentration af pesticidet desphenyl-chloridazon i en analyse af drikkevandet fra Lindvedværket. Ifølge driftschef Andreas Bassett kan problemet dog hurtigt løses ved at ændre blandingsforholdet mellem vandværkets boringer.

Odense: Pesticidet desphenyl-chloridazon kom for omkring tre år siden pludseligt på alles læber, da vandværker på tværs af Danmark - og ikke mindst på Fyn - fandt for høje koncentrationer af pesticidet i drikkevandet.

I Odense fandt man blandt andet større forekomster hos Dalumværket og Lindvedværket, der i en kortere periode måtte lukke, mens Vandcenter Syd gik på jagt efter kilden til forureningen.

Sidenhen har man med jævne mellemrum analyseret vandet for at holde øje med koncentrationen af desphenyl-chloridazon og andre pesticider, som skal holdes under 0,1 mikrogram pr. liter vand. Og det er i én af de prøver, at man i starten af august fandt en mindre overskridelse af grænseværdien for desphenyl-chloridazon ved afgangsvandet fra Lindvedværket. Overskridelsen er dog minimal, fortæller driftschef hos Vandcenter Syd, Andreas Bassett.


I dag har vi et meget bedre overblik med analyser fra de enkelte boringer, så vi hurtigt kan skrue op for den ene boring og ned for den anden. Det er det, vi gør nu.

Andreas Bassett, driftschef for Vandcenter Syd


- I de første måneder af 2020 målte vi koncentrationer på mellem 0,05 og 0,08, som altså er under grænsen på 0,1 mikrogram pr. liter. Men i august viste analysen en værdi på 0,12 mikrogram pr. liter, siger Andreas Bassett.

Annonce

Skruer på blandingsforhold

Efterfølgende har en ny analyse vist en koncentration på 0,11 mikrogram pr. liter i vandet fra Lindvedværket - altså en endnu mindre, men dog stadig en overskridelse af den tilladte grænseværdi. Og det får nu Vandcenter Syd til at ændre på blandingsforholdet mellem de forskellige boringer, der forsyner værket.

Et levn fra fortiden

Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af chloridazon, som blev anvendt som ukrudtsmiddel i produktionen af roer, rødbeder og løg fra 1965 og frem til 1996, hvor det blev forbudt i Danmark.

Det er kun sundhedsskadeligt i meget høje koncentrationer. Ifølge et notat for Miljøstyrelsen i koncentrationer på 300 mikrogram pr. liter hos voksne og 50 mikrogram pr. liter hos børn.

Den tilladte grænseværdi er langt lavere. For alle pesticider gælder det således, at de ikke må forekomme i koncentrationer på mere end 0,1 mikrogram pr. liter. Så det er den grænse, som vandværkerne skal overholde og reagere på.

- For tre år siden blev vi nødt til at lukke vandværket helt, indtil vi fandt ud af, hvor forureningen kom fra. Men i dag har vi et meget bedre overblik med analyser fra de enkelte boringer, så vi hurtigt kan skrue op for den ene boring og ned for den anden. Det er det, vi gør nu, siger Andreas Bassett, der peger på, at det ikke nødvendigvis er en løsning at droppe de boringer, der er mest forurenede med pesticidet.

- Det kan føre til oversvømmelser, hvis vi pludseligt stopper med at pumpe vand fra en boring, men der kan faktisk også ske det, at selve forureningen bare løber over i en af vores andre boringer. Og så er vi jo lige vidt, siger Andreas Bassett.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Gense live-læsermøde: Minister besvarede fynboernes spørgsmål inden trafik-forhandlinger for milliarder

Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Nordfyn For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Annonce