Annonce
Sydfyn

Lystfiskerturisme truet af nyt EU-forslag

Bådudlejerne Nikolaj Östa og Torben Hansen fotograferet, da den tidligere fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) i februar besøgte Langeland Kommune og særligt Spodsbjerg for at høre om lystfiskerturismens betydning for Langeland. Foto Martin Ramsgaard.
Nyt EU-kommisionsforslag vil nedsætte lystfiskerkvoter til to torsk om dagen. - Det kan blive vores endeligt, siger Nikolaj Östa fra IBI bådudlejning i Spodsbjerg. Såvel folketingsmedlem som borgmester går ind i sagen

Nikolaj Östa, indehaver af IBI bådudlejning i Spodsbjerg, der betjener mange, særligt tyske lystfiskere, har allerede fået henvendelser fra kunder, der har hørt rygtet om nye regler på lystfiskerområdet.

- De har hørt rygter om kvoter ned til to fisk om dagen og vil afbestille, hvis det er tilfældet, fortæller Nikolaj Östa.

Det er EU-kommissionen, der har fremsat et forslag om skrappe restriktioner på torskefiskeriet i såvel østlige som vestlige Østersø, som de europæiske fiskeriministre skal tage stilling til den 14-15 oktober. Forslaget har baggrund i en meget alvorlig udvikling af bestanden af torsk i særlig grad i østlige Østersø, men også i den vestlige del, som Langeland hører under.

Forslaget indeholder udover restriktioner for fiskerierhvervet også begrænsninger for lystfiskeriet. Her foreslår kommissionen, at det er tilladt at fange to torsk om dagen pr. lystfisker.

Annonce
Den Radikale Rasmus Helveg Petersen har skrevet til fiskeriminister Mogens Jensen (S) og gjort ham opmærksom på, hvilke konsekvenser det kan få for lystfiskerturismen på Langeland, hvis nye torskekvoter indføres for lystfiskere. Foto: Arkivfoto.

For langt for for lidt

- Der er ingen, der gider kører 600-800 km for at fange to torsk om dagen. Det kostede os halvdelen af omsætningen, da man satte lystfiskernes fangst ned til tre og fem fisk om dagen. Hvis man sætter det ned til to om dagen, er det ikke sikkert, vi klarer den, det vil helt sikkert koste fyringer, siger Nikolaj Östa.

Det kan godt være, at lystfiskerne også skal bidrage, men jeg mener, at man skal gøre det på en anden måde for eksempel sætte mindstemålet op, siger han.

Folketingsmedlem Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre har skrevet til fiskeriminister Mogens Jensen (S).

- Ministeren har lovet at se på sagen, men det er jo en helt ny minister, der lige skal sætte sig ind i tingene.

- De fisk, der bliver fanget på stang, har ingen betydningfor torskefiskeriet, det er ren symbolpolitik. Men lystfisketurismen har afgørende betydning for Langeland, fordi lystfiskerturisterne kommer i forårs- og efterårsæsonen, hvor mange andre turister er taget hjem, siger Rasmus Helveg Petersen.

- Det er naturligvis vigtig, at vi få beskyttet torskebestanden, men de fisk, turisterne fanger, har ingen betydning for bestanden, så der er ingen grund til de restriktioner, siger han.

Bekymring på Langeland

Også borgmester Tonni Hansen (SF) er i aktion for at stoppe de vidtgående restriktioner for lystfiskeriet.

- Jeg har fået en henvendelse fra turisterhvervet, og jeg har skrevet til fiskeriministeren. Det har ikke betydning for torskebestanden, om lystfiskerne fanger syv eller to torsk om dagen, men for det langelandske turisterhverv har det stor betydning. Det er naturligvis vigtigt, at der bliver gjort noget for at sikre torskebestanden i fremtiden. Det er et alvorligt sygdomstegn, at vores fiskebestande har det så dårligt, siger han.

I efteråret 2018 gik Tonni Hansen og Lollands borgmester Holger Rasmusen (S) i aktion for at få gjort noget ved de lystfiskerkvotere, der siden januar 2017 plagede turisterhvervet. Regler om tre fisk per lystfisker per dag i januar og februar og fem resten af året tog hårdt på turisterhvervet.

Turist- og erhvervsdirektør Anne Mette Wandsøe er bekymret over forslaget om de lavere lystfiskerkvoter.

- Det har stor betydning for den del af året, der ligger uden for skolesommerferien. Vi så det i 2017 og -18, hvordan lystfiskerne blev hjemme, og vi kan se nu alene ved rygtet om forslaget begynder det at køre på de sociale medier. Turisterne blokerer simpelhen overfor tanken om to fisk om dagen, hvis det er blæsevejr og de ikke kan fiske et par dage, så oplever turisterne det som en stor begrænsning og så vil de hellere tage til et sted, hvor fiskeriet er uden restriktioner.

Borgmester Tonni Hansen har også skrevet til fiskeriministeren og udtrykt sin bekymring for konsekvenserne, hvis de nye lystfiskerkvoter bliver vedtaget. Arkivfoto.

Kvoter koster stillinger

Feriehuschef Irene Harrild Riis, Novasol Langeland har via tal fra Danmarks Statistik regnet på, hvilken betydning restriktionerne i 2017 og 2018 har haft for turismen på Langeland.

- Det er særligt tyske og nederlandske overnatninger, der er gået ned. Fra 2017 til 2018 er der en nedgang på 7251 overnatninger a kr. 750 i døgnforbrug. Det giver 5.438.250 kr i tabt turistomsætning. Ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening betyder det et tab på 6,5 fuldtidstillinger.

I 2019 blev kvoten hævet til syv fisk per dag for lystfiskere. Men forskningrapporter fra forsommeren har konstateret, blandt andet torsken er stærkt truet i særligt østlige Østersø, men også i vestlige Østersø, og det er de rapporter, der nu får kommission til at foreslå nye restriktioner for at redde bestanden af torsk for fremtiden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Før konkurs i kemisagen: Købte båd, betalte private regninger og flyttede 11 biler over i nyt firma

Leder For abonnenter

Rygeforbud på boldbaner: Hvorfor er S, V og K så vattede?

Hvis man vil nå et bestemt mål, skal man nødvendigvis lægge konkrete planer for, hvordan man kommer derhen. Ellers når man ikke frem. Derfor gør Odenses radikale rådmand, Susanne Crawley Larsen, ret i at ærgre sig over, at et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Konservative i kommunens økonomiudvalg i sidste uge nedstemte et forslag om at indføre et rygeforbud på kommunens boldbaner. For det er, som Crawley Larsen påpegede, uambitiøst at stemme forslaget ned: ”Og det flugter meget dårligt med, at vi har vedtaget den mest ambitiøse rygepolitik, hvor vi i 2025 skal have den første røgfri generation. Det kan blive svært at nå, når vi er så fodslæbende”, som hun sagde til avisen. Kommunen har en politisk vision om at få en røgfri generation i 2025 og et helt røgfrit Odense i 2030. Det er meget ambitiøse mål – ja, ligefrem overambitiøse, hvis man spørger den konservative rådmand Søren Windell. Det er imidlertid et faktum, at man er nødt til at tage meget ambitiøse initiativer, hvis man vil gøre sig håb om at indfri meget ambitiøse mål. Derfor var forslaget om tobaksfri boldbaner og et røgfrit Odense Stadion på sin plads. Og derfor var det indlysende, at Susanne Crawley Larsen i sidste uge meddelte, at hun vil fortsætte kampen mod rygningen. ”Man kommer til at høre fra mig igen”, sagde hun – og det kan man så, alt efter temperament, tage som en trussel eller et løfte. Sikkert og vist er det, at også Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og resten af byrådet er nødt til at forholde sig til den ambitiøse – eller overambitiøse – rygemålsætning. For hvis man virkelig vil gøre Odense til en røgfri by om blot 10 år, skal man stoppe med at sniksnakke og i stedet handle. For man er nødt til at tage langt mere omfattende initiativer end blot at foreslå et banalt rygeforbud på en boldbane. Og man er nødt til at opgive den vattede holdning, som de tre store partier i byrådet har lagt for dagen i denne sag. Sagen er, at Odense ikke bliver røgfri af sig selv. Og derfor må politikerne udvise mere mod, end de tre store partier i Odenses økonomiudvalg har gjort.

Fyn

'Groft uforsvarligt': Entreprenør-ægtepar fra kemisagen på vej mod konkurskarantæne

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];