Annonce
Livsstil

Jo Hammerborg: Lysdesigneren, der døde i en voldsom faldskærmsulykke, er aktuel igen

Lysdesigneren Jo Hammerborg stod i 23 år i spidsen for Fog og Mørups designafdeling. Selv om han altid holdt fast på arbejdstiderne 8-16, var han yderst produktiv. På kun et år i 1963 skulle han have designet 50 lamper. Han hjalp også andre arkitekter og designere med at optimere formgivningen. Efter 23 år som chefdesigner sagde han op og fik sin egen tegnestue. Privatfoto
De fleste kender hans lamper, men langt færre hans navn. Lysdesigneren Jo Hammerborg var en privat mand, og da han døde voldsomt og alt for tidligt, gemte efterkommerne minderne og hans tegninger væk for at kunne komme videre i livet. Men de seneste år, har hans døtre lettet på låget til kasserne på loftet. Og nu er de klar til at relancere to af hans hovedværker sammen med Warm Nordic.

Det var et chok, da deres far døde. Designeren, hobbypiloten og faldskærmsrekordspringeren Jo Hammerborg mistede livet i en tragisk faldskærmsulykke, da Gry og Marlene Hammerborg var henholdsvis 10 og 14 år. Så de lagde både mentalt og helt bogstaveligt låg på kasserne med hans scrapbøger, tegninger og design.

Måske er det derfor, at lysdesigneren er et relativt ubeskrevet blad i den danske designhistorie.

Selv var han privat og optrådte helst kun i aviserne, når han havde sat en ny højderekord med sine vovede udspring. I 1971 sprang han sammen med vennen kaptajn Noah Krone ud fra 7600 meters højde som de første danskere.

Annonce

De senere år har hans døtre lettet på låget til minderne. Og nu er to af Hammerborgs hovedværker, Milieu-pendlen og Trombone-lampen, relanceret af brandet Warm Nordic i samarbejde med familien. Samtidig har Gry og Marlene Hammerborg sat sig for at fortælle historien om deres produktive far og hans design, der har været toneangivende og stemningssættende i danske hjem siden slutningen af 1950’erne.

- Det har været en sorgfuld proces at åbne kasserne og dykke ned i det. Indimellem blev vi jo, som var vi 10 og 14 år igen. Det var ekstremt traumatiserende at miste ham dengang, så for at komme videre blev det bare lagt væk, siger Gry Hammerborg.

- Det var som at åbne Pandoras æske, for der har virkelig været låg på i en lang årrække. Men ting tager den tid, de tager, og pludselig var vi voksne. Men der er også dukket ting op, vi næsten havde glemt. Der kom nye lag på fortællingen om vores far. Vi havde næsten glemt, at han var modstandsmand under krigen. Og han havde lavet scrapbøger, hvor vi kunne læse om faldskærmsspringene. Han var virkelig en vovehals og en rebel. Han var meget andet end en designer, supplerer Marlene Hammerborg.

Det var da også i udspringene, flyveturene og i himmelrummet, at Jo Hammerborg fandt en stor del af sin inspiration.

Rebel fra Randers

Johannes Hammerborg blev født i 1920 i Randers. Her voksede han op i en familie med syv søskende. Han var kreativ og kunstnerisk, og hans første opgør er ifølge døtrene med almue-livet. Hvor hans søskende blev i det jyske og arbejdede som håndværkere, blev Jo Hammerborg  optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademi og sidenhen uddannet sølvsmed.


Han arbejdede hele tiden på at optimere og gøre lamperne mere stringente. Han skubbede til grænserne for materialerne og var kompromisløs i sin formgivning. Han tænkte virkelig over lyset på en måde, som ikke mange gjorde dengang,

Marlene Hammerborg


- Han bosatte sig i en funktionalistisk og moderne lejlighed på 17. sal i Brøndbyøster. Det var en stor kontrast til barndomshjemmet, siger Marlene Hammerborg.

Efter akademiet uddannede han sig ved Georg Jensens sølvsmedje, hvor hans interesse og flair for formgivning blev vakt. Her arbejdede han, indtil han søgte ind hos lampeproducenten Fog og Mørup, hvor han hurtigt fik titlen som chefdesigner. I de næste 23 år skulle hans funktionalistiske tankegang og rene linjer sætte præg på belysningen i danske hjem. Den tidligere sølvsmed lærte sig at designe, ikke bare lamper, men lys.

- Hans vigtigste kollega var den tekniske direktør. Og hver dag iførte han sig den hvide kittel og gik ned i produktionen for at være tæt på. Han arbejdede hele tiden på at optimere og gøre lamperne mere stringente. Han skubbede til grænserne for materialerne og var kompromisløs i sin formgivning. Han tænkte virkelig over lyset på en måde, som ikke mange gjorde dengang, fortæller Marlene Hammerborg.

Trombone-serien er designet i 1966 af Jo Hammerborg, der stod bag en lang række lamper, der med tiden har fået klassikerstatus - flere med udgangspunkt i cylindriske skærme. Trombone bød på en række tekniske udfordringer undervejs i designprocessen og fik derfor en særlig betydning for Jo Hammerborg, da hans vision lykkedes. Lampen er blandt de design, der livet igennem havde en fast plads i hans eget hjem. Foto: Warm Nordic
Trombone-lamperne har et stramt geometrisk design, der gør dem tidløse. Marlene Hammerborg, der har været ejendomsmægler i mere end 30 år, fortæller at hun gennem alle årene har set Trombone-lamperne. De har passet til 90'erne og 00'erne i lige så høj grad, som de passer ind i et enkelt nordisk hjem nu. Foto: Warm Nordic

Han arbejdede med smukke skygger, genskin og fokuserede lyskegler. Med afblænding og udstansninger, der kunne kaste en stjernehimmel op på loftet, som i lampen Kastor, eller sende ringe af lys og skygge ned på spisebordet, som med lampen Milieu. Ved Fog og Mørup formgav han både nogle af sin prisvindende hovedværker i ædle metaller og glas, og han skabte demokratisk design og solgte i mange prisklasser - helt ned til 20-30 kroner pr. lampe.

Milieu-pendlen svæver let og elegant i rummet, som var den et himmellegeme i det himmelrum, Jo Hammerborg var så fascineret af. Pendlen har form som en halvkugle og er et lampedesign i flere lag, hvilket skaber en lysvirkning, som ikke blænder. I løbet 2021 kommer Warm Nordic med en ny udgave af pendlen, der er 29 centimeter i diameter, og som koster 2999 kroner. Foto: Warm Nordic

- Det var ikke kogler til 70.000 kroner, der var hans metier at lave. Det, der var vigtigt for vores far, var at give helt almindelige danskere adgang til ordentligt design og god belysning. Det var i 60’erne og 70’erne, hvor de stramme, arkitekttegnede boliger kom frem, hvor møblerne var lavet af Børge Mogensen, Arne Jacobsen eller Nanna Ditzel. Og han lavede lamper, der passede ind i moderne, enkle hjem, så folk ikke skulle bo med deres tunge arvestykker længere, siger Gry Hammerborg.

Annonce

Inspiration i himmelrummet

Jo Hammerborg levede selv sin vision ud. Døtrene voksede op i et snorlige og altid rent hjem. Hvor alt var farvekoordineret, og selv havens udseende var stringent. Usædvanligt for tiden var det deres far, der bestemte, hvilke møbler de havde, hvor lamperne skulle hænge, og hvornår de skulle skiftes ud. Det sidste skete tit, for med en produktivitet på 50 lamper på et år i 1963 var der tit nyt lys til hjemmet. Der var dog undtagelser, for hans yndlingslamper fik lov til at bliver hængende og stående. Det er de yndlingsdesign - hovedværkerne, kalder døtrene dem - som nu er fundet frem fra kasserne for at blive relanceret.

Jo Hammerborg

Født i 1920 i Randers.

Uddannet sølvsmed i 1944 og kom siden på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Fra 1949 til 1957 arbejdede han hos Georg Jensen.

I 1957 kom han til Fog og Mørup. Her blev han hurtigt chefdesigner og stod for en stor del af lampeproducentens design de næste 23 år. Han forlod Fog og Mørup, da den blev købt op af Lyfa, og blev selvstændig designer med tegnestue i hjemmet.

Han var ivrig sportsmand, pilot og faldskærmsudspringer.

I 1971 satte han dansk rekord i højeste faldskærmsudspring - fra 7600 meters højde - sammen med vennen Noah Krone.

I 1982 døde han, kun 62 år, i en faldskærmsulykke.

Han var gift og havde to børn: Gry og Marlene Hammerborg.

I Trombone-serien findes en pendel, en bordlampe og en gulvlampe, der i deres designudtryk leder tankerne hen på en trækbasun, som har inspireret til seriens navn. Alle tre lampedesign fås i enten børstet messing eller børstet aluminium. Bordlampen er 56 centimeter høj og koster 3599 kroner. Foto: Warm Nordic

- Trombone-standerlampen stod ved siden af Arne Jacobsen-ægget i vores stue. Det var en lampe, han var stolt af, og den havde sin faste plads, selv om der blev skiftet meget ud. Vores mor har den faktisk stadigvæk stående. I den modsatte ende af stuen hang Milieu-pendlen i en version, der var belagt med 24 karat guld. Den stod ham også nært. Den vandt en pris samtidig med hans højderekord i faldskærmsspring, så det var ret specielt, siger Marlene Hammerborg.

Jo Hammerborg havde både højderekorden i faldskærmsudspring og en ny designpris på billedet her. Det er fra et tidspunkt i 70’erne. Det præcise årstal er svært at sætte, fortæller Gry Hammerborg. Men man kan se, hvorfra inspirationen til Milieu-pendlens form kommer. Privatfoto

Den sidste pendel var formodentlig inspireret af faldskærmens form. På et billede fra 70’erne, som døtrene har fundet i scrapbøgerne, ser man, at Jo Hammerborg havde hængt to mænd op i snore, så lampeskærmene lignede faldskærme over dem. I det hele taget var det i sin meget aktive fritid og i sine interesser, at han fandt inspirationen til sine design. Mange af dem var inspireret af universet eller sportens verden og havde navne efter planeter og stjerner. Saturn, Vega, Tarok og Castor - for at nævne nogle. En lampe havde fået sin form efter en regndråbe på et flyvindue. En anden var inspireret af en diskos.

- Han spillede tennis, løb otte kilometer hver anden dag, lavede gymnastik og sprang faldskærm. Han var en sportsmand, også ud i det ekstreme. Der er ingen tvivl om, at han har hentet sin inspiration der. Vi læste i en af scrapbøgerne, at han havde sagt i et interview, at flyvning og faldskærmsudspring var en medicin mod stress. Det var simpelthen åndelig føde for ham, siger Gry Hammerborg, og Marlene bryder ind:

- Og så var der adrenalin-kicket. Det må man ikke glemme.

- Det er rigtigt. I det hele taget var han meget optaget af tanken om, at mennesket ville være fuldendt, hvis det kunne flyve. Han var optaget af faldskærmsudspringene. Af vægtløshed. Og af himmelrummet i det hele taget. Det har været et omdrejningspunkt også for hans design, siger Gry Hammerborg.

Det var også omdrejningspunktet for hele familien. Alle ferier blev brugt i campingvogn, der kørte til forskellige flyvepladser i Danmark. Deres arkitekttegnede villa i Allerød lå én kilometer fra flyvepladsen, så pigerne kunne se deres far springe ud i faldskærm hjemme fra haven. Han var let at genkende i den stilrene blå og hvide dragt, som var farvekoordineret med skærmen.

- Han var ikke en helt almindelig far. De andres fædre kom hjem fra arbejde og satte sig i lænestolen med avisen. Vores svævede oppe i skyerne. Og jeg kan huske, at jeg altid glædede mig sådan til, at han kom hjem, for han var så spændende, sjov og uhøjtidelig at tale med, siger Gry Hammerborg.

Annonce

Godt gået, piger

Gry Hammerborg, datter af Jo Hammerborg. Privatfoto

Jo Hammerborg blev kun 62 år. Han døde i en faldskærmsulykke, og døtrene og deres mor pakkede de traumatiske følelser og minderne ned i kasser.

- Vi skulle jo finde en måde at komme videre på, siger Gry Hammerborg.

Men efter mange års arbejde er de to døtre stolte over at kunne relancere endnu to af hans design. For nogle år siden kom Orient-lampen, som bliver produceret af Fritz Hansen.

Marlene Hammerborg, datter af Jo Hammerborg. Foto: Henrik Vistoft

- Det lå ikke lige i kortene, at vi skulle arbejde videre med det. Og der har været bump på vejen, for vi har strenge krav til kvalitet og materialer og en høj moral og etik, som vi tror, vores far også ville have haft. Det skal være i hans ånd, og det skal laves af folk, der gør sig umage. Så det er en kæmpe glæde og stolthed for os at se, at nogle af hans bedste lamper bliver produceret igen. Man ved jo ikke, om der er mere mellem himmel og jord, men det kunne være, at han sidder et sted og tænker: Godt gået, piger, siger Gry Hammerborg.

Annonce
Fyn For abonnenter

Gerts elregning eksploderede: Han tror ikke på regeringens håndsrækning - Det batter ikke

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Faaborg-Midtfyn

Tegn din familie: Greven på Egeskov vælger børnetegning, der bliver til lyskunst til Luminis

Debat

Hjælp: 5 medarbejdere til 54 børn - åbent brev til børne- og undervisningsministeren

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Middelfart For abonnenter

To år efter røveriforsøg i City Kiosken: 31-årig nægter stadig, men fik en hård straf

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Assens

Terrassedør brudt op på landevej: Spisestuen fik rømmet dens stole

Nordfyn For abonnenter

Trafiksikring blev droppet, da butikkerne strittede imod: Onsdag skete der et uheld

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Nyborg

700 frivillige til Tour de France i Nyborg: Alle har mulighed for at være med

Fyn For abonnenter

Energipriserhimmelflugt: Thomas fik tredoblet regningen for naturgas

Nordfyn

Storstilet plan om julemarked i Otterup: Tyske træhytter skal skabe den helt rigtige stemning

Annonce