Annonce
forside

Lys i mørket: Fakkeltog i Gudbjerg mod skolelukning blev til sejrsmarch

Op mod 200 borgere deltog mandag aften i et fakkeltog i Gudbjerg mod en lukning af skolen. Foto: Henrik Nguyen.

Op mod 200 borgere i Gudbjerg trodsede mandag aften regnen for at gå fakkeltog mod en lukning af skolen i landsbyen. De mange fremmødte jublede, da de modtog nyheden om, at politikerne efter alt at dømme ønsker at bevare afdelingen i Gudbjerg.

Gudbjerg: Det gik ikke som planlagt. Det blev meget, meget bedre.

Nogenlunde sådan vil hovedparten af de op mod 200 Gudbjerg-borgere nok se tilbage den mandag aften, de tilbragte ude i tusmørket og regnvejret mellem kirken og brugsen.

De var der for at gå fakkeltog for at vise, at de ikke ønsker den lokale afdeling af Stokkebækskolen lukket. Og de var der for at vise, at landsbyen står sammen i tykt og tyndt.

Hvad bedre var, så synes missionen allerede at være lykkes, da det kort tid inden afgang kom frem, at der tegner sig et billede af, at politikerne nu ønsker at bevare skolen i Gudbjerg. Til menneskemægdens store glæde.

- Hvor er det bare fedt, at man kan gøre en forskel, lyder det fra Tanja Siehr, som har to børn i Stokkebækskolen - et i Gudme og et i Gudbjerg - da hun hører nyheden om, at borgmester Bo Hansen (S) vil pege på en model, som ikke indebærer at lukke matriklen i Gudbjerg.

Tanja Siehr har sammen med en anden forælder, Katrine Tangaa, ført pennen på et høringssvar sendt til skolebestyrelsen og Børne- og Ungeudvalget, hvori de dels appellerer til, at man for alt i verden ikke lukker Gudbjerg-afdelingen, dels at man bør gå efter en model, der indebærer at samlæse klasse. Det vil sige, at flere klasser i nogle tilfælde har fælles undervisning.

Nu står hun sammen med de mange andre ude i regnen med en fakkel i hånden.

- Det er stort at se det sammenhold her. At alle kan rejse sig sammen og kæmpe for landsbyen. Så jeg står her med lidt blanke øjne, indrømmer hun alt imens, der bliver jublet hele vejen rundt.

Men man forstår også på hende, at kampen ikke er vundet endnu.

- Nu er næste skridt at gå i dialog med forældrene i Gudme og få dem til at kæmpe for den model, hvor man samlæser nogle af klasserne, i modsætning til den model, som politikerne lægger op til med indskoling i Gudbjerg. Det håber vi stadig på, at de vil være med på.

Annonce
Op mod 200 borgere deltog mandag aften i et fakkeltog i Gudbjerg mod en lukning af skolen. Foto: Hans-Henrik Dyssel

Fantastisk

Det var kun få timer inden fakkeltoget, at det kom frem, at skolebestyrelsen for Stokkebækskolen, som hidtil havde ansvaret for at tage den afgørende beslutning om, hvordan skolen fremover skal indrettes, ville overlade beslutningen til byrådet. Og hvordan det siden viste sig, at politikerne efter alt at dømme ønsker at bevare alle tre matrikler.

Hvis nogle ville tro, at den besked kunne tage noget af luften ud af aktionen, må de tro om, for betydningen af lave et optog er den samme uanset, mener flere af deltagerne.

- Vi er her jo for at støtte op om, at der ikke bliver taget noget fra os. Hvis først skolen forsvinder, hvad bliver så det næste? Købmanden? Og så dør samfundet. Så det er vigtigt, at vi viser, at vi står sammen, lyder det fra 55-årige Conny Schnuchel.

Dagplejer i Gudbjerg gennem 21 år, Winnie Eskildsen, er enig.

- Det har en utrolig betydning, at vi beholder vores skole her. Ikke kun forældre, der har børn i skolen, men os alle sammen. Det er helt fantastisk at se, at det kan lade sig gøre, siger hun.

Katrine Tangaa, som har været meget aktiv i kampen for at bevare skolen, mener også, at fakkeltoget har stor værdi.

- En ting er, at vi kæmper for at bevare matriklen. Noget andet er at sende et signal om, at vi ikke bare vil stå tilbage og se på, at ting forsvinder, siger Katrine Tangaa, som tilbragte weekenden på at samle underskrifter ind mod en lukning af Gudbjerg-afdelingen.

- Lige nu er vi på plus 550, som har skrevet under. Og det er folk fra hele området. Fra Langå, Gudbjerg, Hesselager, Lundeborg, Gudme. Jeg er rørt over den opbakning og over at se, hvordan alle aldre og byer omkring støtter op om, at man ikke skal lukke en skole, for så lukker man et lokalsamfund.

Fakkeltoget i Gudbjerg gik fra kirken og op til den lokale brugsen, hvor formanden for Rudme Lokalråd, Tyge Mortensen kom med et oplæg om, hvordan landsbyer skal overleve. Foto: Henrik Nguyen.

Næsten ingen ord

Det er den 74-årige Leif Sundberg, som havde taget initiativ til mandagens begivenhed, som efter hans bevidsthed ikke er set større i Gudbjerg.

- Jeg har næsten ingen ord for den opbakning her. Det viser, hvad der sker, når en landsby bliver klemt. Så går man sammen og kæmper, siger han og glæder sig over, at det ligner, at skolen er reddet.

- Det er det bedste, jeg har hørt meget længe, konstaterer han.

Det var Aktive Borgere i Gudbjerg, som havde arrangeret fakkeltoget i Gudbjerg. Foto: Hans-Henrik Dyssel.
Katrine Tangaa, forælder til et barn på Stokkebækskolen, har været aktiv i debatten om skolestrukturen i Gudbjerg, Gudme og Hesselager. Hun stod for at byde velkommen. Foto: Hans-Henrik Dyssel.
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce