Fyn: Med udgangen af denne måned er det ikke længere Falck, som står med opgaven for at tilbyde lyntest (antigen-test) til de fynboer, der ønsker svar på, om de kan være smittet med Covid-19.
Årsagen er, at Falck netop har tabt et landsdækkende udbud hos landets regioner om at drive centre, der på statens regning tilbyder lyntest for Covid-19. På Fyn har det den konsekvens, at Falcks testcentre i Odense, Aarup og Ryslinge lukker den 31. januar.
På Fyn og i resten af Syddanmark er det firmaet Carelink, der har vundet opgaven. Det firma har allerede testcentre kørende i Svendborg og Nyborg. Hvor Carelink kommer til at åbne yderligere fynske centre som følge af det vundne udbud er endnu ikke sikkert.
Siden Falck den 12. december begyndte at tilbyde lyntest rundt om i Syddanmark, er i alt 140.000 personer blevet testet, oplyser koncernen.
På det seneste har søgningen til både de offentlige testcentre samt de privat drevne centre for lyntest været for nedadgående. Men at Falck slipper opgave skyldes udelukkende, at koncernen ikke vandt udbuddet. For der var lagt billet ind på opgaven, oplyser Falck.
De lyntest, som Falck og andre private leverandører tilbyder, er ikke nær som sikre på at opspore coronasmitte, som det er tilfældet med den pcr-metode, som bruger i de offentlige testcentre.
En faglig ekspertgruppe har tidligere slået fast, at lyntest kun skal ses som et supplement til pcr-test. Det skyldes, at lyntest langtfra er lige så sikker som en pcr-test. Der skal en større mængde virus til, før en lyntest viser positiv.
Derfor fraråder sundhedsmyndighederne, at antigentest benyttes, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.
Om lyntest/antigen-test har professor Hans Jørn Kolmos tidligere udtalt til Fyens Stiftstidende:
- Antigentests er ikke følsomme i nær den udstrækning, som de pcr-baserede tests er. Det er essentielt problemet med dem. Men antigentest kan tage de virkelig smittefarlige ud, siger Hans Jørn Kolmos.