Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lyngvild om fotokunst i Faaborg Kirke: - Jeg er ved at skide i bukserne over det

Alle mennesker kan lide kultur, hvis den er formidlet, så man kan forstå den. Kirkekultur har haft tradition for at være så abstrakt, at en folkeskoleklasse ikke kan få noget ud af det, mener Jim Lyngvild, der tilstræber, at hans billeder bliver letforståelige for den, der betragter det. Foto: Maria Retoft Pedersen
Designer, kunstner mm. Jim Lyngvild skal udsmykke Faaborg Kirke med seks store fotoværker med bibelske motiver. - Man skal have respekt for kirkerummets hellighed, og dét har jeg, lyder det fra Lyngvild, der selv bekender sig til asatro.
Annonce

Faaborg: Jesu nedtagelse fra korset, horen, der skal stenes, Daniel i løvekulen og andre bibelske motiver kommer til foråret op at hænge på væggene i Helligåndskirken i Faaborg. De tre gange fem meter store kunstværker - seks styk - bliver fotografier skabt af modedesigner og kunstner Jim Lyngvild, der selv står bag ideen - og i øvrigt udfører den ganske gratis.

- Det hele startede med, at jeg ved nede og holde et foredrag sammen med Lene Matthies (sognepræst, red.). Det var første gang, jeg var i kirken her, og da jeg så de bare vægge, kriblede det i fingrene, fortæller Jim Lyngvild.

Han formåede at få både præster og menighedsråd med på ideen, og arbejdet med billederne er i fuld gang. Jim Lyngvild står selv for alt fra kostumer til rekvisitter, fotografering mm.

- Jeg er ved at skide i bukserne over det. Det er noget af det mest ærefrygtindgydende, jeg kan forestille mig, at skulle udsmykke et kirkerum. Et var, da jeg lavede en udstilling på Nationalmuseet - det var kulturhistorie. Det her er religionshistorie, og det betyder så meget mere for mange mennesker, siger han.

- Hvis folk kan lide det, jeg får lavet, så kan det potentielt hænge her de næste 500 år.

Jeg er ved at skide i bukserne over det. Det er noget af det mest ærefrygtindgydende, jeg kan forestille mig, at skulle udsmykke et kirkerum. Et var, da jeg lavede en udstilling på Nationalmuseet - det var kulturhistorie. Det her er religionshistorie, og det betyder så meget mere for mange mennesker.

Jim Lyngvild

Annonce

iPhone og stening

Flere af modellerne på Jim Lyngvilds billeder bliver lokale borgere, sågar også medlemmer af menighedsrådet, og nogle af billederne skal også skydes lokalt. Og så skal de udformes, så de ligner klassiske malerier.

- Billedet, hvor Jesus bliver taget af korset, laver vi ude ved Svelmø Strand. Det kan godt være, at Golgata ikke lå ud til vand, men det gør det så på mit billede, siger Lyngvild, der har fået fuld kunstnerisk frihed af menighedsrådet.

Hvordan de enkelte billeder kommer til at se ud, ligger endnu ikke helt fast, men der bliver tænkt mange tanker.

- 90 procent af arbejdet ligger, før billedet overhovedet skal tages. Jeg skal have fuldstændig styr på, hvilket rekvisitter, der skal være med, hvordan modellerne skal placeres osv., forklarer Jim Lyngvild,

Fortællingen om horen, der skal stenes, hvor Jesus beder den mand, der er uden skyld, om at kaste den første sten, får en ekstra nutidig dimension i Lyngvilds billede.

- Jeg har tænkt mig at illustrere historien med en lesbisk kvinde, hvor mænd med sten i hænderne står klar til at stene hende. Men den ene mand har en iPhone i hånden. Det er den måde, man bliver udskammet på i dag. Alle billederne skal ikke have en moderne reference. Men der, hvor det giver mening, siger han.

Annonce

Afsæt til debat

Jim Lyngvild er selv asatro og erkender, at der er risiko for, at hans nye kunstprojekt vil skabe ballade.

- Jeg er så træt af, at hver gang, Jim Lyngvild går ind i noget, så løber mit rygte i forvejen. Det er ikke mit ønske at provokere eller støde nogen. Jeg vil gerne bare snakke kunst og kirkekunst. Jeg vil elske at diskutere teologi, og folk kom med gode ideer. Hvad andre folk tillægger mig af motiver, det må stå for deres egen regning. Det sker altid det, at rygtet skaber den succes, det ender med at blive. Både det, jeg lavede på Nationalmuseet og på Naturama, blev enorme successer, men det var jo også fordi, der var nogen, der var ude at svine det til på forhånd. Dårlig omtale er bedre end ingen omtale. Men gid, at det var konstruktiv omtale, som skabte succeserne.

Er der noget i din ageren, der er med til at fremprovokere sådan nogle reaktioner?

- Jeg er meget hurtig på aftrækkeren, og jeg er meget ærekær. Jeg kan godt lide kritik, når den kommer fra en kyndig kilde, eller den er velment og kærlig. Men når den kommer fra troldekrigere på Facebook, der har ondt i gumpen over, at jeg får opmærksomhed, så har jeg ikke ret meget til overs for det, siger han.

Han ser ikke noget problematisk i, at han ikke selv er kristen.

- For mig handler religion om at turde satse på noget, der ikke kan vejes. Jeg har stor respekt for de mennesker, der gør det. Jeg er selv et meget spirituelt menneske. Man skal have respekt for kirkerummets hellighed, og dét har jeg. Mennesker kommer her med de ærligste intentioner om at tilbede noget, der er større end dem selv, og det skal jeg ikke ødelægge med et eller andet popsmart, siger han.

Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce

Lokal mæcen

Faaborg har en gammel tradition for kunstneriske mæcener, og den tradition bliver nu genoplivet. Erhvervsmanden Ole Billum har nemlig givet tilsagn om at bekoste trykning, indramning og ophængning af fotografierne.

Jim Lyngvild skal præsentere sine foreløbige planer for Faaborg Menighedsråd onsdag aften.

Danmarks Radio er desuden i gang med at lave et tv-program om projektet.

Her på væggene skal Lyngvilds billede hænge, når de er klar til foråret. Foto: Maria Retoft Pedersen
Jim Lyngvild er asatro. - For mig handler al religion om, at man satser på noget, der ikke kan vejes. Det er noget, jeg har stor respekt for, siger han. Foto: Maria Retoft Pedersen
Foto: Maria Retoft Pedersen
Foto: Maria Retoft Pedersen
Foto: Maria Retoft Pedersen
Foto: Maria Retoft Pedersen
Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce