Annonce
Erhverv

Lyngvild-øl vinder igen fødevarepris

Prisen for øllen blev overrakt til Jim Lyngvild og Carsten Sunesen fra Bryggeriet Frejdahl af prins Joachim. Pr-foto.
  • Jim Lyngvilds bryggeri Frejdahl er for andet år i træk blevet hædret på International Food Contest

Assens: Øl og whisky smager godt, og det tilsyneladende ikke smagen ringere at blande de to ting. I hvert fald har Bryggeriet Frejdahl, der har Jim Lyngvild som bagmand, fredag vundet fødevareprisen i kategorien øl på International Food Contest i Herning.

Vinderøllen hedder Skolder, og den er en specialøl brygget på Bryggeriet Vestfyen i Assens, som er blevet blandet med whisky fra skotske Highland Park.

Det er brygmester Christoph Behnke, som sammen med Jim Lyngvild og eksperter fra det skotske destilleri har udtænkt øllen, som skal whiskyens røgaroma med blomster og mineraler.

Annonce

Familie fra Orkney-øerne

Ifølge Jim Lyngvild er meningen med øllen at få samme smagskombination, som champagne og jordbær giver.

- Det er to umiddelbart modsatrettede elementer, der tilsammen skaber en harmonisk oplevelse, sagde han, da whiskyøllen blev præsenteret i august i år.

Det er ikke tilfældigt, at det er det skotske whiskyfirma, som leverer procenter til den nye øl. Vikinger drog i sin tid på togt til blandt andet Orkney-øerne, hvor Highland Park har hjemme, og ifølge Jim Lyngvild kan han spore sin familie tilbage en af de første jarler på Orkney.

Vild og farlig storm

Øllen skylder sit navn det oldnordiske ord "skaldra", som betyder en vild og farlig storm.

Prisen for øllen blev overrakt til Jim Lyngvild og Carsten Sunesen fra Bryggeriet Frejdahl af prins Joachim. Også sidste år blev en Frejdahl-øl hædret på fødevaremessen, da øllen Roulv vandt en æresmedalje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce