Annonce
Fyn

Lyn og torden: Stikkontakter revet ud af væggen

Lyn slog tirsdag aften ned i to ejendomme på Fyn, og forårsagede det ene sted omfattende skader. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der har været flere lynnedslag på Fyn natten til onsdag, og værst er det gået ud over to ejendomme i henholdsvis Oure på Sydfyn og Føns på Vestfyn.

Det var smukke zigzag-lyn, som prægede tirsdag aften og natten til onsdag, hvis man kiggede ud af vinduet, men når naturens kræfter slår gnister på den måde følger der som regel et spor af ødelæggelser med sig.

Og det var ingen undtagelse, hvor mindst to ejendomme i henholdsvis Føns på Vestfyn og Oure på Sydfyn fik en voldsom tur som følge af lynnedslag.

En ejendom på Jydekrogen ved Føns blev ramt af lynnedslag klokken 22.24, fortæller Fyns Politi.

- Lynet slog ned i soklen og ramte en udendørs stikkontakt, og derefter ind i husets øvrige elektriske installationer, fortæller vagtchef Steen Nyland.

Nærmest på mirakuløs vis går der ikke ild i installationer, som dog er helt afsvedne og ødelagte.

- Betjentene beskriver det, som om stikkontakterne er revet ud af væggen, fortæller vagtchefen.

Og ud over installationerne har det formentligt også taget alle de elektriske apparater, som har været tilsluttet, så det gamle råd om at trække alle stik ud af kontakterne holder stadig ved under lyn og tordenvejr.

En halv times tid forinden episoden i Føns var det et nedlagt landbrug på Alleen i Oure på Sydfyn, som blev ramt af et lyn. Brandvæsenet blev tilkaldt sammen med politiet, som kunne konstatere, at der var røgudvikling, men ingen decideret ild. HFI-anlægget havde slået fra, sådan som det skal i den slags situationer.

Også her tilskriver vagtchefen et lynnedslag som årsag.

Det var primært Jylland og Fyn, som ifølge DMI blev ramt af nedslag, men hele landet kan i formiddagstimerne onsdag blive udsat for det. Det er en fugtig ustabil luftmasse, som er årsag til den lyn og torden, som ramte os natten til onsdag, og ifølge vagtchefen hos DMI ser det ud til, at et nyt uvejr blomstrer op i Tyskland og Polen med retning mod Danmark. Det kan også give risiko for skybrud. Vagtchefen har endnu ikke antallet af lyn, der slog ned på Fyn og øerne.

Beredskabsforbundet anbefaler, at man kobler alle sårbare elektriske installationer fra lysnettet og fjerner netværkskabler fra computere og antennestik fra fjernsynet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce