x
Annonce
Fyn

Lyn og torden: Stikkontakter revet ud af væggen

Lyn slog tirsdag aften ned i to ejendomme på Fyn, og forårsagede det ene sted omfattende skader. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der har været flere lynnedslag på Fyn natten til onsdag, og værst er det gået ud over to ejendomme i henholdsvis Oure på Sydfyn og Føns på Vestfyn.

Det var smukke zigzag-lyn, som prægede tirsdag aften og natten til onsdag, hvis man kiggede ud af vinduet, men når naturens kræfter slår gnister på den måde følger der som regel et spor af ødelæggelser med sig.

Og det var ingen undtagelse, hvor mindst to ejendomme i henholdsvis Føns på Vestfyn og Oure på Sydfyn fik en voldsom tur som følge af lynnedslag.

En ejendom på Jydekrogen ved Føns blev ramt af lynnedslag klokken 22.24, fortæller Fyns Politi.

- Lynet slog ned i soklen og ramte en udendørs stikkontakt, og derefter ind i husets øvrige elektriske installationer, fortæller vagtchef Steen Nyland.

Nærmest på mirakuløs vis går der ikke ild i installationer, som dog er helt afsvedne og ødelagte.

- Betjentene beskriver det, som om stikkontakterne er revet ud af væggen, fortæller vagtchefen.

Og ud over installationerne har det formentligt også taget alle de elektriske apparater, som har været tilsluttet, så det gamle råd om at trække alle stik ud af kontakterne holder stadig ved under lyn og tordenvejr.

En halv times tid forinden episoden i Føns var det et nedlagt landbrug på Alleen i Oure på Sydfyn, som blev ramt af et lyn. Brandvæsenet blev tilkaldt sammen med politiet, som kunne konstatere, at der var røgudvikling, men ingen decideret ild. HFI-anlægget havde slået fra, sådan som det skal i den slags situationer.

Også her tilskriver vagtchefen et lynnedslag som årsag.

Det var primært Jylland og Fyn, som ifølge DMI blev ramt af nedslag, men hele landet kan i formiddagstimerne onsdag blive udsat for det. Det er en fugtig ustabil luftmasse, som er årsag til den lyn og torden, som ramte os natten til onsdag, og ifølge vagtchefen hos DMI ser det ud til, at et nyt uvejr blomstrer op i Tyskland og Polen med retning mod Danmark. Det kan også give risiko for skybrud. Vagtchefen har endnu ikke antallet af lyn, der slog ned på Fyn og øerne.

Beredskabsforbundet anbefaler, at man kobler alle sårbare elektriske installationer fra lysnettet og fjerner netværkskabler fra computere og antennestik fra fjernsynet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce