Annonce
Kultur

Lyd skal give liv til den lokale kunst

Billedhugger Keld Moseholm og kunsthistoriker Sara Line Batson Matzen taler om bronzeskulpturen Lene, som Keld Moseholm har lavet, og som blev opstillet i 1996 i Faaborg. Foto: Lyt til kunsten
Et nyt kunstprojekt med lydfortællinger skal give fynboerne og turisterne fortællinger om kunsten i det offentlige rum. – Vi vil gerne givefolk mulighed for at gå på opdagelse i kunsten, hvor man er, lyder det fra kunsthistoriker, Sara Line Batson Matzen. Lige nu kan man lytte til fortællinger om værker placeret i Faaborg, Odense, Assens og Kerteminde. Men flere byer er på vej.
Annonce

Kender du det? Hver dag passerer man den samme statue på vejen til og fra arbejde. Den har altid stået der, men på en eller anden måde har man alligevel aldrig rigtigt lagt mærke til den. Den er blevet en naturlig del af gadebilledet som kaffebaren på hjørnet og det store træ, som man drejer til venstre ved. Men en dag sker det måske, at man stopper op og undrer sig. Hvad forestiller statuen? Og hvad er historien bag?

Det er de færreste af os, der kender historien og fortællingerne bag den kunst, som befinder sig i vores lokalområde. Og det har fået to fynske kunsthistorikere til at gå sammen om at skabe en række lydfortællinger, som skal give os viden og indblik i kunsten i vores nærområde.

- Vi vil gerne skabe noget fordybelse, ro og nærvær, og vi vil gerne have, at folk får øjnene op for deres lokalområde. Og det bliver også muligt at gå på opdagelse, hvor man er – uanset om man er fastboende eller besøgende, fortæller Sara Line Batson Matzen.

Annonce

Kroppen sættes fri

”Lyt til kunsten”, som projektet hedder, fungerer via en app på telefonen. Det gør det både muligt at lytte til fortællingen, imens man står foran værket, men også imens man sidder hjemme i stuen, haven eller bussen. Og app’en er yderst nem at bruge, tilføjer Sara Line Batson Matzen.

Hun mener, at det er en stor styrke, at lydfortællingerne kommer fra telefonen, som man kan komme i lommen, imens man lytter. Det sætter nemlig kroppen fri.

- Lydfortællingerne varer mellem fem og 10 minutter. Så man skal lytte i nogen tid, men det betyder meget, at man ikke er bundet til en teksttavle. Kroppen bliver fri, så man kan få lov at gå rundt og sanse, lyder det fra kunsthistorikeren.

Sådan lytter du med

Hvis man vil lytte til fortællingerne, skal man hente den gratis app, Vizgu, som kan hentes til både Iphone og Android.

Når man åbner app’en, får man præsenteret de nærliggende værker. I app’en kan man også tage et billede af et værk, og så skanner app’en billedet og finder den tilhørende lydfortælling.

Der er cirka 10 lydfortællinger i hver kommune, og de varer mellem fem og 10 minutter.

Hvis du kender til gode eller sjove historier, som du synes, at Sara Line Batson Matzen og Helle Ansholm Rasmussen skal fortælle, opfordrer de to kunsthistorikere dig til at gå ind på deres hjemmeside www.lyttilkunsten.dk og kontakte dem derigennem.

Annonce

Fortalt af mange stemmer

App’en viser et kort, som angiver de nærliggende kunstværker. Når man sætter en lydfortælling i gang, får man ikke kun Sara Line Batson Matzen og hendes makker, Helle Ansholm Rasmussens lyd i ørerne. Fortællingerne er en blanding af forskellige stemmer, som beretter om kunstværket.

- Man kommer til at møde alt fra museumsfagfolk, børn, kunstnere til en bronzestøber. Helle og jeg kommer med det kunstfaglige indhold, og de kommer med sjove historier, og så fletter vi fortællingerne sammen. Det er med til at gøre fortællingerne dynamiske og levende.

- Og så er kunst aldrig entydig. Alle har lov at tillægge kunsten betydning. Det er vores projekt med til at vise.

Mangfoldigheden af deltagere har også skabet et særligt samarbejde med de lokale aktører – blandt andet de fynske museer og lokalarkiver. Det har nemlig især været dem, der har hjulpet med at finde vejen til de sjove og skæve fortællinger.

- Folk har virkelig været søde og hjælpsomme, og både de lokale museer og lokalarkiverne har bidraget med både viden og historier, siger Sara Line Batson Matzen.

Helle Ansholm Rasmussen (tv.) og Sara Line Batson Matzen i efteråret 2019 foran Ymerbrønden i Faaborg.
Annonce

Snart på hele Fyn

Projektet er støttet af Øernes Kunstfond og Kulturregion Fyns pulje til innovative kulturprojekter, og støtten gav i første omgang projektet liv i fire kommuner. Det drejer sig om Faaborg, Odense, Assens og Kerteminde, og her har der været fokus på at holde værkerne i et geografisk område, som kan besøges på gåben.

- Hver kommune har cirka 10 fortællinger, og det har været en pointe for os, at man skal kunne gå rundt til de forskellige værker, men det er også muligt at lytte til fortællingerne uafhængigt af hinanden, hvis man ikke når dem alle på én gang, fortæller Sara Line Batson Matzen.

I løbet af sensommeren og efteråret kommer de resterende fynske kommuner også i app’en, så man kan få lokale lydfortællinger i ørerne uanset hvor på Fyn, man befinder sig. Dog bliver det i nogle kommuner lidt sværere at tage den på gåben.

- Vi synes, at det er fint, at der er lidt forskel, og nogle steder har det ikke været muligt at samle værker tæt på hinanden – for eksempel Langeland, hvor vi har værker i hver sin ende af øen, lyder det fra Sara Line Batson Matzen.

Rosa på fem år giver sit besyv på værket Nine Now - de ni bobler, som børnene ofte leger på i Kongens Have. Foto: Lyt til kunsten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce