Annonce
Kultur

Lyd Port vækker dine sanser med natur, sci-fi og bineural lyd

Duoen Lyd Port arbejder med det eksperimenterende og sanselige udtryk i deres værker. Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Kunstnerduoen Lyd Port laver eksperimenterende og fremadskuende kunst. Gennem to udstillinger vil de vække dine sanser i en sammensætning af scenografi og lyd.
Annonce

Odense/Tranekær: Hvad er det første, tankerne falder på, når man hører udtrykket bineural lyd? Hvad forbinder man med sensorhandsker - eller med ghost leaves, for den sags skyld?

Bud er der nok ikke mange af, hvis man spørger menigmænd, hvilke billeder der tegner sig, når de hører eksotiske udtryk som disse - og det nok især, hvis ordene ovenikøbet skal sættes i forbindelse med den kunstneriske verden.

Ikke desto mindre har det altså med kunst at gøre. Duoen Lyd Port benytter sig nemlig i kunsten af disse eksotisk klingende begreber, der for mange måske kan virke rimelig spacede - måske næsten alien-agtige.


Vi har tidligere arbejdet med plastikforurening i forestillingen Macro Plastic i februar - og nu i vores digitale værk på Langeland har vi skabt en oplevelse af at gå ind i en puppe syet af blade kaldet "ghost leaves", hvor naturen fremstilles digitalt på smartphone eller VR-briller i en 360 graders video.

Morten Schmidt fra Lyd Port


Og den beskrivelse lander i virkeligheden nok heller ikke helt ved siden af. Med en uddannelse i elektronisk musik og en forkærlighed for at fremadskue, tilbyder Lyd Port nemlig en sanselig, næsten sci-fi-lignende oplevelse af kunsten - en oplevelse, der ganske bogstaveligt kan mærkes på egen krop dette efterår, hvor duoen har to værker på udstilling i Odense og på Langeland.

Annonce

Den sanselige oplevelse

Morten Schmidt er navnet på det ene af duoens medlemmer. Ligesom sin medkunstner Mai Ane Pil Siedentopp er han uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, og siden 2017 har de to i fællesskab brugt store dele af deres tid på at afsøge lydkunsten og dens innovative og sanselige potentiale.

- Vi er meget optaget af at bruge de nyeste teknologier til at skabe vores kunstværker. Vi har især arbejdet med bineural lyd, som er mere avanceret end stereo og som virkelig omfavner publikum i en sanselig oplevelse, forklarer Morten Schmidt over telefon til avisen.

Og det er netop den sanselige oplevelse, der mere end noget andet er Lyd Ports kunsteriske vision. En vision, der rækker noget videre end udelukkende til den auditive oplevelse, som den bineurale lyd tilbyder.

- Vi vil gerne skabe værker, hvor man kommer meget tæt på alle sanserne - værker, hvor man ikke kun stimuleres af lyd, men også visuelt og kropsligt. Derfor bruger vi også sensorhandsker, der giver nogle meget fintfølende udtryk, som skaber forskellige stemninger hos mennesker, forklarer Morten Schmidt.

Annonce

Naturen som muse

Mange vil nok mene, at man med den type kunstneriske visioner rent ud sagt ikke kan komme længere væk fra den naturlige og organiske oplevelse af virkeligheden. Men det lader Lyd Port sig ikke begrænse af - for dem er naturen nemlig nærmest en muse i deres arbejde.

- Vi har tidligere arbejdet med plastikforurening i forestillingen Macro Plastic i februar - og nu i vores digitale værk på Langeland har vi skabt en oplevelse af at gå ind i en puppe syet af blade kaldet "ghost leaves", hvor naturen fremstilles digitalt på smartphone eller VR-briller i en 360 graders video, siger Morten Schmidt.

Desuden forklarer Morten Schmidt, at man ikke træder ved siden af, hvis man definerer Lyd Ports værker som ekseperimenterende, når de afsøger elementer fra medier som bineural lyd, der endnu ikke er meget udbredt.

Alligevel beskriver hans helst deres kunsteriske produktioner som blandingsværker. Nok er det fremadskuende og eksperimenterende, men i deres budskab bevæger Lyd Port sig i grænselandet mellem det organiske og det artificielle - der hvor naturen møder det menneskeskabte.

Lyd Ports to udstillinger kan opleves i TICKON-parken på Langeland og Hollufgård i Odense frem til henholdsvis den 18. oktober og 2. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce