Annonce
Fyn

Patienter med lungekræft lever længere - men flere storrygere kunne reddes med screening

Lungekræftpatienter lever i dag længere end førhen. Dansk Lunge Cancer Gruppe foreslår, at man screener aktuelle og tidligere storrygere, så man kan opdage lungekræft hurtigere. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Nye behandlingsmåder giver bedre overlevelse blandt lungekræftpatienter, men overlevelsen kunne stige yderligere med screeninger blandt rygere, foreslår Dansk Lunge Cancer Gruppe.

Lungekræft er den kræftform, der årligt koster flest liv i Danmark.

Alligevel er der håb at spore. Prognoserne for lungekræftpatienter er nemlig blevet markant bedre de senere år.

De sidste fire år er den procentdel, der er i live fem år efter, de har fået diagnosen, nemlig steget 22 procent.

Annonce

Ud af regionerne klarer Region Syddanmark sig næstbedst, når man ser på femårsoverlevelsen blandt lungekræftpatienter, kun snævert overgået af Region Nordjylland.

Det viser tal fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Årsagen til, at flere lungekræftpatienter overlever, er, at der har været en stor udvikling i behandlingen, fortæller Torben Riis Rasmussen, der er formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Inden for den onkologiske behandling er der sket - jeg vil næsten sige - revolutioner i vores behandlingsmuligheder i løbet af de sidste 5-10 år.

Bedre behandling

- For 10 år siden kom der de første præparater til målrettet behandling. Hvis der er bestemte mutationer i kræftcellerne, så har vi medicin, der kan angribe de mutationer og få kræftcellerne til at gå i stå. Det er ikke helbredende behandling, men det er en meget mild livsforlængende behandling med god effekt, hvis patienterne har kræftceller med de mutationer, siger Torben Riis Rasmussen og fortsætter:

- Og for fem år siden kom der immunterapi, hvor man får kroppens immunsystem til at angribe kræftceller. Det har vist sig meget effektivt, men der skal være bestemte omstændigheder ved kræftceller, for at det virker.

Vi tror, man kan finde flere patienter i et tidligere stadie, der kan kureres. Vi baserer os på en hollandsk og belgisk screeningsundersøgelse, der viser, at hvis man screener patienter, der har røget i mere end 20 pakkeår og har en alder på mellem 55 og 75 år, er der evidens for, at det kan redde liv.

Torben Rasmussen, overlæge på Aarhus Universitetshospital

Den bedste overlevelse finder man blandt de opererede lungekræftpatienter, hvor 57 procent af patienterne i Region Syddanmark er i live fem år efter de har fået fjernet en tumor.

I dag er det dog kun omkring en fjerdedel af lungekræftpatienterne, der kan opereres. Det skyldes, at sygdommen opdages for sent, forklarer Torben Riis Rasmussen.

- Primært er det fordi, lungekræftsygdommen er begyndt at sprede sig. Patienterne kan også have andre sygdomme, der gør at de ikke kan tåle operation. Men primært er det fordi, de kommer i et for sent stadie.

Annonce

Screening

Derfor har Dansk Lunge Cancer Gruppe ansøgt Sundhedsstyrelsen om at indføre landsdækkende screening for lungekræft, ligesom man har gjort ved eksempelvis brystkræft og livmoderhalskræft.

- Vi tror, man kan finde flere patienter i et tidligere stadie, der kan kureres. Vi baserer os på en hollandsk og belgisk screeningsundersøgelse, der viser, at hvis man screener patienter, der har røget i mere end 20 pakkeår (hvis man i gennemsnit har røget en pakke cigaretter om dagen i 20 år red.) og har en alder på mellem 55 og 75 år, er der evidens for, at det kan redde liv, fortæller Torben Riis Rasmussen.

- Det er selvfølgelig lidt vanskeligere, end når man screener for brystkræft, hvor man blot kan slå op i CPR-registeret og indkalde. Man skal jo vide, om folk er rygere, det står der ikke i CPR-registeret. Men vi tror på, at det ville kunne lade sig gøre.

Hvert år koster lungekræft omkring 3700 dødsfald i Danmark. Tobaksrygning er den hyppigste årsag til lungekræft.

Dansk Lunge Cancer Gruppe ved endnu ikke, hvornår de får svar på deres ansøgning.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce