Annonce
Kerteminde

Lundsgaard Avlsgård for to generationer siden: Vi lavede selv alt undtagen pølseskind og rugbrød

Godsejer Rudolf Iuel vil fortælle om Forparterboligens - og avlsgårdens - historie fra den blev bygget i 1880 til i dag, hvor Bed&Breakfast som det nyeste er rykket ind. Arkivfoto: Ole Friis
I dag rummer avlsgården på Lundsgaard Gods både cafe, Anexet, en butik og et Bed&Breakfast. Da godsejer Rudolf Iuels farfar drev godset, husede avlsgården et landbrug, og der boede 17 mennesker i forpagterboligen. Det kan man høre mere om i Cafe Stiften på Lundsgård den 11. december, hvor Rudolf Iuel og leder af Bed&Breakfast, Pernille Sommer, fortæller om både fortid, nutid og fremtid på avlsgården.
Annonce

Kerteminde: - På min farfars tid var det eneste, man købte udefra pølseskind og rugbrød. Pølseskind fordi, det er kompliceret at rense tarme, og rugbrød, fordi de ikke kunne nå at bage det selv, fortæller Rudolf Iuel om Lundsgaard Gods anno 1947.

Meget har ændret sig på de par generationer fra Rudolf Iuels farfar til i dag. Dengang var der rundt regnet 50 mennesker til at stå for driften af godset og det tilhørende land- og skovbrug, og de fleste af dem boede enten i forvalterboligen eller i et af de 25 huse, der hører til godset.

I forvalterboligen boede forvalterparret Hr. og Fru Nissen, og det var Fru Nissen, der skulle sørge for at styre køkkenet, der skulle brødføde de mange mennesker. Det kunne hun med hjælp fra godsets eget mejeri og slagteri. Desuden boede der tre piger og 12 landbrugselever.

Når Cafe Stiften inviterer indenfor i selvsamme forvalterbolig onsdag eftermiddag den 11. december, vil Rudolf Iuel fortælle forvalterboligens historie, fra den stod færdigbygget i 1880 til i dag, hvor Pernille Sommer netop har åbnet Bed&Breakfast. Det er en historie, der starter med Agnes Henningsen. Hendes far havde nemlig forpagtet Lundsgård, da hun var barn.

- I hendes første bog "Let gang på jorden" kan man læse om, hvordan hun som barn oplevede byggeriet af avlsgården, fortæller Rudolf Iuel.

- Jeg havde aldrig drømt om at skulle drive Bed&Breakfast, men nu virker som det eneste rigtige: Det er essensen af alt det, jeg har beskæftiget mig med i mit liv.

Pernille Sommer, Bed&Breakfast-værtinde

Annonce

Essensen af alt, hvad jeg har lavet

Pernille Sommer, der nu styrer forpagterboligen som Bed&Breakfast, vil fortælle om, hvordan hun har indrettet det 140 år gamle hus til at modtage gæster til overnatning og morgenmad.

Pernille Sommer er uddannet tjener og har altid været meget interesseret i mad. Hun har i sin meget variede karriere blandt andet været madstylist - sådan en der retter maden an til fotografering til for eksempel kogebøger. Hun har også beskæftiget sig med indretning og styling. Og hun rykkede i første omgang ind på Lundsgaard med sin butik, Sommers Køkkenunivers, med køkkenudstyr og delikatesser.

- Jeg havde aldrig drømt om at skulle drive Bed&Breakfast, men nu virker som det eneste rigtige: Det er essensen af alt det, jeg har beskæftiget mig med i mit liv, fortæller hun.

Annonce

Vini Iuels musikværelse blev til Kongeværelset

I det eksklusive Bed&Breakfast er der historie ud i alle kroge af det herskabelige hus, hvor Vini og Rudolf Iuel boede i 20 år, inden de flyttede op på Godset. Derfor er dobbeltværelse nummer to Rudolf Iuels tidligere godskontor, medens dobbeltværelse nummer et er sangerinde Vini Iuels tidligere musikværelse - det der nu er Kongeværelset.

De otte dobbeltværelser, der foreløbig er indrettet i forvalterboligen, er kun begyndelsen. Pernille Sommer har masser af planer for nye tiltag. For eksempel drømmer hun om at indrettet elevfløjen til sommerlejligheder, og hun pusler med tanken om at arrangere middage med dygtige kokke fra anerkendte restauranter - hun kan tælle fire i sin nærmeste familie.

Vil du med i Cafe Stiften på Lundsgård

Vil du gerne have lov at lytte med, når godsejer Rudolf Iuel og Bed & Breakfast-værtinde Pernille Sommer fortæller om Forvalterboligens historie fra 1880 frem til i dag - og få et kig ind i fremtiden. så kan du stadig nå at tilmelde dig.

For abonnenter, der betaler fuld pris, er det gratis at sikre sig en billet, og det gør man ved at gå ind på www.nembillet.dk og søge på Lundsgaard Gods.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce