Annonce
Kerteminde

Lundsgårds historie skriver sig tilbage til 1200-tallet

Lundsgård Gods har en lang historie med mange adelsslægter på ejerlisten. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce

Selv om navnet Lundsgård først nævnes i skriftligt materiale i 1484, så skriver godsets historie sig endnu længere tilbage i tiden.

I Storskoven sydvest for godsets nuværende placering ligger voldstedet Lindshøj eller Jomfruhøjen, der betegnes som et af landets mest interessante og velbevarede middelalderlige jordværker. Efter alt at dømme har der helt tilbage i 1200-tallet ligget et borganlæg på stedet.

Lundsgård har været ejet af ganske mange adelige slægter op igennem århundrederne, blandt andet Bryskeslægten fra Dallund, Ulfeldt og von Lützow.

I 1500-tallet blev Lundsgaard overtaget af von Mehlen, og det er formentlig i deres tid, Lundsgård blev flyttet til sin nuværende beliggenhed.

Etatsråd Jens Juel købte Lundsgaard i 1747 formedelst 28.000 rigsdaler. Med i prisen fik han foruden selve godset også hovedgården Jershave i Revninge med tilhørende bøndergods og de sognekirker, der i tidens løb var lagt ind under Lundsgaard.

Jens Juel, som Rudolf Iuel er direkte efterkommer af via sin farmor, var barnebarn af den berømte søhelt Niels Iuel, der bankede den svenske flåde i slaget ved Køge Bugt.

Det er Jens Juel, der har opført det nuværende Lundgaard Gods.

Via Jens Juels datter overgik Lundsgaard til Ahlefeldt-Laurvigslægten.

I 1939 købte Rudolf Iuels bedstefar Hans Henrik Juel godset for 1,2 millioner kroner og bragte dermed Iuel-slægten tilbage på Lundsgaard.

(Kilde: Niels Peter Stilling, ”Danmarks Herregårde”, forlaget Gyldendal)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce