Annonce
Livsstil

Lundeborg pustede liv i drømmen om et liv med fred og ro

Anna og Jespers populære lp-lampe, der er blevet solgt til kunder i Australien, Skotland og Canada. Den har også været nævnt i flere store designmagasiner i Frankrig og USA. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det var drømmen om et andet liv, der trak Anna Lynge og Jesper Fejerskov fra København til Lundeborg. De kiggede bevidst efter huse på Sydfyn, hvor alting var en tand mere charmerende end på Sjælland. I dag har parret slået sig ned midt i det liv, de drømte om. Et liv med mere ro og tid til deres fælles projekt, Genanvendt, hvor de designer og sælger upcyclet brugskunst og design.

Efter næsten 20 år i job med fuld knald på fra morgen til aften gjorde parret Anna Lynge og Jesper Fejerskov alvor af deres drømme. Jesper sagde sit job op, de satte deres lejlighed i Valby og sommerhuset til salg og begyndte at kigge efter et nyt hjem.

Valget faldt på Lundeborg, for uanset hvor på Sjælland de kiggede, var omgivelserne og ikke mindst prisen lidt mere charmerende på Sydfyn. Men det var ikke kun naturen og roen, der trak. Det var også muligheden for at prøve et andet liv.

- Dage blev til uger, uger blev til måneder, og måneder blev til år. Tiden gik bare, uden at vi nogensinde nåede at sidde ned. Til sidst var vi nødt til at trække i bremsen, fortæller Jesper Fejerskov.

Med et job som jurist i et stort teleselskab blev arbejdet det, der fyldte hele hverdagen ud. Familien fra København drømte om et andet liv. Et liv med tid og ikke mindst ro.

- Der er aldrig stille i København. Der er altid biler på vejene og sirener, der tuder. Den stilhed, vi har fundet her, er nærmest larmende. Den er fed, fortæller Anna Lynge.

Parret har boet i Lundeborg i godt et år, og det er tydeligt at mærke, at ro og fred har haft tid til at flytte ind - både i krop, sjæl og hjem. Det er som at gå ind i et mellemrum, når man træder ind i deres hjem. Skuldrene er sænket, og man kan ikke undgå at blive smittet af parrets rolige udstråling. Som om alting foregår i et andet gear. Ikke dovent, bare mere behageligt.

I stedet for to stressende job har de i dag et fælles projekt. Det, der startede som en succesfuld webshop i 2012, er i dag udvidet med en lille butik, der ligger i forlængelse af deres hjem.

Annonce
På den lille repos gemmer der sig en hyggekrog, hvor Anna og Jesper gerne slår sig ned med en drink. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Designet genbrug

Genanvendt er et fælles projekt. Det startede med en oprydning i kælderen i København. Men parret kunne ikke nænne at smide de mange gode ting ud. I stedet designede de ny brugskunst af deres kælderfund, som de solgte på internettet.

Det blev hurtigt en succes. Derfor begyndte parret at designe i deres ellers så sparsomme fritid. Men da Anna Lynges arbejdssituation ændrede sig, fik hun mulighed for at bruge alt sin tid på Genanvendt.

Navnet siger det hele. En gammel Nilfisk-støvsuger bliver til en lampe, tegneserier bliver decouperet på bakker, og pedalspande og stofrester bliver syet om til uglebamser og navneranker.

Et af de mest populære produkter er en lampe lavet af gamle lp’er. Den har de solgt til folk i alle dele af verden - blandt andet i Australien. For Jesper Fejerskov har det kreative arbejde været en perfekt pendant til kontorarbejdet som jurist.

- Jeg har altid godt kunnet lide at bruge mine hænder. Jeg er god til at bygge og sætte i stand, fortæller han.

Men Genanvendt handler i høj grad også om bæredygtighed.

- Vi handler lokalt, vores juletræ er økologisk, og mit tøj er stort set altid købt brugt. Vi køber aldrig noget, vi ikke mangler, og vi forsøger altid at finde det brugt. På det punkt har vi ikke travlt. Det tog mig for eksempel lang tid at finde det helt rigtige sofabord, for selvom man kan få teaktræsmøbler alle steder efterhånden, er de ofte lidt kedelige. Det, jeg fandt, har nogle sjove detaljer, fortæller Anna Lynge.

Den bæredygtige tankegang går igen i hele deres hjem. Deres møbler er enten købt brugt eller arvet. Det betyder, at parret kan fortælle en lille historie om næsten hvert et møbel i det 350 kvadratmeter store hus. Som den grønne lænestol, der har stået hos Jespers bedsteforældre, og lædersofaerne fra hans mormor og morfar.

Toiletter til alle

Huset er formet som en hestesko, hvor en nyere bygning binder to ældre sammen. To af bygningerne er helt tilbage fra 1860’erne, da Lundeborg blev grundlagt. Senest har huset været brugt til bed and breakfast, hvilket det stadig bærer præg af.

- Vi har seks badeværelser i alt, og vi har endda nedlagt to, fortæller Jesper Fejerskov.

Den ene ende af huset er indrettet med teenage- og gæsteafdeling med to gæsteværelser i underetagen og to teenageværelser på første sal. Alle værelserne har eget toilet og bad. I teenageafdelingen bor Jesper Fejerskovs to døtre, når de er på besøg. Her har de også egen tv-stue.

- Det er et stort hit hos pigerne, der føler, at de er på ferie, når de er her, fortæller Anna Lynge.

Til hverdag bor de i København, men den yngste af pigerne er på efterskole i Oure.

Midten af huset består af et stort, lyst rum med højt til loftet. Et kæmpe vinduesparti kaster sollyset ind. Midt i rummet går en trappe op til en lille repos. Her har parret indrettet den ultimative hyggekrog med bløde stole, skakspil og en gammel pladespiller. I stueetagen er der køkken, et stort spisebord med plads til familiens mange besøgende og endnu et hyggehjørne med lædersofaer. Alle døre fører til dette rum, der er husets hjerte. Blandt andet kan man gå herfra og direkte ud i haven med drivhus. Der er også direkte adgang til butikken.

Den sidste del af huset er Annas og Jespers afdeling. Her har de soveværelse, deres arbejdsværelser og kontor.

Der er intet strømlinet eller blankpoleret over deres hjem. Måske på nær køkkenet, som er helt nyt. Men selv det har parret formået at gøre personligt. Det er et snedkerkøkken i valnøddetræ, der giver en varme til det åbne rum. Parret har tilført en masse personlige detaljer til de ellers rene linjer. Blandt andet ved at hænge små glasskabe over køkkenbordet.

På reposen står parrets lp-samling. Der er desuden masser af firnurlige indretningsdetaljer, man kan gå på opdagelse i. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Destination Lundeborg

Anna Lynge og Jesper Fejerskov har på alle måder skabt et hjem, hvor der er plads til hygge, og hvor man får lyst til at slå sig ned, og det mærker parret også, for hele sommeren har de haft huset fuld af gæster. - Siden juni har vi haft overnattende gæster hver eneste weekend. Venner og familie fra København. De sidste gæster er lige taget af sted, fortæller Jesper Fejerskov. Det kan for nogle lyde som en stressende affære, men for Anna og Jesper betyder det, at de kan være sammen med deres venner og familie på en ny måde. - Vi ses ikke bare til en middag i et par timer eller til en kop kaffe på en café. Vi ses i flere dage, laver mad sammen og har tid til at snakke, fortæller Anna Lynge. Det samme gælder for parret. Før arbejdede de hver for sig og så hinanden få timer om dagen. Nu er det lige omvendt. - Det kræver tilvænning ikke at have nogen kollegaer, men vi er heldigvis gode til at arbejde sammen og få tingene til at lykkes, synes Anna Lynge. Selvom parret har fundet vejen til deres fælles drøm, er det dog ingen garanti for, at Lundeborg er deres sidste destination. - Man skal aldrig sige aldrig. Vi havde svoret, at vi aldrig ville flytte fra København, og se os nu.
Det er primært Anna Lynge, der får brugt parrets træningsrum, for hun savner at cykle på samme måde, som hun gjorde i København. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Anna og Jesper har indrettet et af husets mange værelser som træningsrum. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Gamle børnebøger sætter kulør på den sorte tallerkenhylde. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er plads til mange overnattende gæster i huset, der tidligere var bed n' breakfast. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I teenagernes tv-stue har Jesper Fejerskov hængt 50 indrammet postkort op over sofaen. De forestiller gamle, amerikanske b-filmplakater. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Parret har decouperet bunden af en gammel seng, som i dag bruges som opslagstavle. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Decoupage med superheltetema. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det gamle verdenskort har parret med fra deres lejlighed i Valby. Der virkede det så stort, men i huset i Lundeborg er der god plads til kortet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I haven gemmer sig et drivhus fyldt til randen med tomater, peberfrugt, agurk og aubergine. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Da parret overtog huset, var haven belagt med fliser. Jesper Fejerskov har fjernet en del af dem og sået græs, så de kunne få græs under fødderne. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Køkkenet er noget af det eneste parret har købt nyt. Det betød meget, at der blev kræset for detaljerne. Køkkenet er et snedkerkøkken fra Hanstholm Køkken i valnøddetræ. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Husets hjerterum har vinduer fra gulv til loft, der kaster sollyset langt ind rummet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er indrettet flere arbejdsstationer i hjemmet, hvor parret kan udfolde deres kreative evner. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Anna Lynges arbejdsværelse er indrettet med mulighed for fordybelse og rolige stunder. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fra husets førstesal er der kig til de andre huse i Lundeborg. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Intet er overladt til tilfældighederne. Både Anna og Jesper synes, det er sjovt at lave små udstillinger i hjemmet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Parrets soveværelse er et af de få værelser, der ikke har eget toilet og bad. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Selv i den afdeling af huset, hvor parret designer og producerer møbler til Genanvendt, er indretning gjort hjemlig og hyggelig. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det store spisebord indbyder til samling af venner og familie. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fra køkkenet er der direkte kig og adgang til butikken. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det gamle sauna-termometer hænger på et af husets mange badeværelser. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er god plads til store planter i det 350 kvm store hus. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En nabo kommer forbi med nogle gamle søkort, og straks går de to kreative hjerne igang med nye ideer til design. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trækassen er et arvestykke, der oprindeligt har været brugt i en købmandsforretning. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Anna Lynges forældre startede med at samle på de gamle pilleglas. I dag gør hun det samme og bruger dem til krydderier. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tomater fra drivhuset. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Anna og Jesper er gået fra at ses få timer om dagen til at være samarbejdspartner på daglig bais. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Den gamle Nilfisk-støvsuger har fået nyt liv som lampe. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce