Annonce
Odense

Lumby og Stige kæmper mod besparelser: - Det er vejen til skolelukninger

- Jo færre elever, jo mere sårbar bliver skolen og sammenhængskraften, siger Steen Jakobsen, der er skolebestyrelsesformand på Stige Skole og stærkt kritisk over for, at et sparekatalog foreslår at lade skolen nøjes med elever fra 0. til 3. klasse. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
  • Både i Lumby og Stige ruster de sig til endnu en kamp for deres lokale folkeskoler.
  • I 2010 blev de reddet fra en truende lukning, men i det nyeste sparekatalog foreslår forvaltningen i Odense at tage 4.-6. klasserne fra skolerne og gøre dem til skoler kun med indskolingselever.

Hvordan var det nu, de gjorde sidst? Hvad virkede? Hvem har tid? Hvilke politikere er det bedst at hive fat i?

En flok forældre er samlet omkring spisebordet i en Lumby-villa med deres vrede, deres uforståenhed og frustration over det sparekatalog, politikerne i Børn- og Ungeudvalget nu skal finde for 43,6 millioner kroners besparelser og omprioriteringer i.

I det lille lokalsamfund i Odenses nordligste udkant er de igen klar til kamp for deres skole, der også i 2010 var lukningstruet, og som forvaltningen nu foreslår at fjerne 4.-6. klasse fra for at efterlade Lumby Skole som en skole kun for indskolingsbørn i 0. til 3. klasse.

- Det er svært at se, hvordan det skal fremtidssikre skolen og vores lokalsamfund, konstaterer Winnie Stengaard, der er skolebestyrelsesformand på Lumby Skole.

De frygter, det er første og afgørende skridt mod en reel lukning af skolen og dermed et hårdt slag mod lokalsamfundet. For Lumby Skole har ikke kun en væsentlig nærhed, et lille og trygt miljø, en høj faglighed og med centerafdelingen en god effekt på inklusionen, fremhæver forældrene.

- Jeg er bekymret for hele vores lokalsamfund, siger formand for Lumby Beboerforening Hanne Schultz Sørensen.

- Hvem har lyst til at købe et hus her, hvis der ikke er en skole? På skolen skaber børnene relationer, og naboerne kommer til at kende hinanden. Kommunen taler om, at der skal være sammenhængskraft, men det gælder måske kun i centrum, spørger hun.

Derfor snakker de om politikermøder, om demonstrationer og bunker af protesterende læserbreve.

Annonce

Det her er vejen til en lukning af skolen. For det vil udvande skolen og gøre den meget sårbar, hvis vi kun skal have elever fra 0. til 3. klasse.
Steen Jakobsen, skolebestyrelsesformand

Her skal der også spares

Blandt andet på grund af tidligere vedtagne besparelser, der aldrig er nået i mål, og regeringens såkaldte moderniserings- og effektiviseringsprogram skal de syv politikere i Børn- og Ungeudvalget skære 26,6 millioner kroner af budgettet og derudover finde 17 millioner, der skal bruges andre steder - for eksempel på børnetandplejen.Embedsfolk har lagt et sparekatalog frem, som lige nu er sendt i høring. Blandt spareforslagene er:

- Skær en time af børnehusenes åbningstid

- Send børnene tidligere i skole

- Færre fagtimer og færre vikarer i skolen

- Halver svømmeundervisningen

- Nedlæg heldagsskolen og fodboldskolen i Vollsmose

- Færre pædagoger i både dagtilbud og skoler

- Drop tilskuddet til privatskolers forårs-sfo

- Skær i ledelse og administration

Børn- og Ungeforvaltningens samlede budget er på cirka tre milliarder kroner, og der er med skattestigningen lagt 180 ekstra millioner kroner ind i det budget i år.

Der er kaffe og alvor på bordet i Lumby, hvor forældre nu tager fat på endnu en kamp for at redde deres lokale folkeskole. - Det bliver alt for sårbart og skrøbeligt, hvis skolen kun skal have børn fra 0. til 3. klasse, mener forældreflokken. Foto: Michael Bager

En udvanding

Og de gør det i et samarbejde med Stige Skole få kilometer derfra. For også den skole optræder i sparekataloget som en skole uden fremtidige 4., 5. og 6. klasser. Og også den skole var i øvrigt truet af lukning dengang i 2010.

Skolebestyrelsesformand Steen Jakobsen mener, de nu er det samme:

- Det her er vejen til en lukning af skolen. For det vil udvande skolen og gøre den meget sårbar, hvis vi kun skal have elever fra 0. til 3. klasse.

Og han forstår ikke, skolen nu igen er i spil.

- Vi har et trygt nærmiljø, der er vigtigt for de mindste. Vi har stigende børnetal, trivslen er i top hos børn og personale, og fagligheden er høj. Vi kæmper for noget, der er bæredygtigt. Det kan godt stå selv, understreger Steen Jakobsen.

Han placerer desuden store spørgsmålstegn ved det besparelsespotentiale på 1,3 millioner kroner, som de kommunale regnestykker viser, og som skal sikres ved at sende Stige-eleverne - og også Lumby-eleverne - til Søhusskolen fra 4. klasse og på den vis samle børnene i færre klasser.

- Det er et estimat, som er både teoretisk og usikkert. Der skal ikke være store udsving i elevtallet, før det ikke holder. Spørgsmålet er, om der overhovedet er en reel besparelse, siger Steen Jakobsen.

- Jo færre elever, jo mere sårbar bliver skolen og sammenhængskraften, siger Steen Jakobsen, der er skolebestyrelsesformand på Stige Skole og stærkt kritisk over for, at et sparekatalog foreslår at lade skolen nøjes med elever fra 0. til 3. klasse. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Det er pebernødder

Også omkring bordet i Lumby kaster de kritiske blikke på de 1,3 millioner kroner.

- Det er jo pebernødder i forhold til, hvor store konsekvenser det vil få, er de enige om.

De taler også om den farlige skolevej, eleverne allerede fra 4. klasse vil få til Søhusskolen, hvor de ifølge forslaget skal flyttes hen. Det er slemt nok, at de ældste elever i 7., i 8. og i 9. klasse skal den vej, mener flokken, hvor flere er flyttet fra Odenses midte mod Lumby for netop at få det nære, trygge og lille lokalsamfund.

En af dem er Eva-Marie Fabricius Lykke, der er mor til to, og som ikke er imponeret af hverken politikere eller kommune.

- I valgkampen nåede borgmesterkandidaternes valgplakater slet ikke herud. Men når der skal spares, så kan de godt huske os, bemærker hun.

- Men vi kæmper til det sidste. Vi har gjort det før, og vi gør det igen.

Lige nu er sparekataloget sendt i høring, og 27. november siger politikerne ja eller nej til embedsmandsforslagene og stykker besparelser og omprioriteringer sammen for de 43,6 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce