Annonce
Odense

Lumby har en plan: Viser vejen for de andre lokale samfund

Lumby Skole er omdrejningspunktet for de omkring 1200 borgere i landsbyen. Parkour-banen ved skolen har borgene selv fået anlagt med penge fra kommunens projekt "Borgerne Bestemmer". Foto: Jesper Friesmand
Landsbyen Lumby er det første lokalsamfund i Odense, der indgår en såkaldt partnerskabsaftale med byrådet om, hvordan området skal udvikle sig, og hvor der skal bruges penge. En plan er nu klar til debat blandt borgerne, og to af hovedpersonerne glæder sig.
Annonce

Landsbyen Lumby i det nordlige Odense, på den anden side af Bladstrupvej, ligger på mange måder lidt væk fra resten af byen, men for Hanne Sørensen og Søren Hansen er Lumby verdens centrum. Et sted, de bruger mange, mange timer på at kæmpe for.

- Vi mener jo, at vi har det hele. Og vi er så heldige, at vi bor ved siden af en storby, så man skal bare hoppe på en cykel, hvis man vil ind og sidde på en café, siger Søren Hansen, da avisen møder ham og Hanne Sørensen ved Lumby Skole for at gå en tur.

De to Lumby-borgere har meldt sig til det partnerskab for Lumby, hvor borgerne og kommunen i fællesskab skal lægge en plan for, hvordan Lumby skal udvikle sig. Og partnerskabet er nu nået så langt i arbejdet, at tre hovedpunkter kan præsenteres for Lumbys omkring 1200 borgere.

Lumby og de andre

Under overskriften "Stærke forstæder og lokalsamfund med folkeskolen som omdrejningspunkt" har byrådspartierne bag budgetforliget for i år besluttet at samarbejde med borgerne i Odenses lokalsamfund for at lægge planer for fremtidens velfærd med udgangspunkt i de lokale udfordringer og ønsker.

Med undtagelse af Vollsmose vil der ikke blive lukket folkeskoler i Odense de kommende 10 år. ”Folkeskolerne i lokalområderne skal derimod udvikles til at blive en samlende matrikel for velfærd og fællesskab for eksempel ved at samle flere kommunale funktioner under samme tag”, hedder det i forliget.

Den første lokalaftale bliver Lumby, hvor der har været holdt borgermøder, inden en endelig aftale om områdets udvikling skal godkendes af byrådet. Og når Lumby har vist, hvordan en partnerskabsaftale med kommunen skal laves, kommer turen til Odenses andre lokalsamfund. Ubberud er det næste på byrådets liste.

Byrådet har afsat 10 millioner kroner i perioden 2020-2021 til at udarbejde planer og gennemføre initiativer i lokalområderne.

Annonce

Skolen er meget vigtig

Det første punkt handler om Lumby Skole, og hvor vigtigt, der er, at skolen ikke bliver lukket. For skolen er forudsætningen for, at der overhovedet er et fællesskab og en identitet i landsbyen.

- Hvis skolen lukker, bliver Lumby en soveby. Så ville man ikke komme hinanden ved, og Lumby ville bare være som ethvert andet sted, hvor man tager på arbejde, kommer hjem og murer sig inde bag ligusterhækken, siger Søren Hansen, mens han med jævne mellemrum vinker og siger ”hej” til mennesker, der kommer kørende eller cyklende forbi. Han kender alle i Lumby, og de kender ham.

Hanne Sørensen forklarer:

- Det er jo i kraft af skolen, at så mange kender hinanden. For når man har børn, der går i skole, så lærer man mange andre i byen at kende. Derfor er skolen meget vigtig, siger hun og fortæller, at partnerskabet har et stort ønske om, at skolen også kan blive et mødested for borgerne uden for skoletiden, for eksempel om aftenen. Derfor er skolen som samlingssted punkt nummer 1 i Lumbys nye trepunkts-plan.

Annonce

Nye byggegrunde

Men for at skolen kan overleve ud over de 10 år, som byrådet har lovet, at den i hvert fald får lov at bestå, så er det nødvendigt, at flere mennesker slår sig ned i Lumby. Derfor er nye byggegrunde i Lumby punkt nummer 2 i partnerskabets plan.

Og mens Søren Hansen, Hanne Sørensen og mange andre kæmpe for at gøre Lumby til et attraktivt sted at flytte til, så er kommunen også i arbejdstøjet. I et af forslagene til Kommuneplan 2020, som inden længe skal behandles politisk og derefter sendes i høring hen over sommeren, vil kommunen give lov til, at der kan udstykkes grunde til nye boliger i Lumby, og placeringen er allerede på plads.

- Det er på den dér mark, siger Hanne Sørensen og peger ud over et stort stykke landbrugsjord, da vi er nået helt op til byskiltet ved Bladstrupvej.

Søren Hansen er er glad for udsigten til nye boliger lige her. Placeringen er god i forhold til Odense, fordi den vender ind imod storbyen, og fordi de trafikale forhold er gode. Den to-sporede Otterupvej, en af de store indfaldsveje til Odense, ligger kun et par stenkast væk.

Annonce

Trafiksikkerhed

Men de gode trafikale forhold for biler og lastvogne er også grunden til, at trafiksaneringer og trafiksikkerhed er punkt nummer 3 i Lumbys store trepunktsplan.

Det vil konkret blandt andet sige, at det stærkt befærdede kryds mellem Slettensvej og Bladstrupvej skal gøres trafiksikkert for områdets børn - ikke mindst de større børn. Lumby Skole går kun til og med 6. klasse, så fra 7. klasse skal børnene hen til Søhus Skolen og er derfor nødt til at krydse den stærkt trafikerede Bladstrupvej.

- Vi forestiller os, at man kunne lave en rundkørsel med en sikker cykelsti - eller endnu bedre: Kommunen kunne lave en tunnel under Bladstrupvej, siger Søren Hansen.

Bybussen har hængt i en tynd tråd, men den kører stadig til Lumby. Og det skulle den helst blive ved med, mener borgerne. Foto: Jesper Friesmand
Annonce

Borgermøder aflyst

De tre punkter i planen - skolen, nye boliger og trafiksaneringer - er nu blive lagt frem på kommunens hjemmeside, som borgerne i Lumby kan logge sig på for at give deres meninger til kende. Trepunktsplanen skulle have foregået på et borgermøde, men på grund af corona-krisen bliver det i stedet en elektronisk debat.

Senere vil konklusionerne udmønte sig i en konkret partnerskabsaftale, som til efteråret skal godkendes politisk, så der også er penge til at gennemføre idéerne og ønskerne.

På vej tilbage til skolen ad H.C. Lumbyes Vej kommer bybussen kørende. Den har Lumby været tæt på at miste, ligesom det skete med købmanden, som nu er blevet bygget om til boliger. Men hvis udviklingen går den rigtige vej for lokalområdet, så vil bussen også køre til Lumby fremover.

Og det er som om, at de politiske vinde endelig blæser i Lumbys retning, synes Søren Hansen og Hanne Sørensen.

- Det er da et stort skulderklap for en lille landsby i en stor kommune at få den opmærksomhed og få lov til at udtrykke, hvad man som lokalsamfund har brug for, og at alle borgerne bliver hørt, så det ikke bare er sådan nogle som Søren og mig, der får lov til at bestemme, siger Hanne Sørensen, og både hun og Søren Hansen hæfter sig ved, at politikerne har involveret sig så meget i arbejdet, at de vil få meget svært ved at løbe fra det hele igen.

Marken bag Hanne Sørensen og Søren Hansen er i forslaget til Odenses kommende kommuneplan nævnt som et sted, hvor der kan udstykkes nye byggegrunde. Foto: Jesper Friesmand
Marken bag Hanne Sørensen og Søren Hansen er i forslaget til Odenses kommende kommuneplan nævnt som et sted, hvor der kan udstykkes nye byggegrunde. Foto: Jesper Friesmand
Søren Hansen og Hanne Sørensen kæmper for deres lokalsamfund i Lumby. Derfor har de sammen med andre påtaget sig at lave en partnerskabsaftale med kommunen, og en af de ting, de gerne vil have ændret, er det store vejkryds ved Bladstrupvej, som ikke er trafiksikkert for områdets børn. Foto: Jesper Friesmand
Lumby er et dejligt sted at bo, mener Søren Hansen og Hanne Sørensen, der gerne vil have flere mennesker til at slå sig ned i landsbyen i den nordlige del af Odense Kommune. Foto: Jesper Friesmand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce