Annonce
Nyborg

Lukningstruet bosted fik topkarakterer

Socialtilsyn Syd, der holder til her på det gamle sygehus i Ringe, har intet haft at udsætte på Bostedet Øksendrup. Tværtimod. Arkivfoto
Så sent som i juli år resulterede et tilsyn med Bostedet Øksendrup i topkarakterer over stort set hele linjen.

Øksendrup: Det er et godt og velfungerende bosted, der kan være dømt til lukning efter et møde i Nyborg Kommunes Social- og Familieudvalg på mandag.

Bostedet Øksendrup er et særligt tilbud til hjerneskadede og andre borgere, som det er nødvendigt at have under pædagogisk opsyn døgnet rundt.

Og ifølge de to seneste tilsynsrapporter fra Socialtilsyn Syd, gør medarbejderne på bostedet deres vanskelige arbejde til noget nær topkarakterer.

Så sent som i juli i år gennemførte Socialtilsyn Syd - en offentlig myndighed, der fører tilsyn med sociale tilbud og plejefamilier - et tilsyn med Bostedet.

Og ud over at give topkarakter til personalets faglighed og kompetencer, konstaterede tilsynet også, at "ved ophold i tilbuddet herskede der en rolig og afslappet stemning og en tryg atmosfære".

Annonce

Stiller store krav

Bostedet Øksendrup er et længerevarende botilbud til udviklingshæmmede voksne eller voksne med senhjerneskader.

Beboerne kan samtidig have begået kriminalitet og være dømt til behandling.

Og det stiller store krav til både ledelse og personale på stedet.

Som tilsynsrapporten fra Socialtilsyn Syd formulerer det, har Bostedet Øksendrup "en målgruppe, der i meget høj grad kræver en særlig faglig viden samt særlige kompetencer".

Og en medarbejderstab, som "besidder relevantekompetencer og erfaringer i forhold til målgruppens behov".

I vurderingen af medarbejdernes kompetencer giver tilsynsrapporten topkarakteren 5 - svarende til, at kravene til medarbejdernes faglighed og kompetencer i "meget høj grad" er opfyldt.

Føler sig hjemme

Ifølge tilsynsrapporten føler beboerne på Bostedet Øksendrup sig så godt tilpas på stedet, at de betragter det som deres hjem.

Hver beboer har en lille lejlighed med stue, soveværelse, køkken og bad til rådighed.

Der hører også en terrasse til hver af lejlighederne, og omkring dem er der grønne fællesarealer, beboerne kan benytte sig af.

Og ifølge tilsynsrapporten fra Socialtilsyn Syd føler beboerne sig tydeligvis hjemme.

Rapporten konstaterer, at "tilbuddets fysiske rammer og faciliteter danner en solid ramme for borgernes hjem og for den pædagogiske indsats, der finder sted".

Rapporten fortæller for eksempel om en beboer, der var "stolt over at vise sin lejlighed frem og gav udtryk for, at det var en fin lejlighed for ham".

Og giver Bostedet Øksendrup topkarakteren 5 for at leve fuldt og helt op til kravene i kategorien: "De fysiske rammer afspejler, at tilbuddet er borgernes hjem".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Assens For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce