Annonce
Fyn

Lukkeloven lempes i påsken: Store dagligvarebutikker har åbent på helligdage

Direktør i Brugsforeningen for Middelfart og Omegn Ole Ebdrup: Vi ville gerne have taget hensyn til vores ansatte. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Folketinget lemper lukkeloven for at sprede handlen i påskeugen. Fynsk direktør for fem brugser og Fakta-butikker mener, at det er unødvendigt.

Ingen behøver at gå i panik, fordi de ikke har fået købt ind til påskedagene. Som noget helt nyt er det ikke kun de små dagligvareforretninger, der må holde åbent, men også de store dagligvareforretninger som for eksempel Bilka, Føtex, Kvickly og SuperBrugsen. Det skyldes, at Folketinget midlertidigt har lempet lukkeloven for at få handlet spredt ud i påskeugen og dermed minimere risikoen for smittespredning.

Det betyder, at alle dagligvareforretninger uanset omsætning kan holde åbent skærtorsdag og påskedag fra klokken 10 til 17. Normalt skal de store butikker holde lukket, og derfor har onsdagen op til påske været en af de helt store indkøbsdage sammen med påskelørdag. Det forsøger regeringen nu at hindre ved flere åbningsdage.

Annonce

Lempelse af lukkeloven

Normalt betyder lukkeloven, at dagligvarebutikker med en omsætning over 34,9 millioner kroner ikke må holde åbent 13,5 dage om året. Det gælder blandt andet skærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag. Nu dispenseres så fra reglerne, så også de store dagligvarebutikker holder åbent skærtorsdag og 1. påskedag. Men kun fra 10-17. Åbningstiden i de mindre butikker er ikke begrænset.

Butikschef: Unødvendigt

Direktør for brugsforeningen for Middelfart og Omegn, Ole Ebdrup, er dog ikke entydigt begejstret for nu at skulle holde åbent i alle fem butikker under brugsforeningen. Normalt ville de to superbrugser i Strib og Ejby og Kvickly i Middelfart være lukket på helligdagene.

- Og vores medarbejdere ville have godt af fridagene. De har virkelig arbejdet intenst de seneste uger, siger han.

Han blev da heller ikke mødt af jubel, da han mandag kunne fortælle de ansatte, at der var to ekstra arbejdsdage forude.

- Men det hjælper, at vi tilrettelægger arbejdet på en måde, så alle får flere fridage i træk, siger han.

Han synes, at det er fair, at politikerne forsøger at sprede handlen.

- Men jeg tror sagtens, at vi kunne have håndteret det uden de to ekstra åbningsdage. Påskefrokosterne bliver jo ikke med så mange i år, så under alle omstændigheder tror jeg, at kunderne ikke ville valfarte til forretningerne som normalt. Desuden er vores kunder meget bevidste om at holde afstand i butikken og fordele indkøbene, så hele åbningstiden udnyttes, siger direktøren.

Et kompromis

De fem butikker under brugsforeningen har under coronakrisen længere åbningsdage, og kunderne kan på Facebook se, hvornår der er bedst plads i forretningerne.

Det er især Salling Group med butikker som Bilka, Føtex og Netto under sig, der har presset på for lempelse af lukkeloven. Coop har arbejdet imod af hensyn til medarbejderne og for at beskytte de mindre butikker, der normalt plejer at have ekstra påskeomsætning, når de store forretninger ikke må holde åbent. Kompromisset er så blevet de to ekstra åbningsdage skærtorsdag og påskedag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce