Annonce
Odense

Endnu en Larsen med sans for ord: Lui digter sig ud i det ydre rum

22-årige Lui Larsen er en kæmpe science fiction-fan, derfor passer det ham glimrende, at dette billede har noget "Blade Runner"-agtigt over sig. Foto: Simon Staun
Fredag udgav Lui Larsen sin debutdigtsamling ”Endnu er vi her (lidt endnu)”, som han har brugt tre år på at skrive og slibe til. Drømmen er at tage læseren med på en rejse i det kosmos, han har været fascineret af hele livet.
Annonce

Kultur: Da Lui Larsen blev født for 22 år siden, havde hans far Kim forberedt en unik velkomst i familiens lejlighed. Han havde fundet en særlig scene i sin yndlingsfilm, ”Rumrejsen år 2001”, på VHS-bånd og begyndte afspilningen i det øjeblik, Lui blev båret ind i lejligheden i sin mors arme.

- Mit første møde med film skete kort efter min fødsel, og det må siges at være en seriøs start på livet med klimakset i ”2001”. Det handler både om at rejse ud i kosmos, genfødsel og tusind andre ting. Jeg så hele filmen første gang som femårig, hvorefter min far forklarede mig sit bud på en analyse af filmen. Hver gang jeg har set den siden, har den fået en ny dimension, fordi den handler om alt. På én og samme tid er den et digt, et maleri og en film, siger Lui Larsen.

At kærligheden til kultur blev understøttet i barndomshjemmet kom også til udtryk, da Lui som syvårig brændende ønskede sig et videokamera, så han kunne optage sine egne film.


Da jeg begyndte at skrive digte, var min ambition, at jeg skulle være en hybrid af Søren Ulrich Thomsen og Michael Strunge. Man skal jo starte et sted … Gennem de tre år, hvor jeg har skrevet digtene, har jeg stille og roligt fundet min egen stemme og min egen stil, og i den sammenhæng er finurlighed et centralt ord.

Lui Larsen, digter


- Som syvårig plagede jeg mine forældre om at få lov til at se Ridley Scotts ”Alien”-film fra 1979. Til sidst bukkede de under for presset og lod mig se den, hvis jeg lovede at lukke øjnene i de mest uhyggelige scener. Den film sparkede min kreativitet i gang, og da jeg fyldte otte år, gik ønsket om et videokamera i opfyldelse, siger Lui Larsen.

Da han fik kameraet samt en række små planeter til at hænge op i loftet, gik hans straks i gang med at optage filmen ”Mission Pluto”, hvor der var to hovedroller. Dem tog han og storebroren Hjalmer sig af.

- Vi var to astronauter på vej til en base på Pluto om bord på et rumskib, hvor en robot gik amok og endte med at dræbe den ene af os. Det var Hjalmers rolle. Jeg spillede astronauten Chris, som overlevede. Jeg skulle bekæmpe robotten med et hjemmelavet science-fiction-våben, der bestod af en legetøjsriffel fra Fætter BR, som vi havde limet alle mulige ting fast på. Jeg så filmen for nylig, og det var interessant at se, hvor tydelig jeg var i min idé og jagten på at skabe min egen version af ”2001”, siger Lui Larsen.

Annonce

Essensen af kærlighed

Det er ikke filmkunst, der er årsagen til, at vi sidder ved et ramponeret kakkelbord på Den Smagløse Café. Det er derimod lyrikken og Lui Larsens debutdigtsamling, ”Endnu er vi her (lidt endnu)”, der udkom fredag. Den lyriske rejse har sit udspring i byernes by og det, man godt kan kalde digtenes hovedstad.

Lui Larsen er født og opvokset i Odense. For to måneder siden flyttede han til København, hvor hans storebror Hjalmer også bor. Foto: Simon Staun

- Som 17-årig var jeg på Interrail med nogle venner. I Paris havde vi drukket lidt for megen rødvin og sad på Gare du Nord med de vildeste tømmermænd, mens vi ventede på toget til Amsterdam. Jeg havde brug for at gå rundt lidt for mig selv og endte i en lille bogbutik, hvor jeg købte en Moleskine-notesblok magen til den, Ernest Hemingway sværgede til, siger Lui Larsen.

På togrejsen fra den ikoniske togstation, som Gasolin’ sang om i ”Gare du Nord”, til den hollandske hovedstad lyttede Lui Larsen til den amerikanske musiker Father John Mistys album ”I Love You, Honeybear”, som er en af hans favoritudgivelser.

- Det er et formidabelt album, hvor især en sætning i titelsangen inspirerede mig: ”My love, you're the one I wanna watch the ship go down with”. Idéen om, at man kan elske nogen så meget, at man fortrænger, at verden går under, er essensen af kærlighed. Det fik mig til at kaste mig ud i mit første digt. Det var forfærdeligt dårligt, og jeg kan næsten ikke holde ud af læse det i dag, siger Lui Larsen og ler.

Digtet endte med at være otte sider. Siden er det blevet slebet til gentagne gange, så det i hans debutdigtsamling er endt med at kunne stå på en enkelt side.

- Digtet, som endte med at få titlen ”Forlader du mig”, såede et frø og fik mig sporet ind på, at det var noget, jeg ville beskæftige mig seriøst med. Siden har jeg destilleret digtet betragteligt, fordi jeg er blevet mere moden både som lyriker og menneske og ikke mindst har arbejdet målrettet med at skærpe mine digte og skære al fyldet fra. Det gælder alle mine digte, og når jeg bladrer gennem digtsamlingen i dag, er der ikke et ord, jeg ville fjerne, siger Lui Larsen.

”Forlader du mig” handler til en vis grad om det samme som Father John Mistys ”I Love You, Honeybear”. I Luis digt er omdrejningspunktet et kærestepar indespærret i et soveværelse i en lejlighed, mens verden udenfor er gået under.

- Det handler om at sætte sin lid så meget til en anden person, at alt andet virker ligegyldigt, siger Lui Larsen.

Blå bog

Lui Larsen er 22 år, født og opvokset i Odense. Han er søn af Kim Larsen og Liselotte Kløvborg Larsen.

Han gik i folkeskole på Giersings Realskole og gymnasiet på Odense Katedralskole på mediefagslinjen.

Han har skrevet og instrueret flere musikvideoer for Folkeklubben. Blandt andet “25/7” og “Nu i nat”.

I 2019 skrev han 16 digte til Odense Letbane og åbnede Spoken Word Festival og optrådte desuden på Gæsten på Bornholm med digte) som opvarmning til Folkeklubben.

Han kalder sig romantiker og understreger, at det mere handler om hans tilgang end hans ord.

- Med romantiker mener jeg, at jeg har en svaghed for Paris i 1920’erne og Hemingways skrivestil. Det handler om tanken bag mine digte mere end selve digtene, siger Lui Larsen.

Annonce

Det smukkeste digt

Selv om digtsamlingen er hans første, kan Lui Larsen ane konturerne af en rød tråd. Han beskriver den som en sproglig finurlighed, der gør alvoren knap så dramatisk.

- Da jeg begyndte at skrive digte, var min ambition, at jeg skulle være en hybrid af Søren Ulrich Thomsen og Michael Strunge. Man skal jo starte et sted … Gennem de tre år, hvor jeg har skrevet digtene, har jeg stille og roligt fundet min egen stemme og min egen stil, og i den sammenhæng er finurlighed et centralt ord, siger Lui Larsen.

Hvis han skal fremhæve et ord, som har stor betydning for digtsamlingen, er det ”endnu”, som er benyttet hele to gange i titlen.

- Jeg bruger ”endnu” usædvanligt ofte i mine digte. Det er et interessant ord, fordi det i titlen stiller spørgsmålet: ”Hvor lang tid er vi her”. Det kender ingen af os svaret på, siger Lui Larsen.

Et af hans digte har allerede fået et ret stort publikum. Det er ”Kære måne”, som hans storebror Hjalmer satte musik til på albummet ”Midt i en drøm eller noget der ligner” fra 2019.

- Når man sætter musik til et digt, kan man fremmane de følelser, digtet skildrer. Det kan give ordene en ekstra dimension, hvilket jeg synes er tilfældet her. Hjalmer sagde til mig, at det var det smukkeste digt, han nogensinde havde læst, og det gjorde mig helt vildt stolt, siger Lui Larsen og smiler.

Annonce

Rejsen fuldendes

De to brødre snakker meget om den kunst, de hver især laver. Og forholder sig til, hvad kreativitet og kunst er for nogle størrelser.

- Det er sjældent, vi taler sammen, hvor det ikke til en vis grad handler om musik, film eller bøger, siger Lui Larsen.

Lui Larsen har selv illustreret sin digtsamling, som udkom fredag 27. november. Foto: Simon Staun

Selv om han både synger og spiller, har han ingen ambitioner om at træde i sin fars eller storebrors musikalske spor.

- Jeg elsker at spille musik som hobby. Jeg nyder at sidde og nørde med fingerspil eller synge Leonard Cohen-sange, men det handler mere om at samle inspiration end dagdrømmeri om at være musiker. Jeg er først og fremmest filmskaber og digter, siger Lui Larsen, der blandt andet har lavet musikvideoer for Folkeklubben.

Fascinationen for film – ikke mindst science fiction - og lyrik smelter sammen på ”Endnu er vi her (lidt endnu)”, hvor flere af digtene omhandler den omtalte måne og kosmos.

- ”2001” fik undertitlen ”The ultimate trip”, fordi filmen både er et herligt syretrip, og fordi det er den ultimative rejse gennem tid og sted. Jeg har også en ambition om, at mine digte skal tage læseren med ud i kosmos og tilbage igen. Det ville være den perfekte respons, hvis nogen konkluderer, at min digtsamling sender dem på en rejse, som fuldendes på sidste side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce