Annonce
Odense

Luciadeltagere i alle aldre: Den yngste er fire år og den ældste er fyldt 28

Rekrutteringen til det traditionsrige lucia-arrangement i Odense foregår primært fra mund til mund, og det går fint. I år deltager cirka 45.

De klapper, de løber på stedet og de strækker sig.

Der bliver i øvelokalet i centrum af Odense varmet op til fredagens lucia-træning, som blandt andet består af en øvelse, som går ud på at gå og synge med en pose vingummi på hovedet, som helst ikke må falde på gulvet.

Lysten til at være med i Foreningen Nordens og Odense Kommunes traditionsrige luciaoptog er stor, viser fremmødet.

Susanne Voss, medarrangør, blæksprutte og en af drivkræfterne bag den nutidige udgave af Odenses lucia-tradition, kan bekræfte, at tilslutningen er god.

- I år har vi cirka 45 deltagere, og sidste år havde vi cirka 40, fortæller hun og kan dertil tilføje, at der aldersmæssigt er ganske stor spredning.

Den yngste deltager er blot fire år, den ældste er 28.

- Hun har deltaget siden 1999, siger Susanne Voss.

Rekruttering er derfor ikke noget, som der bliver gjort voldsomt meget ud af.

- Det går mest fra mund til mund, og mange, som tidligere selv har været med, sender jo deres døtre herhen, fortæller Susanne Voss.

Der er dog bestemt mulighed for at komme med, selv om man ikke har en forudgående relation til den odenseanske lucia-tradition.

På Foreningen Nordens hjemmeside findes kontaktinformation, man kan benytte, oplyser Susanne Voss.

Det er i øvrigt i år 72. gang, at der sker kroning af Odense bys officielle luciabrud. Selve kroningen, der 3. december foregår i Odense Koncerthus, står byens borgmester for.

I de efterfølgende december-dage laver lucia-pigerne optog og spreder julestemning flere steder rundt omkring i byen.

Annonce

Her kan luciaoptoget opleves

3. december klokken 19-21 i Carl Nielsen Salen, Odense Koncerthus.8. december i Borgernes Hus. To optog. Det første fra klokken 13.30-14.15. Det andet fra klokken 15.00-15.45.

9. december i Tarup Center fra klokken 14.00 til 15.00.

Desuden besøger luciaoptoget ved særskilte arrangementer Odense Universitetshospital to gange, samt Odd Fellow-palæet to gange, og desuden får to af byens plejecentre besøg.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce