Annonce
Fyn

Lovgivning står i vejen: Teknologi og datadeling kan give patienter bedre behandling

Svaret var enstemmigt, da publikum fik spørgsmålet: Vil I dele jeres anonyme sundhedsdata til forskning og udvikling af nye lægemidler og teknologier? Foto: Birgitte Carol Heiberg
Vi skal være bedre til at bruge sundhedsdata. Det var der enighed om blandt både eksperter og publikum til onsdagens debat på Odense Universitetshospital om teknologi og datadeling i sundhedssektoren.

Odense: - Ja.

Det var det enstemmige svar fra publikum, da de blev stillet spørgsmålet: Vil I dele jeres anonyme sundhedsdata til forskning og udvikling af nye lægemidler og teknologier?

For selvom deling af data oftest kan få de fleste til at ryste på hovedet, var det ikke tilfældet, da der onsdag var debat på Odense Universitetshospital under temaet "Vores sundhedsvæsen er under pres - er teknologi kuren?".

Debatten var arrangeret af Data Redder Liv, som er et partnerskab bestående af offentlige og private partnere, der arbejder sammen for bedre anvendelse af dansk sundhedsdata. Her var blandt andet hjertepatienten Poul Secher Jespersen inviteret for at fortælle, hvordan data var med til at redde hans liv.

- Der findes en masse praktiske problemer, hvor der kan findes en løsning - med teknologi, lød ordene fra Henning Langberg, direktør for Data Redder Liv.

For eksempel kan teknologi og indsamling af data bruges til at give patienter bedre behandling. Men lovgivningen kan til tider være en barriere for at anvende sundhedsdata - især med den nye GDPR databeskyttelsesforordning. Det fortalte blandt andet Lars Bastholt, overlæge på onkologisk afdeling på OUH, der i årevis har arbejdet på at samle data ind om patienter med modermærkekræft. Han skal have en skriftlig tilladelse, fra alle patienter han indsamler data fra, og tilladelsen skal fornyes hvert eneste år.

Til debatmøde på OUH fortalte hjertepatient Poul Secher Jespersen, hvordan data var med til at redde hans liv, da lægerne ikke kunne finde ud af, hvad han fejlede. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Vi skal bruge mere data

Det er ikke småting, vores telefoner går og gemmer af oplysninger om os, og det er heller ikke småting, de kan bruges til. Og måske kan telefonen endda bruges endnu mere.

Til debatten fortalte iværksætteren Jon Friis om den app, han har udviklet til at holde øje med modermærker, der kan afsløre forandringer, der kræver en læges opmærksomhed. Håbet er, at app'en kan være med til at sikre tidlig opdagelse af hudkræft og modermærkekræft og dermed en højere overlevelseschance.

Den slags data skal vi også være bedre til at dele og bruge, lød det enigt til debatten.

- I Danmark har vi noget af verdens bedste data, vi skal bare bruge det noget mere, fastslog Henning Langberg.

Ifølge en undersøgelse, som Data Redder Liv har foretaget sammen med 12 patientforeninger, vurderer 8 ud af 10 patienter da også, at deres sundhedsdata kan bruges mere, end det er tilfældet i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Annonce