Annonce
Udland

Lovgivere er klar til at trække Johnson i retten om brexit

Pool/Reuters
Hvis premierminister ikke følger ny lov om britisk EU-udtræden, så risikerer han i værste fald fængsel.

Britiske lovgivere vil med en stævning presse domstolene til at gribe ind, hvis premierminister Boris Johnson forsøger at ignorere en lov, der vil tvinge ham til at få udsættelse for britisk udtræden af EU.

Det oplyser Labours leder, Jeremy Corbyn, lørdag ifølge Reuters.

En juridisk ekspert siger til avisen The Guardian, at Johnson risikerer at komme i fængsel, hvis han ikke følger den nye lov.

Den blev vedtaget tidligere på ugen, efter 21 konservative parlamentsmedlemmer brød med regeringspartiet og stemte sammen med oppositionen. De blev alle efterfølgende smidt ud af Det Konservative Parti.

Loven betyder, at Storbritannien skal bede EU om udsættelse med brexit, hvis der ikke er en aftale mellem EU og Storbritannien.

- Hvis premierministeren vælger ikke at efterleve Lov Nummer 6, så vil han kunne sanktioneres for foragt, og det ville logisk - og som sidste udvej - føre til fængsling. Men det er aldrig sket og vil ikke ske, siger Philippe Sands, der har rådgivet om sagen for Queens Counsel, som er bisidder for det officielle Storbritannien.

- Storbritannien er et retssamfund, så han vil efterleve det eller forlade sit embede, siger Sands.

Johnson sagde torsdag, at han hellere vil ligge død i en grøft, end at bede EU om udsættelse for brexit.

Han har svoret, at han vil trække Storbritannien ud af EU ved deadline 31. oktober, med eller uden en skilsmisseaftale med europæerne.

Flere politiske kommentatorer siger, at Johnson søger at styre direkte mod et brexit uden en aftale med EU. Han vil udskrive valg til 15. oktober, når parlamentet samles mandag. Inden forsamlingen sendes på fem ugers ufrivillig ferie.

Det har en samlet opposition meddelt, at de vil blokere. De vil have en aftale med EU

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce