Annonce
Indland

Lovforslag om videoovervågning: Tre ting du bør vide

Grafik: Gert Ejton
Annonce

I et nyt lovforslag, der netop har været i høring, vil regeringen give politiet langt større beføjelser i særlige situationer som terrorangreb, gidseltagninger og bandeskyderier.

1. Skal kunne overtage videoovervågning

Står det til regeringen, skal politiet kunne skaffe sig adgang til overvågningskameraer sat op af myndigheder, virksomheder og private. Det fremgår af et nyt lovforslag, der netop har været i høring, og hvor retsplejeloven bliver markant udvidet.

I fremtiden skal politiet således kunne benytte sig af andres overvågning i helt særlige situationer. Det gælder for eksempel ved terrorangreb, gidseltagninger eller bandeskyderier, hvor der er fare for menneskeliv eller betydelige samfundsværdier.

Som udgangspunkt skal det foregå på en dommerkendelse i hånden og i samarbejde med dem, der råder over overvågning. Men i yderste konsekvens kan det foregå på en helt anden måde.

2. Hemmeligt og uden retskendelse

Lovforslaget åbner også for, at politiet i akutte nødsituationer kan kapre videoovervågningen i et helt område uden at vente på en retskendelse. I de tilfælde skal en domstol efterfølgende vurdere, om det var en rigtig beslutning - i modsat fald underrette Justitsministeriet.

I særlige tilfælde vil politiet også kunne skaffe sig adgang til kameraernes overvågningsbilleder uden at orientere ejerne. De vil også kunne skaffe sig adgang til lokalerne, hvis omstændighederne taler for det.

3. Dansk Folkepari vil gå endnu længere

Dansk Folkepari mener dog ikke, at lovforslaget er vidtgående nok. Partiet ønsker, at det også skal være op til op til kommunerne selv at opsætte videoovervågning uden først at søge tilladelse hos politiet.

Det kan man ikke, som reglerne er i dag. Men det vil tjene et større formål, mener DF's retsordfører Peter Kofoed.

- Det handler om, at hvis der sker folk noget, eller der er nogen, der gør skade på folks ejendom, så skal vi have stillet de ansvarlige til regnskab for det. Og der er videovervågning et rigtig godt redskab, sagde han for en uge siden til Ritzau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce