Annonce
Odense

Lover letbane til tiden efter fortrolig orientering: Men ingen kan svare på, hvad åbning 'omkring årsskiftet' betyder

På Nyborgvej kan der atter ses letbanetog, efter at testkørslerne i fem-seks uger blev bremset af problemer med at komme under en bro ved Syddansk Universitet. Men i bymidten, ved Hjallese Station og ud ad Middelfartvej kan der ikke køres de planlagte testkørsler, fordi der mangler en tilladelse fra Banedanmark. Foto: Odense Letbane
Efter orientering til Økonomiudvalget onsdag står den officielle melding om letbanens åbning "omkring årsskiftet" stadig fast. Men uklarheden omkring, hvor lang tid efter nytår, det kan være, består fortsat. Ingen gav - og ingen spurgte om - et bedre svar.

Odense: To måneder og 18 dage.

Med så kort tid til nytår - og med testkørsler, som stadig langt fra er kommet i gang i det planlagte omfang - blev det onsdag på et økonomiudvalgsmøde i Odense Kommune fra Odense Letbanes side genbekræftet, at det på trods af denne avis' oplysninger om, at en ny forsinkelse kan være på vej, fortsat er planen, at Odense Letbane åbner omkring årsskiftet.

Ligeledes blev der udstedt en forsikring om, at økonomien fortsat ser ud til at holde sig indenfor budgettet inklusive reserverne, altså samlet set 3,6 mia. kroner.

Annonce

Jeg har hele vejen rundt fået forvisning om, at der er styr på projektet. Derfor må jeg forvente, at det er rigtigt, hvad letbanedirektøren siger til os, selv om det jo står i skærende kontrast til det, medierne har bragt de seneste uger.

Christoffer Lilleholt (V), rådmand i Odense Kommune

Det oplyser samtlige fem medlemmer af Økonomiudvalget i Odense Kommune til Fyens Stiftstidende efter mødets afslutning.

- Det, vi er blevet orienteret om, er også det, som letbanen har sagt meget tydeligt i pressen gennem de seneste uger. Og det er, at deres (Odense Letbanes, red.) forventning stadigvæk er, at letbanen holder sig indenfor de økonomiske reserver, og at den tidsplan, man arbejder efter, fortsat hedder ved årssskiftet, siger Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

På mødet var letbanens adm. direktør Mogens Hagelskær og bestyrelsesformand Jesper Rasmussen mødt frem for at give en fortrolig orientering til politikerne i økonomiudvalget, hvor de fire rådmænd og borgmesteren sidder med.

Letbanen i problemer

Som Fyens Stiftstidende den seneste tid har kunnet beskrive, er der tilstødt Odense Letbane en række alvorlige problemer med under tre måneder til den planlagte åbning omkring årsskiftet.

Kontrol- og vedligeholdelsescentret i det sydlige Odense viser sig delvist at være bygget til nogle andre tog end dem, letbanen har indkøbt, og letbanens værksted, som det kan kaldes, skal derfor delvis bygges om.

Banedanmark har samtidig udbedt sig mere dokumentation vedrørende letbanens kørestrøm, og indtil videre har Banedanmark ikke givet tilladelse til, at Odense Letbane kan køre testkørsler de steder, hvor letbanen og det overordnede tognet kommer tæt på hinanden. Det vil sige ved Hjallese Station, ved Odense Banegård Center og på Middelfartvej, hvor broen fører over jernbanen.

Desuden er letbanen havnet i strid om mange millioner med sin hovedentreprenør Comsa, som har rejst en række krav mod letbanen. Størrelsen af kravene ønsker hverken Comsa eller Odense Letbane at oplyse, men adm. direktør for letbanen, Mogens Hagelskær, oplyser, at kravene er større end de tilbageværende reserver i letbaneprojektet. Senest er det oplyst, at der er 73,3 mio. kr. tilbage i reserven. Ifølge avisens oplysninger er der tale om et trecifret millionbeløb.

Mogens Hagelskær har bekræftet de beskrevne problemer, men han afviser, at problemerne kommer til at betyde "flere måneders forsinkelser", som en række anonyme kilder med tæt kendskab til sagen ellers vurderer overfor Fyens Stiftstidende.

Hagelskær medgiver - dog uden at konkretisere - at der er "en vis margin omkring tidspunktet for letbanens driftsstart".

Og det må konstateres, at deres budskab om, at der er styr på tingene står i direkte modstrid med, hvad flere anonyme og af hinanden uafhængige kilder med tæt kendskab til letbaneprojektet har oplyst til Fyens Stiftstidende gennem de seneste uger.

Tryg og tilpas

Rådmændene Christoffer Lilleholt (V), Susanne Crawley (R), Brian Dybro (SF) og Søren Windell (K) udtrykker alle efter mødet, at de er trygge ved den orientering, der blev givet fra Odense Letbanes side.

- Jeg har hele vejen rundt fået forvisning om, at der er styr på projektet. Derfor må jeg forvente, at det er rigtigt, hvad letbanedirektøren siger til os, selv om det jo står i skærende kontrast til det, medierne har bragt de seneste uger, siger Christoffer Lilleholt med henvisning til især de artikler, Fyens Stiftstidende har skrevet.

Sporene står klar på Vestre Stationsvej, men der kører ingen letbanetog. Ifølge avisens oplysninger fra en række kilder med tæt kendskab til projektet trækker det op til en ny forsinkelse af måneders varighed, men det afviser Odense Letbane. Letbanedirektør medgiver dog, at der er en "en vis margin omkring tidspunktet for letbanens driftsstart". Foto: Rune H. Blichfeldt

- Vi har fået en fortrolig orientering, som jeg føler mig tryg og tilpas ved. Både hvad angår letbanens økononomi, og hvad angår tidsplanen, lyder det fra Susanne Crawley, mens Søren Windell fik bekræftet det, han mente at vide i forvejen.

- At letbaneselskabet i lighed med det, som det har sagt før, forventer både at overholde økonomi og den tidsfrist, vi tidligere har fået angivet (omkring årsskiftet, red.).

Annonce

Før januarudsalget slutter?

Til gengæld er der ikke nogen af politikerne, som på mødet er blevet klogere på det spørgsmål, som Odense Letbane i månedsvis har forsøgt at undvige at give et konkret svar på.

Nemlig hvad det elastiske begreb "omkring årsskiftet", som Odense Letbane bruger som angivelse af, hvornår letbanen åbner, egentligt dækker over.

Men det var åbenbart heller ikke noget, som nogen spurgte til.

Borgmester Peter Rahbæk Juel oplyser, at "det ikke var et tema" på økonomiudvalgsmødet, selv om der altså nu kun er to måneder og 18 dage til, at kalenderen skifter fra 2021 til 2022.

- Når man sætter en eksakt dato og et eksakt tidspunkt på, så tror jeg, at det er klogt, at man gør det, når man kan sige præcis, hvornår det bliver, siger borgmesteren.

Hvor langt inde i 2022 slutter "omkring årsskiftet" i din optik?

- Det tror jeg ikke, jeg har nogen større definition på.

Direkte adspurgt kommer Rådmand Søren Windell (K) det en anelse nærmere, hvad han personligt opfatter som værende omkring årsskiftet.

- Det varer vel, indtil nytårsudsalget slutter engang i januar. Derefter tænker jeg ikke, at det er så meget årsskifte mere.

Mogens Hagelskær har flere gange afvist at konkretisere betydningen af "omkring årsskiftet".

I marts afviste han således at svare på, om det betyder plus minus 14 dage, to måneder eller fire måneder.

- Det mest troværdige at sige er, at det er omkring årsskiftet, lød det.

Annonce

Fortrolige oplysninger

Ingen af politikerne i Økonomiudvalget har overfor Fyens Stiftstidende ønsket at fortælle, hvad de konkret fik at vide omkring for eksempel de problemer, Odense Letbane har med at få tilladelse fra Banedanmark til at køre testkørsler.

De hidtil eneste testkørsler i Odense centrum fandt sted om aftenen den 28. august. Siden da er der ikke set tog længere inde mod byen end på Nyborgvej, selv om letbanekontoret 2. september oplyste, at forventningen var, at der ville blive kørt "yderligere test på strækningen inden for de kommende uger".

Den manglende tilladelse skyldes manglende afklaring af, om letbanens kørestrøm kan påvirke Banedanmarks anlæg, og den gør, at der i øjeblikket kun kan gennemføres testkørsler på en bid af letbanen, mens hele strækningen gennem bymidten og videre ud ad Middelfartvej er lukket land for de testkørsler, som for længst skulle have været i gang.

- Det er en fortrolig orientering, vi har fået, lydet det korte afvisende svar fra Peter Rahbæk Juel til spørgsmål, der omhandler de konkrete problemer, avisen har kunnet beskrive de seneste uger.

Det vigtigste er dog også, lader borgmesteren forstå, den overordnede konklusion om, at både tidsplan og økonomi holder sig inden for planen.

Så du tør godt her op til et kommunalvalg sætte hele borgmesterprestigen ind på at love odenseanerne, at budgettet holder, og letbanen åbner som planlagt omkring årsskiftet?

- Den orientering, vi har fået fra letbanen, er ret klar, og den svarer til det, vi fik at vide i marts og igen i august. Nemlig at letbanen er indenfor den samlede økonomi inklusive reserverne, og at den åbner ved... (lille pause) omkring årsskiftet, lydet det fra Peter Rahbæk Juel.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Odense

19-årige Rosa har åbnet butik med egne designs midt i Odense: - Jeg var altid hende, der mødte op og lignede en regnbue

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Middelfart

Taget på fersk gerning: Polsk vognmand må efterlade lastbil i Danmark

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Navne

Vielse og barnedåb i Rolfsted

Erhverv

Kirsten sælger sidste bid af sin mands firma: - De interesserede tænkte nok, at jeg var et let offer

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Navne For abonnenter

Gift i 65 år: - Og nu render du også med min tjenestepige!

Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Nyborg

Reddet på målstregen: Balletskolen flytter til musikskolen

Annonce