Annonce
Odense

Lovbrud bekymrer minister: Odense-politikere er kaldt til kammeratlig samtale

- Jeg ser med meget stor alvor på, at kommunen gennem flere år har haft betydelige fejl i sagsbehandlingen på beskæftigelsesområdet, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et brev til rådmand og borgmester i Odense. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er bekymret for lovbrud i Odenses Beskæftigelses- og Socialforvaltning og beder om møde med rådmand Brian Dybro (SF) og borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Men sådan et møde agter Dybro ikke at tage del i.

Han ser med meget stor alvor på sagen. Den bekymrer ham, den er ikke acceptabel. Og han forventer hurtigst muligt, der bliver rettet op på fejlene, så kommunen ikke skal under administration.

I et brev sendt til både borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og beskæftigelsesrådmand Brian Dybro (SF) langer Venstres beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen ud efter Odense Kommune, der i de såkaldte revisionsberetninger for både 2016 og 2017 har fået kritik for ikke at overholde loven på især ydelsesområdet - altså hos de ledige, der for eksempel får kontanthjælp, og hvor kommunen har været op til to år bagud med sagsbehandlingen.

- Jeg har stort fokus på, at der sker en korrekt forvaltning i kommunerne, og at borgerne får den indsats, de har krav på, skriver ministeren.

- Derfor vil jeg bede om, at I på et snarligt møde med mig redegør for, hvordan I vil håndtere de konstaterede fejl.

Sådan et møde har rådmand Brian Dybro dog ikke tænkt sig at stille op til.

- Jeg agter ikke at mødes med ham. Det her er ren valgkamp, mener han.

- Vi har haft flere møder med ministerens egen styrelse (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, red.), der følger og har rost den handleplan, vi har lavet. Vi har afsat penge og ansat folk, så der er ikke noget, der indikerer, vi har brug for et møde med ministeren, siger Brian Dybro.

Annonce

- Det er lavt

Det mener imidlertid Christoffer Lilleholt, der er Venstre-medlem af Odenses Beskæftigelses- og Socialudvalg.

- I udvalget bliver vi lovet bod og bedring af forvaltningen og rådmanden, men jeg bliver lidt foruroliget, når ministeren også vil se handleplanen, selv om der har været møder med hans styrelse. Ministeren må jo være i tvivl om, om der er styr på det. Det er altså ikke hver dag, at en minister på den måde beder om et møde, siger Lilleholt, der afviser som partifælle at have været involveret i ministerens brevskriveri.

Men Brian Dybro fastholder, at brevet er mere en kamp mellem rød og blå end en bekymring for kontanthjælpsmodtagere.

- Det er politisk drilleri og virkelig useriøst. Og det undrer mig da, at beskæftigelsesministeren er bekymret nu, hvor der er lagt en handleplan, og ikke da en borgerlig rådmand - konservatives Steen Møller - havde ansvaret, men ikke lavede nogen handleplan. Sagen er noget rod, jeg har overtaget fra den tidligere rådmand, og som jeg har givet forvaltningen meget klar besked om, at vi skal have styr på, for det handler om borgernes retssikkerhed.

Så du fralægger dig ansvaret?

- Nej. Jeg tager netop ansvaret, og vi har i min tid i rådmansstolen ansat 22 ekstra medarbejdere.

- Det her vidner vist mest om, at der er en valgkamp på vej. Og der har ministeren åbenbart tænkt sig at bruge en af landet største byer med et rødt flertal til at promovere sig selv. Det er lavt, synes Brian Dybro.

Christoffer Lilleholt forventer, at han og resten af Beskæftigelses- og Socialudvalget bliver orienteret om brevet fra Troels Lund Poulsen og om udfaldet af mødet mellem minister og Odense-politikere.

Hvis der altså bliver et møde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Odense

En søndag med fitness i Korup

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];