Annonce
Odense

Lottrups Gård: En gemt og glemt perle i midtbyen

En del af Lottrups Gård til venstre det nyåbnede Huset Mali, i baggrunden restauranten Marie Louise og til højre Minimig med børnetøj. Foto: Christian Nordholt
Meget centralt i Odense C, men alligevel lidt væk fra alfarvej, ligger Lottrups Gård. Få finder vej ind i den idylliske gård, men alligevel er alt udlejet. Senest er Huset Mali med delikatesser netop åbnet.

Når turisterne finder derind, plejer de at gå amok med kameraerne. Men det er ikke nødvendigvis så tit, det sker.

I hjertet af Odense ligger en brostensbelagt plads omkranset af bindingsværk-idyl. Lottrups Gård ligger mellem Vestergade og Filosofhaven lige ved siden af den genåbnede Arkaden. En tidligere købmandsgård med rødder tilbage til 1700-tallet. En lomme i tiden med fred, ro og ingen trængsel. Men ikke desto mindre også en gård fyldt med erhvervslejemål, som alle er udlejet.

Her er restauranter, børnetøj, tatovør og frisør. Om som det seneste har Huset Mali slået dørene op forrige fredag. Mali har ikke noget med det afrikanske land at gøre, men er forbogstaver på Lise Lotte Sønderup, hendes forældre og hendes søn. Lise Lotte Sønderup havde i 2004-08 drevet Gave og Idé i Brandts Passage, og da hun atter fik trang til det selvstændige butiksliv, var hun solgt på stedet, da hun så det ledige lejemål i Lottrups Gård.

I de selv samme butikslokaler havde Lise Lottes nyligt afdøde far været kunde hos Alfred Thomsen, der var byens førende tobaksforretning i årtier, inden piber og tobak gik af mode. Senest har der været optiker i lokalerne, men for Lise Lotte Sønderup var stedet optimalt til at realisere drømmen om at lave en moderne pendant til en gammeldags købmandsforretning. Fyldt med delikatesser. Vin og spiritus, chokolade, kaffe, køkkenting med meget mere.

Annonce

Den gamle købmandsgård

Lottrups Gård har navn efter købmanden Christian Lottrup, der i begyndelsen af 1790'erne ejede Vestergade 70 og 72. Der var egentlig tale om to adskilte gårde, men købmanden lod de to ældre gårde fjerne og fik i stedet opført én stor købmandsgård.

Der er indgang til gården fra både Vestergade og Filosofhaven, og selv om den ikke er specielt befærdet, er alle erhvervslejemål udlejet.

Huset Mali er den nyeste butik. Desuden er der Minimig med børnetøj, frisøren Salon Lottrups Gård, Restaurant Marie Louise med den tilhørende tapasrestaurant, Småsulten. På førstesalen i den ene længe ligger tatovøren The Phoenix Ink. I en lille forgård til selve den brostensbelagte gårdsplads ligger den veganske Café Kosmos.

Tøjforretningen Mr Isaksen med indgang fra Vestergade fylder også en væsentlig del af den gamle købmandsgård.

Langvarigt benarbejde

I den times tid, vi taler med og fotograferer Lisse Lotte Sønderup og hendes forretning, kommer der blot en enkelt kunde forbi. Og det er faktisk én, der arbejder i den veganske Café Kosmos, der også har adresse i Lottrups Gård.

Lise Lotte Sønderup er helt med på, at det kræver tid og tålmodighed at få skabt et kundeunderlag i en butik, der på én gang ligger centralt og langt fra alfarvej. Tålmodigheden har hun, forsikrer hun. Og så skal hun i gang med et langvarigt benarbejde udi markedsføring, hvor ikke mindst de sociale medier oh særligt Instagrams Stories-funktion.

- Vi har en fornuftig husleje her i forhold til strøgforretningerne, som ingen iværksættere har råd til, men jeg er med på, at meget få går naturligt forbi Lottrups Gård, så det gælder om at have is i maven, siger Lise Lotte Sønderup.

Butikker, som gør sig i lignende former for delikatesser, findes der en del af i Odense, men Lise Lotte Sønderup tror på, at hun kan få Huset Mali til at skille sig ud. Hun har eneforhandling af flere produkter og nævner blandt Anker Chokolade, som den tidligere Michelin-stjernekok Mikkel Anker står bag.

Lise Lotte Sønderup peger også på, at hun vil tage til messer i udlandet for at finde spændende produkter.

- Og så kan man altid få smagsprøver hos mig, siger Lise Lotte Sønderup, der også har planer om at arrangere smagninger og andre events på førstesalen over butikken, hvor gamle stole fra Restaurant Grønttorvet bidrager til den lavloftede charme.

En gemt perle

Mens alle odenseanere kender Brandts Passage og Vintapperstræde, har Lise Lotte Sønderup oplevet, at når hun har fortalt venner, at hun har åbnet forretning i Lottrups Gård, så har de spurgt: "Hvor er det lige, det er?"

- Det er lidt en gemt og glemt perle, siger Lise Lotte Sønderup.

Det signalement genkender genboen til det nye Huset Mali. Hun hedder Wicki Nielsen og har gennem syv år drevet børnetøjsforretningen Minimig.

- Det er ikke noget, jeg tjener mange penge på, men jeg elsker det her sted. Der er plads til ammerum, og man kan trygt lade barnevognen stå udenfor, siger Wicki Nielsen. Hun har brugt de sociale medier og skilte ude på Vestergade til at gøre Minimig kendt.

- Det er gået fra mund til mund med at gøre Minimig kendt. Jeg har lige annonceret i Pindle, og det er faktisk første gang, jeg har brugt penge på at annoncere, siger Wicki Nielsen.

Selv om Lottrups Gård er stille og beskedent befærdet, er alt udlejet i den gamle købmandsgård. Men både Wicki Nielsen og Lise Lotte Sønderup kunne dog godt ønske sig, at flere odenseanere fandt vej ind i den brostensbelagte bindingsværkidyl.

Lise Lotte Sønderup har åbnet Huset Mali i Lottrups Gård. Foto: Christian Nordholt
Lise Lotte Sønderup har lagt en del energi og kreativitet i at pynte op, så det nye Huset Mali falder godt ind i de idylliske omgivelser i Lottrups Gård. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce