Annonce
Assens

Loppemarked på Solevadgård

Lørdag den 13. juni holder Solevadgård loppemarked, og overskuddet går til renoveringen af den 149 år gamle vandmølle. Foto: Søren Plovgaard
Annonce

Solevad: I landsbyen Solevad etablerede gårdene Solevadgård og Solevad Enggård i 1871 en fælles vandmølle langs Holmehave Bæk, der løber mellem de to gårde.

Ved etablering blev bækken modereret med møllesø, stemmeværk, og møllens kværnanlæg blev etableret til at kværne korn til de to gårde – og der etableres overgang fra møllen til kværn i laden langs bækken. Efter en brand på Enggård i 1920 overgik møllen til Solevadgård.

I dag er møllen den eneste gårdmølle tilbage i Danmark, med fungerende hjul, tandhjul og akselovergang, og den skulle gerne eksistere i mange år endnu. Derfor arbejder Solevadgårds ejer Ulrikka Brændgaard Nissen i disse år med at skaffe økonomiske midler til at renovere møllen, der i 2021 har eksisteret i 150 år.

Ulrikka Brændgaard Nielsen fortæller, at hun allerede har modtaget 115.000 kroner fra Kulturarvstyrelsen og fonde, men at der stadig mangler omkring 50.000 kroner for at dække udgifterne til renoveringsprojektet.

En af aktiviteterne, der skal skaffe flere penge til istandsættelsen af vandmøllen, bliver et støtteloppemarked, der finder sted på Solevadgård lørdag den 13. juni fra klokken 10 til klokken 16. Ud over at gå på opdagelse i de mange loppefund bliver der også lejlighed til at høre mere om Solevad Vandmølle og projektet med renoveringen af møllen. Det sker klokken 11, 13 og 15.

På grund af den aktuelle covid 19-situation afvikles loppemarkedet under krav om afstand og ensretning

- Ugen efter får jeg besøg af en motorcykelklub, der skal høre om møllen, og jeg også har lejet mit nye mødelokale ud, fortæller Ulrikka Brændgaard Nielsen og tilføjer, at også flere sponsorer har meldt sig for at støtte op om renoveringen af vandmøllen. /SP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Koks i kulissen i Den Fynske Opera: Tidligere næstformand genkender ikke to vigtige mødereferaters indhold

Odense

Mand anholdt med hjemmelavet våben

Kerteminde

At blive voksen

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Kerteminde For abonnenter

Million-priser på Nordre Havnekaj fastsat: Nu sættes 18 eksklusive Kerteminde-huse til salg

Annonce