Annonce
Kultur

Lone Scherfig: Det pynter på visitkortet

Lone Scherfig kan vinde en Oscar

- Dejligt, at det er lykkedes at bringe denne film så langt, siger instruktøren Lone Scherfig om Oscar-nomineringen til den engelsksprogede "An Education".

- Jeg er meget, meget glad og meget stolt over denne anerkendelse.

Det sagde Lone Scherfig, da hun havde fået nyheden om, at hendes engelsksprogede spillefilm "An Education" er nomineret til en Oscar i tre kategorier og rangerer blandt de 10 titler, der kæmper om statuetten for sidste års bedste spillefilm.

For den danske instruktør er nomineringerne en stor anerkendelse, der kan åbne døre i branchen og give flere muligheder for kommende projekter.

- Den slags pynter på visitkortet, fortæller hun.

"An Education" foregår i 1960'ernes London og er lavet efter et manuskript af forfatteren Nick Hornby, baseret på journalisten Lynn Barbers memoirer. Filmen fik premiere på sidste års Sundance Film Festival, hvor den blev belønnet med publikumsprisen.

- Jeg føler også, at jeg har grund til at være stolt, fordi det er lykkedes at bringe filmen så langt, siger Lone Scherfig.

Det var nemlig en kompliceret proces, dels at få rollerne besat med de "rigtige" skuespillere, dels at få rejst et budget, svarende til knap 40 millioner kroner. Efter britisk målestok er det ellers et ganske beskedent beløb.

- Men det var skønt at få lejlighed at dykke ned i den lille tidslomme, som filmen foregår i. Desuden har jeg lært, også selv om jeg før har filmet i Storbritannien, at jeg godt kan finde ud af at stå på egne ben, understreger instruktøren.

Lone Scherfig regner med, at også hendes næste film bliver en britisk produktion. Hun satser på, at optagelserne til "One Day" kan gå i gang næste år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce