Annonce
Indland

Lomborg kritiserer grønne løfter

Bjørn Lomborg.

Klimaforsker Bjørn Lomborg savner mod til at vælge fra i bæredygtighedsløfter fra Odense og Middelfart kommuner.

Onsdag underskriver Odense og Middelfart som de første kommuner på Fyn en række bæredygtighedsløfter, Aalborg Commitments, som over 500 europæiske byer allerede har tilsluttet sig.

For Odense er begivenheden kulminationen på den store bæredygtighedskonference med hundredevis af politikere og forskere fra Norden, som finder sted i byen fra mandag til onsdag. Underskrivelsen kommer i forlængelse af en spritny miljøpolitik, der skal gøre Odense til Danmarks grønneste by inden 2017.

Klimaforsker Bjørn Lomborg opfordrer dog til ikke at gå i selvsving. Han savner i den grad prioritering i de mange løfter i Aalborg Commitments.

- Det nytter ikke noget bare at sige, at ting er gode, og nu gør vi det hele, siger Bjørn Lomborg.

Skåltale

Med underskrivelsen af dokumentet forpligter Odense sig til 10 principper, der spænder fra at bekæmpe drivhusgasser og fattigdom, samt bevare kulturarven, dyrelivet og kommunens grønne arealer. Netop de mange løfter på en gang skaber uklarhed, mener klimaforskeren.

- Hvis man lader være med at tage stilling til, hvor gode nogle ting er i forhold til alle de andre ting, som også er væsentlige, så forbliver det mest enten en uforpligtende skåltale eller en måde at undlade at diskutere, hvorfor det nu lige var, at økologi er bedre end flere pædagoger i børnehaverne, siger han.

Morten Rettig, direktør i Cogita, rådgiver til daglig danske kommuner i bæredygtighed. Han mener modsat Lomborg, at underskrivelsen af Aalborg Commitments er et vigtigt skridt.

- Det er i europæisk sammenhæng den officielt anerkendte erklæring, hvor byer forpligter sig i forhold til miljø og bæredygtighed, siger han og slår samtidig fast, at de enkelte byer skal følge op med deres egne miljøpolitikker, ligesom Odense har gjort for nylig, hvor de foretager prioriteringer.

- I værste fald kan man forestille sig byer, der underskriver, uden at der sker mere. Men man udstiller sig i en gabestok overfor medier og befolkning, hvis man ikke lever op til det, man har lovet, og derfor sender det et kraftigt politisk signal, siger Morten Rettig.

Bjørn Lomborg ville foretrække et dokument med både til- og fravalg.

- Det ville være bedre, hvis man stillede nogle klare mål og samtidig klart sagde, hvad det så er, at vi ikke skal gøre, siger Lomborg.

Annonce
Odense For abonnenter

Fyresedler og nul tiltro til letbanen på konkursramt butiksplads: - Jeg har ikke råd til at vente længere

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gammelt Odense-firma solgt: Ny ejer har allerede ansat flere folk

Fyn For abonnenter

En anderledes bisættelse: Tak til præsten, der sagde nej - nu blev det helt rigtigt

Kerteminde

Dronning Margrethe hyldes på en af Europas flotteste golfbaner: Ukrainsk stjerne kommer i et meget flot selskab

Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Faaborg-Midtfyn

Bent er bekymret: Nu har vi kun den her brandhane - og hvad hvis der kommer en storbrand?

Nordfyn For abonnenter

Lene frygter, at hendes søn skal starte i skole for tidligt: - Jeg mener, han har godt af at være barn et år endnu i børnehaven

Efter fire mislykkede graviditeter: Nu lever Nicolai og Jannie af legetøj

Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

OB

Han insisterer på ikke at sige noget om sin situation nu: Bashkim Kadrii lover udmelding, når sæsonen er slut

Nyborg For abonnenter

Tog narko, terroriserede ekskæresten og kørte fra politiet: Mand idømt tre måneders fængsel

Erhverv

Jesper snedkererer millionresultat sammen: Har fordoblet overskuddet på et enkelt år

Annonce