Annonce
Erhverv

Lolland svag favorit til atomdepot: Drikkevand kan redde Kertinge Mark

Undergrunden ved Kertinge Mark består af to tykke lag ler, som gør den velegnet til at tilbageholde eventuelle udslip af radioaktivt materiale.

Selvom de politiske vinde på Christiansborg måske blæser i retningen af, at Risøs atomaffald skal eksporteres til udlandet, fortsætter processen med at udpege det bedste sted til et dansk atomdepot.

Torsdag stod det klart, at Rødbyhavn på Lolland er en svag favorit til værdigheden som atomkommune.

Det fremgår ifølge Politiken.dk af de omegnsstudier, der torsdag blev afleveret til Sundhedsministeriet.

Ifølge omegnsstudierne er lerlagene på det sydlige Lolland "uforstyrrede" og "forventes at kunne tilbageholde et eventuelt udslip af radioaktivt materiale".

Undergrunden er også velegnet ved Kertinge Mark. Men området har ifølge studierne store drikkevandsinteresser. Det taler imod at placere depotet i området mellem Odense og Kerteminde.

- Det synes vi jo er et rigtig stærkt kort. Det nye, der kom frem i dag, var geologien, og det skal vejes sammen med alle de andre faktorer. Og der mener vi stadig, at netop drikkevandet på Kertinge Mark er et rigtigt vigtigt argument, siger Kertemindes borgmester Sonja Rasmussen (Borgerlisten) til Fyens Stiftstidende fredag.

Annonce

Jylland skælver - Bornholm sprækker

Men også de udpegede områder i Jylland og Bornholm har med omegnsstudierne fået små halmstrå at klamre sig til for at undgå at få den uvelkomne gave fra Staten.

I det nordvestlige Jylland er der en større seismisk aktivitet end i det øvrige Danmark og på Bornholm er der konstateret lange sprækker i undergrunden.

Omegnstudierne giver derfor langt fra et helt klart billede af, hvilke områder der er mere egnet end andre.

- Vi er ikke blevet sådan rigtigt meget klogere. Vi må sige, at alle steder stadig er i spil - der skal tygges noget mere på det materiale, før man kan drage nogen konklusioner, lyder det fra borgmester Sonja Rasmussen.

Der skal nu gennemføres en strategisk miljøvurdering af de seks områder - og samtidig skal muligheden for at deponere affaldet i udlandet undersøges. Derfor bliver det formentlig først i slutningen af 2013, at to områder kan indstilles til videre detaljerede feltundersøgelser, oplyser Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Læs mere i Fyens Stiftstidende fredag.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny bog: Da Skibhuskvarteret blev til

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce