Annonce
Assens

Lokalt S-bagland uenige med partitoppen om hjemsendelse af syriske flygtninge: - Det er umenneskeligt

Sara Emil Baaring, medlem af Assens Byråd for Socialdemokratiet, er imod at sende syriske flygtninge hjem nu, da situationen i Syrien er for usikker, mener hun. Arkivfoto: Kim Rune
Avisen bad de socialdemokratiske byrådsmedlemmer i Assens Kommune svare på, om de ville sende de syriske flygtninge tilbage til Syrien. Noget, der har været megen debat om senest internt i partiet.

Assens: - Jeg synes, at tonen i vores parti er blevet lidt skrap nok.

Sådan siger Elmer Philipsen (S), der sidder i byrådet i Assens Kommune langt fra Syrien, men dog ikke længere, end at der den seneste tid er opstået en debat i partiets bagland omkring hjemsendelsen af syriske flygtninge i Danmark.

Regeringen ønsker at sende de syriske flygtninge hjem - mod deres vilje - selv om det viser sig svært at gøre, da Danmark ikke har en aftale med Syrien om det. Det kan betyde, at syrerne vil blive sendt til et af landets udrejsecentre på ubestemt tid.

Annonce

For nylig sendte en gruppe på 24 medlemmer på tværs af partikredse et brev til partitoppen om, at de var stærkt utilfredse med S-regeringens politik på udlændingeområdet, deriblandt hjemsendelser af syriske flygtninge.

Elmer Philipsen mener, at flygtningene skal tilbage, men kun hvis de kan garanteres sikkerhed.

- Vi skal ikke som det eneste land i Europa være dem, der sender dem tilbage, siger han.

Elmer Philipsen (S) er ikke enig i partitoppens udlændingeparti. Arkivfoto: Lasse Hansen

Ashil Farokh (S), der selv er flygtning fra Afghanistan, kalder det "tåbeligt" at sende flygtningene hjem, fordi der er usikre forhold i Syrien.

- Det er umenneskeligt på en eller anden måde. Jeg er meget uenig med den linje, der er, siger han om partitoppens kurs.

Han synes ikke, man kan byde de syriske flygtninge den usikkerhed, han mener, de er udsat for, mens han synes, at syrerne generelt klarer sig godt i Danmark.

Ikke sikkert nok

Sara Emil Baaring (S) mener heller ikke, syrerne skal sendes hjem som situationen er nu. Hun er derfor ikke enig med partiledelsen.

- Jeg kan ikke helt forstå, hvorfor vi skal være foregangsland på at sende dem derned, når en organisation som Amnesty International peger på, at det ikke er sikkert at sende dem tilbage igen, fortæller hun.

- Hvad er det, der helt præcist bekymrer dig ved at sende dem hjem?

- Lige nu vil de sende dem til en slags lejr, hvor de skal afvente, om de så kan blive sendt hjem. Jeg tror ikke, der er sikkert dernede. Og det synes, jeg også hører fra mange eksperter, der ikke er, svarer hun.

Sara Emil Baaring mener også, at man burde lade dem gøre de uddannelser færdige, de har gang i.

- Så de også kan komme hjem og berige deres hjemlande, siger hun.

- På højrefløjen er der også nogle, der siger, de er migranter og ikke flygtninge og kun er her for velfærdsgoder. Hvad siger du til det?

- Det er de ikke. De har jo flygtningestatus, og der er ingen tvivl om, de skal hjem, når der er sikkert nok, siger Sara Emil Baaring.

Annonce

- Nej, det mener jeg ikke

Berit Schaldemose (S) mener, man skal passe meget på med at sende flygtningene hjem, hvis de har en tilknytning til Danmark. Hun synes ikke det for nuværende er sikkert nok at sende dem tilbage til Syrien.

- Vi må prøve at skabe fred ude i verden i stedet for bare at sende folk hjem, siger hun, og tænker også på børnene.

- Så du mener, at man "bare" kan komme til Danmark og blive her?

- Nej, det mener jeg ikke. Hvis der er en situation, hvor man kommer til Danmark pga. ufred derhjemme, så vælger man, at 'vi er her i en periode, fordi det er usikkert at være hjemme, det bliver vi nødt til'. Hvis det så er, at krigen eller forfølgelsen derhjemme trækker i langdrag, og der er gået 10 år, hvor børnene har fået tilknytning til Danmark, så synes jeg man i højere grad skal kunne vælge at blive, hvis tilknytningen er der, svarer Berit Schaldemose.

Berit Schaldemose (S) mener, at man som flygtning kan blive i landet, hvis man i mange år har opbygget et tilknytningsforhold til det danske samfund. Foto: Assens Kommune, Kasper Andersen KAFOTO

Henrik Hansen (S) er på linje med de andre.

- Man kan ikke sende dem hjem, dvs. at man overfører dem til flygtningelejre. Eller det kan vi ikke kalde dem, men Kærshovedgård (udrejsecenter ved Ikast, red.). Så kunne de ligeså godt blive, indtil man kunne sende dem hjem, siger han.

- Men de har vel hele tiden vidst, de skulle hjem, så kan de vel ikke komme her og tro, at de bare kan "få" det hele?

- Nej, nej. Jeg mener, de skal hjem, når landet er sikkert, svarer han.

Charlotte Kjær (S) synes, man skal sætte mennesket først, siger hun. Ergo, er det ikke sikkert - nu - at sende folk hjem, mener hun.


De har jo flygtningestatus og der er ingen tvivl om, de skal hjem, når der er sikkert nok.

Sara Emil Baaring (S).


Leif Rothe Rasmussen (S) mener det samme som Charlotte Kjær - og de andre. Han synes også, flygtningene skal have lov til at gøre deres uddannelser færdige.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Charlotte Vincentz Petersen (S), men hun har i en tidligere artikel givet udtryk for, at hun ikke synes, de syriske flygtninge skal sendes hjem her og nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce