Annonce
Middelfart

Lokalt folketingsmedlem søgte svar hos miljøministeren: Der er så meget gift og svovlbrinte i Lillebælt, at der faktisk er dødt

Nils Sjøberg (R) søgte et konkret svar på, hvad regeringen vil gøre for at mindske iltsvind i Lillebælt. Foto: Arkivfoto/Frederik Nordhagen og Pine.
Svesken skal på disken, når det gælder situationen om iltsvind i Lillebælt. Det var meldingen fra det lokale folketingsmedlem Nils Sjøberg, der onsdag søgte at komme et skridt nærmere på et svar om, hvad regeringen har tænkt sig at gøre for at mindske iltsvind i Lillebælt.
Annonce

Ilsvind: Hvad skal der gøres for at mindske iltsvind i Lillebælt?

Det spørgsmål tog folketingsmedlem og sundheds- og forebyggelsesordfører for Radikale Venstre Nils Sjøberg med til miljøminister Lea Wermelin (S) i folketingssalen onsdag den 3. juni.

Han beskriver selv problemerne med iltsvind i Lillebælt som "ekstraordinært voldsomme." Med rapporter i hånden fra Aarhus- og Aalborg Universitet om iltsvindet i havmiljøet, fortæller han, hvordan det ser ud lige nu på bunden af Lillebælt.

- Der er så meget gift og svovlbrinte, at der faktisk er dødt. Det ligger som en dyne i bunden af havet, siger han fra talerstolen i Folketinget.

Lea Wermelin deler Nils Sjøbergs bekymringer, men hun fortæller, at det aldrig vil være muligt at fjerne iltsvind fra havene fuldstændigt.

- Udfordringerne med iltsvind understreger, at der er behov for at nedbringe udledningerne af kvælstof og fosfor, siger hun.

Ifølge ministeren kan de på den måde mindske risikoen for udbredelse af iltsvind i fremtiden.

Vi har et vandmiljø i det sydlige Lillebælt, Aabenraa- og Flensborg Fjord, hvor der har været så lavt et iltniveau, at fiskene dør.

Nils Sjøberg, folketingsmedlem og sundheds- og forebyggelsesordfører for Radikale Venstre.

Annonce

Fiskene dør

Ifølge både Nils Sjøberg og Lea Wermelin er udledningen af kvælstof ikke faldet som forventet. Af den grund indgik regeringen i efteråret en aftale med støttepartierne Radikale Venstre og Alternativet om at øge indsatsen med at nedbringe kvælstof med 1.150 tons hvert år. I forbindelse med de såkaldte "vandområdeplaner" fra 2021-2027 vil regeringen revurdere behovet for en større indsats for opnå en "god tilstand til vores kystvande," som miljøministeren udtrykker det.

- Vandområdeplanerne vil beskrive de indsatser, der skal til for at forbedre tilstanden i forskellige vandområder, og det gælder også det sydlige Lillebælt, det sydfynske øhav og i de sydjyske fjorde, siger Lea Wermelin.

Dog savner Nils Sjøberg en tidshorisont for, hvornår indsatsen kan se dagens lys. For lige nu er konsekvenserne fatale.

- Vi har et vandmiljø i det sydlige Lillebælt, Aabenraa- og Flensborg Fjord, hvor der har været så lavt et iltniveau, at fiskene dør, siger han.

Lea Wermelin kan ikke give en præcis tidshorisont, men hun kan fortælle, at regeringen nu har bedre forudsætninger for at forbedre havmiljøerne.

- Vi står et andet sted, med det flertal vi har i forhold til den tidligere regering. Vi har forpligtet os i forståelsespapiret at leve op til vandrammedirektivet, som slutter i 2027, siger Lea Wermelin.

Vandområdeplanerne er de planer, der fortæller EU, hvordan Danmark implementere vandrammedirektivet, som er EU's rammer for beskyttelse af blandt andet vandløb og søer.

Annonce

En stor opgave i vente

Ligesom udledningen af kvælstof ikke er faldet som forventet, er udledningen af fosfor ramt et plateau siden 2000, ifølge Nils Sjøberg.

Lea Wermelin mener, at regeringen har en stor opgave at løfte, fordi den tidligere regering skubbede "en miljøregning foran sig" med Landsbrugspakken.

- Det gjorde de vel vidende, at både Socialdemokratiet og Radikale Venstre råbte vagt i gevær, siger hun og fortsætter:

- Det betyder, at vi står med den store opgave, og jeg har store forventninger til, at det er en opgave, vi skal løse i fællesskab, siger miljøministeren.

Annonce

I arbejdstøjet

På nuværende tidspunkt er der stadig et stykke vej til, hvad der konkret kan gøres for at forbedre problemet med iltsvind i Lillebælt.

Netop de konkrete løsninger vil Nils Sjøberg gerne have et billede af.

Ifølge ministeren er regeringen ved at sætte sidste hånd på det faglige grundlag, som analyser og forarbejde, før politikerne kan trække i arbejdstøjet.

- Der skal ses på, hvilke indsatser der skal til i vandløbbene, hvad landbruget kan levere, og hvad der skal leveres fra spildevandsindsatsen for at komme i mål, siger Lea Wermelin.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce