Annonce
Middelfart

Lokalt arkiv hylder NIK i fodboldudstilling: - Det har været et stort puslespilsarbejde

Billeder og avisudklip fortæller frem til september næste år historien om Nørre Aabys nu 90 år gamle idrætsklub hos det lokalhistoriske arkiv i Rolund. Foto: Søren Gylling
Til åbent hus hos Nørre Aaby, Udby og Føns' Lokalhistoriske Arkiv lørdag stod den både på fremvisning af en ny udstilling i anledning af Nørre Aaby Idrætsklubs 90-års fødselsdag og af arkivets komplette samling af Middelfart Venstreblad.

Rolund: Lørdag var der travlt på det lokalhistoriske arkiv i Rolund, der beretter om fortiden i både Nørre Aaby, Udby og Føns.

For det første blev Arkivernes Dag fejret med åbent hus, og for det andet var det lokale arkivs i alt otte frivillige klar med en ny udstilling om Nørre Aaby Idrætsklub i anledning af klubbens 90-års fødselsdag.

Her havde de fyldt en væg med opslagstavler med både avisudklip, fotografier, spillelister og sågar en tipskupon fra en kampdag i 1964.

- Det tager et par måneder at lave al den research, og det har været et stort puslespilsarbejde, fortæller Hans Jørgen Andersen, der er lokalhistoriker på arkivet.

Han har selv brugt en del tid på at tage fat i lokale for at høre, om de har ligget inde med noget til den historiske fodboldsamling, og her er der heldigvis mange, der er bidt på.

- Det her er vores allesammens historie, konstaterer Hans Jørgen Andersen.

Annonce

Fik det sidste bind

En af arkivets helt store samlinger består desuden af udgaver af Middelfart Venstreblad fra 1896 til 1988.

For nylig dukkede et nyt bind op, idet Martin Rasmussen fandt det på loftet hos sine forældre og kom forbi Fyens Stiftstidende og Melfar Postens redaktion med det.

Derfor kunne arkivet ved åbent hus-arrangementet nu fremvise en komplet samling af bladet til de fremmødte.

- Nu er det (det sidste bind, red.) kommet hjem, og det er vi utrolig glade for, siger Hans Jørgen Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Annonce