Annonce
Nordfyn

Lokalredaktør: Skal Nordfyn være CO2 neutral?

Henrik Larsen, lokalredaktør henla@fyens.dk

Vejen til en bæredygtig fremtid kræver en fælles indsats. Klimaet er hoppet op som en af de vigtigste dagsordener. Med god grund bekymrer flere end nogensinde sig for, at kommende generationer ikke havner i en situation, man ikke har lyst til at tænke til ende.

Hvad, der kan virke uoverskueligt, bliver nemmere at håndtere, når man fokuserer på små, konkrete succeser. I Sønderborg Kommune arbejdes der målrettet mod at blive CO2 neutral i år 2029. Borgere, erhvervsliv, kommune og så videre er gået sammen om at indfri visionen ProjectZero.

Skal Nordfyn gøre det samme?

I den kommende tid sætter vi fokus på, hvor langt vi på Nordfyn ønsker at gå for klimaet. Artiklen "til inspiration 10 klimavenlige ideer" er den første i en længere serie.

Torsdag den 21. november holder vi Café Stiften på Nordfyns Gymnasium, hvor centrale lokale aktører forhåbentlig vil inspirere hinanden omkring klimaomstillingen. Peter Rathje, administrerende direktør for ProjectZero, kommer også og fortæller om den sønderjyske succes.

Fokus vil være, hvad der allerede er taget af opløftende klimainitiativer, hvad de næste skridt skal være, og om hvordan vi kan hjælpe hinanden med at blive mere klimabevidste.

Én og selvfølgelig vigtig ting er, at de nordfynske politikere til næste år skal tale sig frem til en mere forpligtende klimastrategi. Ligeså vigtig er den samtale og den fremdrift, der også sker på alle mulige andre fronter. Visionen i Sønderborg er kendetegnet ved, at den bakkes op af så mange. Der er gået sport i at nedbringe sit CO2 udslip. Uanset, hvem man er.

Hele området har fundet sammen om ProjectZero. På Nordfyn er facebook-gruppen "ProjectZero - klimaomstilling nu" oprettet. Hidtil uden den store opbakning. Folkene bag mener, at politikerne gør for lidt. De ønsker forpligtende initiativer og håber på bred folkelig opbakning til, at vi hver især gør vores bedste for at nedbringe CO2 udslippet.

I kampagnen Skal Nordfyn være CO2 neutral? er målet at komme omkring spørgsmålet med så mange vinkler som muligt. Har du en ide, er du velkommen til at skrive til nordfyn@fyens.dk. For eksempel leder vi efter en familie, der har lyst til at fortælle om, hvordan I forsøger at være klimabevidste.

Annonce

I Sønderborg Kommune arbejdes der målrettet mod at blive CO2 neutral i år 2029. Borgere, erhvervsliv, kommune og så videre er gået sammen om indfri visionen ProjectZero. Skal Nordfyn gøre det samme?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce