Annonce
Assens

Lokalredaktør om nedlukning af Assens: Mens voksne hævede ølglassene, blev legehuse og gynger spærret af

Lokalredaktør Daniel Kofoed, Fyens Stiftstidende i Assens, kommenterer nedlukningen af Assens Sogn. Foto: Daniel Kofoed

Assens er blot én ud af ni danske sogne, der for tiden er nedlukket som følge af en for høj covid-19-smitte.

Det fremgår af søndagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

Det betyder, at skoler, sfo'er og foreningsaktiviteter har låste døre foreløbig den næste uge. Indtil det såkaldte incidenstal er kommet under 400, og der er færre end 20 smittetilfælde i løbet af den seneste uge. Der skal samtidig være styr på den såkaldte positivprocent, før sognet genåbner.

Annonce

5719 borgere er berørte af den aktuelle nedlukning, og det er noget af en mavepuster efter ugen, hvor både restauranter, caféer og ikke mindst værtshuse genåbnede.

Mens folk hævede glassene på beværtninger i den ene del af Assens by, så blev minestrimlen rullet ud på legepladserne i bydelene Korsvang, Østervang, Kildensmindevej samt Solvænget. Det var en smule paradoksalt at følge med på de sociale medier, hvordan nogen voksne fejrede, at man endelig kunne åbne for ølhanerne, mens børn blev nægtet adgang til legehuse, rutsjebaner og gynger i den anden del af sognet.

Det giver god mening at følge og reagere på smitten i så afgrænsede områder som sogne. Og det kan formentlig ikke være anderledes, at man kan komme ud i situationer, hvor de voksne gerne må "lege" på beværtningerne, mens børnene ikke kan komme ind på legepladserne, selv om det kan virke tosset.

Torsdag kom det nemlig frem, at der var opstået et såkaldt mikroudbrud omkring Peter Willemoesskolen, og at smittestigningen primært var koncentreret omkring boligområder med tilknytning til skolen.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) ville torsdag aften ikke komme nærmere ind på hvilke boligområder, det drejede sig om. Man ville ikke "hænge" nogen ud, lød ræsonnementet fra borgmesteren.

Det var godt, at Assens Kommune via en social- og sundhedsdirektør 18-19 timer senere fortalte i hvilke områder, man satte ind med medarbejdere - herunder en kommunalt ansat tolk - der skulle gå fra dør til dør. Boligforeninger satte også plakater op på dansk, engelsk og arabisk, og sms-kæder blev aktiveret. Integrationsafdelingen blev desuden inddraget.

Det er virkelig godt gået af både beboere og kommunalt ansatte, der er trådt til med meget kort varsel og har knoklet weekenden igennem med at oplyse om gode råd til at undgå smitte, og at man skal huske at isolere sig, hvis man er en af de ramte.

Peter Willemoesskolens leder Thomas Lykkegaard Pedersen skal også have et klap på skulderen for at have trådt til som koordinator af dør til dør-indsatsen, hvor skolelærere blandt andet har banket på hjemme hos de smittede elever og deres familier. Pædagoger har også været på gaden.

Vi må ikke være berøringsangste, når smitten pludselig blusser op. Det er netop i disse situationer, vi skal tale så åbent om udfordringerne som overhovedet muligt. Så vi alle kan hjælpe hinanden med at begrænse smitten. Det gælder både naboerne over hækken og venner, familie og bekendte på tværs af bydele.


Vi må ikke være berøringsangste, når smitten pludselig blusser op. Det er netop i disse situationer, vi skal tale så åbent om udfordringerne som overhovedet muligt

Daniel Kofoed, lokalredaktør


Det er de næste fjorten dage, det virkelig gælder, hvis vi skal begrænse smitten i Assens. Den lokale nedlukning har store konsekvenser for mange mennesker, så husk at tale med din nabo - på dansk, arabisk, engelsk eller et fjerde eller femte sprog - om at spritte af og holde afstand. Og husk at komme af sted til test.

Det er altafgørende, hvis vi skal have Assens genåbnet så hurtigt som muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce