Annonce
forside

Lokalpolitikere: Hellere varme hænder i hverdagen

Flere sundhedsudvalgsmedlemmer kritiserer regeringens værdighedmilliard.

Sundhedsudvalget kritiserer regeringens værdighedsmillard. Langeland kan få fire millioner, men med pengene følger unødigt bøvl, mener udvalgsformand.

Det er ikke sikkert, at de ældre opdager, at Langeland Kommune får fire millioner ekstra til værdig ældrepleje. Det mener Elisa Hansen (V), formand for kommunens sundhedsudvalg.

- Jeg har svært ved at se, hvordan de ældre kan mærke, at vi får fire millioner ekstra. Vi må ikke bruge dem til det, vi helst vil: flere varme hænder i hverdagen, siger Elisa Hansen.

Pengene kommer fra V-regeringens værdighedsmilliard, som Langeland Kommune har mulighed for at få knap fire millioner fra. Men med pengene følger en række klausuler og administrativt arbejde. De forhindringer kritiserer sundhedsudvalgets formand og medlemmer nu.

- Det havde været bedre, om vi havde fået pengene og selv kunne bestemme, hvad de går til, siger Elisa Hansen og finder opbakning hos partifælle og næstformand i sundhedsudvalget Jette Jespersen.

- Det er langt fra sikkert, at borgerne får mest ud af pengene på den her måde, siger hun.

Annonce

Besparelser og nye projekter

På grund af det faldende befolkningstal skal sundhedsudvalget hvert år finde steder at skære. Samtidig får udvalget fire millioner ekstra, men lokalpolitikerne må ikke suverænt bestemme, hvad pengene skal gå til.

- Der er lagt klausuler ned over, hvad pengene kan bruges til. Når kommunens økonomi er presset, er det et dilemma, at man skal spare samtidig med, at man skal sætte gang i nye projekter, siger Mie Pedersen, sundhedsdirektør i Langeland Kommune.

For at få del i værdighedsmilliarden skal kommunen formulere en værdighedspolitik og udfra den søge penge til specifikke projekter. Efterfølgende skal administrationen afrapportere.

Latterligt bureaukrati

- Det er en ekstra opgave, som vi bruger personaleressourcer på, siger Mie Pedersen.

Det er latterligt, synes Elisa Hansen, at penge, der kunne gå til de ældre, skal gå til administration.

- Det er en forsinkelsesproces og en kæmpe udfordring for administrationen, der er hængt godt op i forvejen, siger hun.

Socialdemokrat og medlem af sundhedsudvalget Lisa Pihl Jensen kunne også godt undvære bureaukratiet.

- Der er nogle administrative led, som vi godt kunne undvære. Kæden hopper af, når vi skal ind og søge de penge, som regeringen har taget fra os og bagefter afrapportere, siger Lisa Pihl Jensen.

Også Borgerlistens udvalgsmedlem, Karina Jørgensen, mener, at regeringen giver med den ene hånd, og tager med den anden.

- Det er bekymrende, at samtidig med der er givet denne værdighedsmilliard, meldes der ud til kommunerne, at der skal spares i kraft af det pålagte omprioriteringsbidrag, og det kan ikke undgå at ældreområdet også rammes, mener hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce