Annonce
Odense

Lokalpolitik lokker ikke far Lilleholt: Afviser at tage kampen op mod Rahbæk Juel

Lars Christian Lilleholt har siddet omkring 18 år i byrådet sammen med Jane Jegind og banede selv vejen for hendes post som leder af partiet, da han selv trak sig som spidskandidat forud for kommunalvalget i 2005. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Fyns mest kendte Venstre-politiker, Lars Christian Lilleholt, melder allerede nu ud, at han ikke vil vende tilbage til lokalpolitik og forsøge at fravriste borgmesterposten fra Peter Rahbæk Juel (S). - Jeg beklager dybt Jane Jeginds afgang, siger han.

Mens Venstres gruppeformand, Claus Houden, allerede har udnævnt byrådskollegaen Christoffer Lilleholt som den naturlige efterfølger til Jane Jegind, når hun stopper som spidskandidat, har formand for Venstres partiforening, Kasper Ladingkær, peget på, at man både skal kigge efter egnede kandidater i og uden for partiet og det nuværende byråd.

En af de mest erfarne uden for den nuværende byrådsgruppe er Lars Christian Lilleholt, der er Venstres nok mest kendte politiker fra Fyn og far til Christoffer Lilleholt.

Han kan både trække på sine erfaringer fra Folketinget og fra sine 18 år som byrådspolitiker i Odense. Alligevel melder han allerede nu ud, at han ikke kommer til at stille op til byrådet og gå efter borgmesterposten ved næste kommunalvalg.

- Jeg har altid været glad for at komme i byrådet, og mit arbejde der har på mange måder været udgangspunktet for mit videre arbejde i Folketinget. Men jeg har ingen planer om at vende tilbage til lokalpolitik eller forsøge at blive borgmesterkandidat ved næste valg. Den opgave overlader jeg trygt til Venstre at finde en løsning på, siger Lars Christian Lilleholt, der ikke har nogen kommentarer til sønnens eventuelle kandidatur og chancer for at blive Venstres spidskandidat ved kommunalvalget i 2021.

Når det kommer til Jane Jegind, har han dog masser af rosende gloser.

- Jeg beklager dybt Jane Jeginds afgang. Jeg har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med hende i 18 ud af de 22 år, hvor hun har siddet i Odense Byråd. Hun kom ligesom jeg selv ind som ung VU’er og har gjort det rigtig godt. Hun har i den grad bragt synlighed omkring Venstre og har fået placeret os som det største borgerlige parti i byrådet og som en reel udfordrer til Socialdemokratiet.

Annonce
- Jeg kan sagtens se Jane Jegind i landspolitik. Hun har, hvad der skal til, hvis hun skulle få lyst til det.

Lars Christian Lilleholt (V)

Velkommen i Folketinget

Selvom Lars Christian Lilleholt beklager Jane Jeginds beslutning om at stoppe i lokalpolitik, har han stor forståelsen for den.

- Det er fuldstændig hendes egen beslutning, men jeg forstår hende godt. Det er også flot at være to’er i en by af Odenses størrelse, men når man har lyst til at blive borgmester og har forsøgt at blive det nogle gange, så tænker man selvfølgelig på, hvor længe man skal blive ved.

Mens Jane Jegind har meldt sit endelige stop i lokalpolitik, har hun ladet en dør stå åben for at stille op til Folketinget, hvor hun ifølge Lars Christian Lilleholt skal være meget velkommen.

- Jeg kan sagtens se Jane Jegind i landspolitik. Hun har, hvad der skal til, hvis hun skulle få lyst til det.

Lars Christian Lilleholt ser nu frem til, at Venstres medlemmer finder en ny leder.

- Det er altid spændende, når man skal vælge ny leder. Jeg var selv med, da vi skiftede fra Lennart Larsson til Jørgen Lund og videre til Jane Jegind, siger Lars Christian Lilleholt, der i 2005 banede vejen for Jane Jeginds rolle som leder, da han selv trak sig som spidskandidat, umiddelbart efter at han var blevet genvalgt til Folketinget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Annonce