Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lokalhistorie: Hvordan det gik til, at "Nørregaardsmanden" fik sin ligkiste i god tid?

Anders Christian Olsen 1935.
Annonce

Diernæs: Hos tømrer A.C. Olsen i Diernæs laver de i 1929 fiskekasser og æblekasser til 50 øre pr. kasse, og folkene må nøjes med en krone om dagen - hvis der er nogle at få. Ellers må de vente og have den til gode til bedre tider.

Det er svære tider. De mange folk på værkstedet er både fattige og deprimerede, hver dag det samme - fiskekasser og æblekasser, aldrig mere en ligkiste. Folk vil ikke dø mere, så hele lageret er fyldt op med alle mulige størrelser og længder på disse ”æsker”, som for de allerfleste mennesker er det endelige bevis på begyndelsen til den sidste rejse.

Igen tåge denne morgen. Rasmus Johansen kommer ind på værkstedet og ser på de andres søvnige ansigter.

”For f....., hvor ser I ud, nu skal I høre! Jeg tror, at den gamle Nørregaardsmand er død i nat, så lige så snart A.C. kommer, skal han om og sælge familien en ligkiste.”

Rasmus Johansen var landsbyens store spøgefugl, var meget velbegavet, kunne lave ure, spille på violin, lave motorer, kørte motortromlen og talte i kirken, når præsten var syg. Dog ikke fra prædikestolen, men med kirken stuvende fuld.

”A.C! Nørregaardsmanden er død i nat, du må om og sælge en kiste i dagens anledning!”

Et kig i arkivet

Vores folkemindesamlinger og lokalarkiver er fyldt med historier om folk og fæ, der har haft og har betydning for vores landsbyer og lokalsamfund i dag.

Vi har bedt arkiverne dykke ned i de mest dramatiske, spændende og interessante fortællinger for at kunne dele dem med jer læsere.

Lokalarkiverne og folkemindesamlingerne bidrager på skift med historier fra vores lokalområder.

Annonce

Af sted på den gamle Nimbus

A.C. humpede ind for at skifte til diplomatfrakken og søndagsbenklæderne, hvorefter han startede sit store gamle uhyre af en Nimbusmotorcykel med kakkelovnsrøret og blæste om til Nørregaarden (nedrevet 1959), som lå op til Gammel Dyrehave.

Så forsigtigt som muligt anbragte han køretøjet i porten, og så på sit store lommeur. Klokken er næsten halv otte, og endnu er der intet lys at se nogen steder, men - naturligvis - nu hvor manden er død, går folkene stille med dørene.

A.C. ventede i den kolde port - næsten en time mere - og han hundefrøs.

Endelig blev der lys i stuehusets køkkenvindue, og få minutter senere åbnedes fordøren, og Nørregaardsmanden kom lyslevende ud i gården.

”Go' morn',” sagde Nørregaardsmanden blidt til A.C.

”Hvad får dig til at komme herom så tidligt på morgenstunden?”

A.C. vred sig, hmmm … han måtte jo til det.

”… Jeg havde hørt, at du var død i nat, og så ville jeg høre, om jeg kunne sælge en kiste?”

Nørregaardsmanden var et rart menneske og tillige en lun fyr, så han svarede A.C. og sagde:

”Som du kan se, er jeg endnu ikke død, men jeg vil gerne købe en kiste af dig, så har jeg den til senere, når det virkelig bliver aktuelt. Hvad koster den?”

”100 kroner”, klynkede A.C.

”Her har du pengene, så kan du levere den i eftermiddag.”

”Tak og undskyld”, sagde den elendige tømrer.

Annonce

Jamen, alt er jo godt!

Aldrig havde A.C. kørt så stærkt på sin gamle motorcykel, ligesom han heller ikke nogensinde i sit lange og trange liv havde været så gal i hovedet som nu, så han smed motorcyklen og for ind på værkstedet, hvor han skældte Rasmus bælgen fuld og beskyldte ham for at være en stor løgnhals.

Rasmus grinede over hele hovedet efter møgfaldet og sagde så, så alle kunne høre det:

”Hva f..... laver du al den spektakel for? Du har fået solgt en kiste, hvad der var meningen med din tur om til Nørremanden. Du har oven i købet allerede fået dine 100 kroner, og Nørregaardsmanden lever i bedste velgående. Du har gjort et godt dagsværk, A.C. Nu er der igen penge i kassen, vi kan få vores tilgodehavende samt den sidste ugeløn, og du kan få betalt købmanden! Folkens! Vi giver A.C. tre lange og tre korte hurraer!”

Sikken en dag i al kedsomheden.

Fortalt af Jørgen Nyegaard (1925-2009)

Rasmus Pedersen Nørregaard (1853-1938)

Rasmus Johan Johansen (1891-?)

Anders Christian Olsen (1893-1941)

Nørregaard, Diernæs. Rasmus Pedersen Nørregaard 1853-1938 og hustru Anne Elisabeth 1854-1932.
Tømrer Anders C. Olsens værksted 1938, Mosetoften 8, Diernæs.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Fyn For abonnenter

Analyse: Nyd ferien - Fynske borgmestre vender tilbage til bedre, men usikker økonomi

Annonce