Annonce
Erhverv

Lokale håndværkere rejste cannabisfabrik på 13 måneder

Spectrum Therapeutics har fuld gang i produktionen af medicinsk cannabis - her er medarbejdere i fuld gang med at høste planterne, hvis blomster bliver tørret i en proces, der der nøje styret fra start til slut. Foto: Nils Svalebøg
Spectrum Therapeutics, der producerer medicinsk cannabis, har brugt 350 millioner på at starte sin virksomhed i Odense og bevidst hyret det lokale erhvervsliv til så mange opgaver som muligt
Annonce

350 millioner kroner.

Det er beløbet, Spectrum Therapeutics til dato har postet i etableringen af sin danske fabrik, som udefra set giver mindelser om Fort Knox. Virksomheden ligger i Stige i det nordlige Odense, er omkranset af et højt, sort hegn og udstyret med et ukendt antal kameraer og alarmer og døre, der kun kan åbnes med særlige adgangskort og koder. Medarbejdere og gæster lukkes ind via en sluse, der styres fra porten i hovedbygningen, og bag de tykke mure er adgangsforholdene endnu mere kontrollerede.

Havde vi haft udenlandske selskaber, havde de sagt, at det aldrig havde kunnet lade sig gøre. Vores lokale maler gik endda og malede til klokken fire om morgenen, inden Lægemiddelstyrelsen skulle dukke op. Det siger noget om dedikation.

Morten Snede, direktør Spectrum Therapeutics

Annonce

I midten af ingenting

Medicinsk cannabis er et marked med milliarder på spil, konkurrenter på lur, og både de 90 medarbejdere og samarbejdspartnere skriver under på, at alt hvad der sker inden for murene, bliver inden for murene.

Men lige så striks og konkurrerende en branche, Spectrum Therapeutics er en del af, lige så åben og indbydende er virksomheden over for det lokale erhvervsliv. Derfor er det helt bevidst, at det er lokale virksomheder og håndværkere, der hovedsageligt har bygget fabrikken op fra bunden. Elektrikere, murere, tømrere, vvs'ere og smede er i videst muligt omfang hyret i lokalsamfundet.

- Den lokale forankring er vigtig for os, og det er en politik, der er vigtig i hele vores koncern. Vores moderselskab ligger i Smith Falls, som er en lille by i midten af ingenting i Canada, og tilknytningen til nærområdet er vigtig for alle fabrikker i koncernen - uanset, hvor de ligger, siger Morten Snede, direktør for Spectrum Therapeutics, som er et datterselskab af Canopy Growth Corporation, en af verdens største producenter af medicinsk cannabis.

- Det handler om at være anerkendt som en seriøs virksomhed, der gerne vil integreres, og vi flyver ikke bare udenlandsk arbejdskraft ind. Det er lidt dyrere at gøre det, som vi gør, men det vejes i den grad op af den fleksibilitet og velvillighed, vi bliver mødt med, siger Morten Snede.

Morten Snede er direktør for Spectrum Therapeutics, som er klar med det første produkt til det danske marked, når Lægemiddelstyrelsen godkender det. Det er en proces, der er i fuld gang. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Hurtig hjælp ved strømnedbrud

Spectrum Therapeutics fik byggetilladelse i august 2018, og da medicinsk cannabis i øjeblikket lever på en fire-årig forsøgsordning, der udløber i 2022, skulle fabrikken rejses hurtigt.

- Hvis vi har fire år til at bevise, at vi duer til det, vi laver, kan det ikke nytte noget, at vi skulle bruge de første tre år på at bygge, konstaterer Morten Snede.

Blot 13 måneder senere stod fabrikken i Stige klar til at tage imod det hold fra Lægemiddelstyrelsen, som skulle inspirere faciliteterne og sige god for, at virksomheden måtte begive sig ud i produktion med salg for øje.

- Vi havde aldrig kunnet gøre det så hurtigt, hvis det ikke var for de lokale håndværkere, som i den grad har strakt sig og været fleksible. I byggeprocessen gik tingene meget hurtigt, og håndværkerne var klar til at omstille sig, når vi ville i en anden retning end den, der ellers var planlagt, så der f.eks skulle tones ned på tømrerarbejde og skrues op for noget andet. Havde vi haft udenlandske selskaber, havde de sagt, at det aldrig havde kunnet lade sig gøre. Vores lokale maler gik endda og malede til klokken fire om morgenen, inden Lægemiddelstyrelsen skulle dukke op. Det siger noget om dedikation, siger Morten Snede, der ikke lægger skjul på, at der var skarp konkurrence om arbejdskraften fra andre store byggerier som letbanen, Facebook og supersygehus.

I dag står fabrikken fiks og færdig med laboratorier, regnvandsbassiner, vandrensningsanlæg, ventilationssystem, etc, og i dag er det fortsat lokale håndværkere, der træder til, hvis og når det er nødvendigt.

- Vi kører nogle kritiske processer, og når vi har behov for, at der skal rykkes hurtigt, så står håndværkerne der med det samme. De prioriterer os højt. Har vi et strømnedbrud, skal vi have lys på lamperne relativt hurtigt, eller hvis der er noget med varmen eller vandet. Der må helst ikke være nedbrud på noget af det i for lang tid, og det er der heller ikke. Vores håndværkere føler ejerskab, og det har enorm betydning, fastslår Morten Snede.

Spectrum Therapeutics forventes at blive den første danske producent, der sender et produkt på det danske marked. En forudsætning for det er, at Lægemiddelstyrelsen godkender produktet, og den godkendelse venter virksomheden fortsat på.

Spectrum Therapeutics

Spectrum Therapeutics producerer medicinsk cannabis.

Virksomheden er et datterselskab af canadiske Canopy Growth Corporation, en af verdens største producenter af medicinsk cannabis.

Spectrum Therapeutics har hovedkontor i Odense og produktionsfaciliteter i Stige nord for Odense.

De samlede etableringsomkostninger løber op i 350 millioner, cirka 60 procent af dem er brugt på byggeriet.

Virksomheden beskæftiger pt cirka 90 ansatte.

Spectrum Therapeutics var den første producent i Danmark, der fik Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at producere medicinsk cannabis.

I øjeblikket venter virksomheden på, at Lægemiddelstyrelsen godkender det første produkt til det danske marked.

Produktet er de tørrede blomster fra cannabisplanten.

Under det hvide dække ligger et regnvandsbassin, som er 3,5 meter dybt, og på fabrikkens område i Stige ligger endnu et bassin. Vandet herfra bliver renset i fabrikkens eget vandsreningsanlæg og herefter brugt i produktionen. Foto: Nils Svalebøg
Det er cannabisplantens blomster - i tørret tilstand - som Spectrum Therapeutics fremstiller under en nøje specificeret proces. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce