Annonce
Middelfart

Lokaldebat: - To centrale dele af kernevelfærden i Middelfart Kommune er under pres

Byrådsmedlem Morten Weiss-Pedersen (K) ser udfordringer i to af kommunens store velfærdsområder. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Lokaldebat: To centrale dele af kernevelfærden i Middelfart Kommune er under pres, nemlig ældreplejen og den kommunale folkeskole.

Tager vi ældreplejen først, er udfordringerne klare: Andelen af ældre stiger markant de næste mange år, samtidig med at erfarne sosu'ere på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen står over for at gå på pension. Det er i sig selv udfordrende nok, specielt i kombination med at ansøgertallene til landets sosu-skoler falder markant.

Det betyder i klar tekst, at der fremover vil være færre medarbejdere til at hjælpe og passe markant flere ældre. Hvad kan der gøres ved det? Det har man et bud på blandt andet i Ikast-Brande Kommune, hvor man som forsøg har taget et opgør med kontrol- og dokumentationstyranniet specifikt i en del af hjemmeplejen for på den måde at sikre den enkelte sosu-assistent eller hjælper mere tid til at være sammen med borgerne i deres hjem. Et forsøg, der vil afhjælpe den del af udfordringen, at fremtiden byder på flere ældre og færre til at passe dem. Et forsøg, vi i Middelfart Kommune bør følge tæt.

Annonce


Andelen af ældre stiger markant de næste mange år, samtidig med at erfarne sosu'ere på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen står over for at gå på pension.

Morten Weiss-Pedersen (K), byrådsmedlem


Og så er der Middelfart Kommunes folkeskoler. Her er status den, at ”løfteevnen” (skolernes evne til blandt andet at sikre et gerne højt eksamensgennemsnit ved afgangsprøven) opgjort centralt ligger tæt på landsgennemsnittet. Eller med andre ord: Vi er i Middelfart Kommune hverken specielt gode eller dårlige sammenlignet med folkeskolerne i de 97 andre kommuner - bortset fra Ejby Skole, hvor løfteevnen ligger tydeligt under de andre folkeskoler i Middelfart Kommune (her refereres til Middelfart Kommunes nyligt offentliggjorte kvalitetsrapport, der viser, at Ejby Skoles 9-klasses elevers karaktergennemsnit i skoleåret 2018/2019 lå 0,7 under den socioøkonomiske reference - altså det forventede i forhold til elevsammensætningen, red.).

Det er ikke godt nok eller ambitiøst nok hverken for elever og forældre i Ejby Skole eller for eleverne og forældrene i resten af Middelfart Kommunes folkeskoler. Her skal der arbejdes med andre pædagogiske arbejdsformer, lærerudvikling, digitalisering, virtuelle forløb og ikke mindst med arbejdsmiljø og ledelse for at få rykket løfteevnen op i første division. Ikke for isoleret at ligge flottere placeret end de fleste andre kommuner, men i bund og grund af hensyn til eleverne og deres senere uddannelses- og arbejdsliv.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Hør brølet i videoen: 'Løvens Hule-' investor tog sine venner og 45 superbiler med til Odense

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Erhverv

Til kamp mod virus og bakterier: Odense-firma skal levere yderligere 100 robotter til hospitaler i EU

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Debat

Ja tak til en hundeskov eller et friløbsområde

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Annonce