Lokaldebat: Til sommer skal politikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune beslutte, om de mange skoler i landsbyordningen kan fortsætte med at eksistere, som de gør i dag, eller om skolerne skal samles og omlægges til stordrift.
Landsbyordningen betyder, at man lokalt har samlet vuggestue, børnehave, fritidshjem og skole under én fælles ledelse. Ordningen sikrer et stærkt fagligt samarbejde mellem for eksempel dagtilbud og skole, så vores børn får en tryg og glidende overgang fra børnehave til skole – den skaber unikke fællesskaber blandt børnene på tværs af aldre gennem for eksempel faste dage, hvor de ældste børnehavebørn og 0. klasserne er sammen om forskellige aktiviteter, og den skaber en stærk sammenhængskraft i lokalsamfundet.
Martin Jonø, formand for fællesbestyrelsen for Brahesminde Skoler og BørnehuseI stedet foreslås det at indføre stordrift: For eksempel skal tre skoler i Faaborg-området slås sammen til én mastodontisk ”Område Syd”-skole – det samme vil ske med vuggestuer og børnehaver.
De 25 medlemmer af kommunalbestyrelsen skal nu beslutte, om landsbyordningen skal nedlægges, så den lokale skole og det lokale dagtilbud adskilles. I stedet foreslås det at indføre stordrift: For eksempel skal tre skoler i Faaborg-området slås sammen til én mastodontisk ”Område Syd”-skole – det samme vil ske med vuggestuer og børnehaver.
Forslaget om at nedlægge landsbyordningen står i skærende kontrast til kommunens ”Lokalsamfundspolitik”.
Man kan blot lade øjnene løbe ned over tre af de seks indsatsområder, som politikerne har formuleret i Lokalsamfundspolitikken – her beskriver politikerne en verden, som ligger meget langt fra skolesammenlægninger og børnestordrift.
Ifølge politikernes indsatsområder skal kommunen bl.a. ”skabe gode forudsætninger for et attraktivt liv i lokalsamfundene for forskellige målgrupper - herunder ikke mindst børnefamilier - og bl.a. med basis i stærke fællesskaber”, ”skabe sammenhængskraft i de enkelte lokalsamfund (…)” og ”skabe en udvikling i lokalsamfundene med respekt for og udnyttelse af forskelligheder”.
Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at få politikerne tilbage på sporet, så vi kan bibeholde og udvikle vores stærke og unikke lokalsamfund. Helt som selvsamme politikere ønsker det – på papiret, i hvert fald.