Annonce
Middelfart

Lokaldebat om politiforlig: Drømmen om lokalt politi

Jeg er enig med Byrådsmedlem fra Venstre Kent Mosgård om, at der er brug for lokalt forankret politi i Middelfart Kommune, men uenig i de opgaver, Kent opstiller i sine læserbreve, der i mine ører taler for en lokalpolitistation placeret i Middelfarts industrikvarter med mere skrivebordsarbejde fremfor det, vi egentlig savner - nemlig den synlige betjent i gadebilledet, som vi er på fornavn med.

Da jeg voksede op i 70-80’ernes Dragør Kommune, hvor der var cirka 14.000 indbyggere, var der en landbetjent. Øllegaard hed han, og han kendte de fleste unge på fornavn og vidste, hvem han skulle holde øje med. Vi mødte ham i klasseværelset, ved cykellygtekontrol og siden, når vi skulle tage knallertkørekort.

Det gav os børn en ubevidst tryghed, og Øllegaard vidste, hvem han skulle holde et særligt øje med, inden det gik galt. Senere i 90’erne, da jeg studerede og boede på Nørrebro, var der en lokalpolitistation i Blågårdsgade. På samme vis som Øllegaard var der et par af betjentene, der havde deres faste gang i kvarteret, var på fornavn med alle børn og holdt et vågent øje med dem, der var svagt stillet. Det havde en præventiv funktion, og det gav tryghed.

Mange politiforlig senere, der kun har ført til mere centralisering og frataget politiet de præventive opgaver, har vi nu endelig en regering, der vil gøre op med centralisering og bureaukrati og sikre, at vi som borgere oplever tryghed lokalt, også vest for Valby Bakke.

Derfor er det mit håb, at et kommende politiforlig udstikker en ny retning for lokalpolitiets arbejde, der øger både synligheden og det præventive arbejde i bybilledet i hele kommunen fremfor at øge mængden af skrivebordsarbejde på Mandal Allé.

Annonce
Dan Ljungar vil gerne have en nærpolitistation, men den skal ikke placeres i Middelfarts industrikvarter, mener han. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce