x
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lokaldebat: Kommentarsporet løber af sporet

Jeg er en ivrig læser af diverse netaviser - ofte bliver jeg stødt over kommentarsporet til en artikel. Jeg bliver ikke stødt over at folk er uenige i det artiklen handler om, men jeg bliver stødt og forstemt, når kommentarerne er nedrige, fordummende og uden anden mening end at nedgøre.

For nylig blev vores borgmester Hans Stavnsager nærmest udskammet i kommentarfeltet, blot fordi han i et interview til fyens.dk talte om, at det for ham var bedre og nemmere at mødes i virkeligheden, på godt dansk, face to face, fremfor via f.eks. Skype...og , som det også fremgik af artiklen, så var det jo mest af alt en reflektion i samtalen med journalisten, og ikke en egentlig beslutning - det affødte et hav af kommentarer, hvor folk skrev at han var dum, at han burde gå af som borgmester og jeg ved da ikke hvad.

Og - for ikke så længe siden kom Jim Lyngvilds mand kørende i bil, sammen med en kammerat, da der pludselig faldt et træ ned over deres bil, og de var tæt på at komme alvorlig til skade. Jeg går ud fra at det var et uheld (og ikke et mordforsøg i bedste Olsen Banden-stil), og alligevel skriver Jim Lyngvild på facebook, at han havde lyst til at rive hovedet af den idiot, der havde fældet træet, og derefter skide ned i halsen på ham. Det affødte da også lige en masse kommentarer for og imod den uheldige eller inkompetente træfælder, men fælles for dem alle var, at ingen i virkeligheden vidste hvad der var sket, fordi de jo ikke havde været på stedet da træet væltede, og det var heller ikke beskrevet i artiklen i avisen.

Og - for heller ikke så længe siden, skrev en præst om sit vigtige og meningsfulde arbejde i et fynsk fængsel - her var der en kommentar i kommentarsporet, der gav udtryk for at så havde vedkommende da en god grund til at melde sig ud af folkekirken.

For et års tid siden blev en ældre kvinde på cykel kørt ihjel af en lastvogn i en højresvingsulykke i Odense. Det blev blev beskrevet i en artikel i fyens.dk. Her var der en kommentar, der mente at kvinder var mere udsatte end mænd i højresvingsulykker (underforstået at kvindelige cyklister er mere usikre i trafikken end mandlige , en anden mente at det var en udenlandsk chauffør, fordi de kører dårligere lastbil end danske chauffører, en tredje mente at det slet ikke var en højresvingsulykke, fordi man på et billede i avisen, så kvindens cykel ligge smadret til venstre for lastbilen...

Og - for heller ikke så længe siden, var der en mand fra Sønderborg, der efter en jobsamtale i Odense, ikke kunne huske hvor han havde parkeret sin bil. Det blev beskrevet på fyens.dk. Han fik da også lige et par mindre pæne ord med på vejen i kommentarsporet. (Retfærdigvis skal det også siges at der via facebook blev iværksat en større eftersøgning af hans bil i Odense ).

Og jeg kunne blive ved.

Torsten Cilleborg har også en klog kommentar til det i gårsdagens netavis.

Jeg har faktisk spurgt Fyens Stiftstidendes chefredaktør om, hvad meningen er med disse kommentarspor, og hvorfor man ikke bare undlader at gøre det muligt at kommentere en artikel. Svaret er selvfølgelig, at det er en demokratisk ret i et åbent samfund, hvilket jeg ikke helt ved om jeg er enig i. Uanset - så ville jeg ønske at folk kunne bare være en lille bitte smule mere nuancerede i deres kommentarer - til gavn for et demokratisk samfund, hvor man jo sådan set må mene hvad som helst - og da ikke mindst i disse coronatider, hvor vi skal passe endnu mere på hinanden.

Sinnet Bunde og Tage Gissel har været nære venner i små 50 år. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce