Annonce
Middelfart

Lokaldebat: Kære byråd - brug statsministerens gave til kommunen til at sikre et værdigt liv for de ældre

Regionsformand i Kost- og Ernæringsforbundet i Region Syddanmark Jytte Lybech mener, at maden skal højt på dagsordenen, når Middelfart Kommunes ældrepleje bliver sat fri, som regeringen ønsker. Pr-foto
Annonce

Lokaldebat: Da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag åbnede for, at den offentlige velfærd i syv kommuner kan blive fri for mest mulig indblanding fra staten, så gav hun de ældre i Middelfart Kommune en kæmpe chance for øget livskvalitet og en større chance for at undgå underernæring i forbindelse med sygdomsforløb. Og hun gav kommunalbestyrelsen mulighed for at skabe mere trivsel og mindre udgifter.

Hvert år ender tusindvis af ældre på hospitaler unødigt, fordi deres ernæringstilstand ikke har haft tilstrækkeligt fokus. Dette er en unik mulighed for at vende den udvikling.

For sætter byrådet/kommunalbestyrelsen fokus på mad og måltider til kommunens ældre borgere, så vil det gøre en masse godt for borgerne.

Mad kan nemlig meget mere end at mætte. Det ved de ernæringsprofessionelle ansat i plejesektoren alt om. Derfor tror jeg også på, at personalet omkring de ældre kan træffe de nødvendige beslutninger, der skal til.

De ernæringsprofessionelles viden er livsvigtig. Deres arbejde med at forebygge og behandle underernæring er den nødvendige hjælp, som de ældre behøver for ikke hvert år at blive en af de tusindvis af ældre, der indlægges afkræftede og svækkede på hospitalet. Indlæggelser, der kan undgås, når ernæring er en integreret del af indsatsen alle steder, og når fagligheden er helt tæt på borgeren.


Hvert år ender tusindvis af ældre på hospitaler unødigt, fordi deres ernæringstilstand ikke har haft tilstrækkeligt fokus. Dette er en unik mulighed for at vende den udvikling.

Jytte Lybech, regionsformand, Kost- og Ernæringsforbundet


Der findes en masse relevante forsøg i andre kommuner, som viser, hvordan madglæden hos borgerne på plejehjem er steget sammen med indtaget af mad, når retterne har bragt minder fra barndommen frem. Det er blandt andet sket med "Mad og Minder" i Odense Kommune, hvor madbilleder og samtaler har gjort underværker for borgere på plejehjem.

Samtidig skal denne øvelse ikke betyde, at vi smider alle de gode regler ud med badevandet. Regler, der beskytter de ældre. Det kan for eksempel være fødevarehygiejneregler, som vi aldrig må gå på kompromis med, eller, at kosten som en selvfølgelighed skal overholde anbefalinger for ernæring.

Så kære byråd/kommunalbestyrelse: Brug statsministerens gave til kommunen til at investere tiden og ressourcerne i et værdigt liv for de ældre i Middelfart Kommune. Det fortjener de.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dyster corona-prognose for Danmark: Kraftigt stigende smitte og tocifrede dødstal til jul

Danmark

Se klippene - udvalgte spørgsmål til statsministeren: Kan jeg bryde loven og via min uvidenhed slippe for straf?

Fyn

Kendt fynsk kok i spil som Årets Fynbo

Kerteminde

Lokal entrepenør klagede over giftigt pcb: Nu har Arbejdstilsynet været i Kerteminde

Annonce