Annonce
Fyn

Lokal vinbonde jubler over den tørre sommer: Høster perfekte druer og vinder guld

Vinbonde Kim Madsen, Modavi, høstede årets første druer tirsdag - og kunne samtidig fejre at have lavet landets bedste hvidvin.

Fredericia: Hvepsene svirrer i luften, mens Kim Madsen og en lang række "vin-part-havere" er i gang med at høste årets første druer på Modavis vinmark ved Skærbækvej i Fredericia.

Det var her - overfor Tante's Have - Modavis kontor lå, indtil 2017, hvor de flyttede til Sønder Vilstrup mellem Fredericia og Kolding.

Druerne er ikke bare gode i år: De er perfekte, forsikrer Kim Madsen.

- Se lige her, siger han og rækker en stor klase grønne druer frem mod avisens udsendte.

- Der er en halv flaske vin bare i denne her ene klase, siger han.

Hvepsene mæsker sig i druernes sødme og er ikke aggressive over for det dusin mennesker, der plukker druer. Ingen er blevet stukket trods flere timers arbejde, omgivet af hvepse.

Annonce

Årets høst er den bedste nogensinde. Druerne er perfekte.

Vinbonde Kim Madsen, Modavi


  • Modavi holder åben vingård på Sdr. Vilstrupvej 149 lørdag 15. september fra klokken 13-16.
  • Her vil man blandt andet kunne smage "Lyset 2017", der netop er kåret som landets bedste hvidvin.
  • Modavi har gennem årene vundet adskillige priser og udmærkelser for sine vine.
Årets første høst - og den netop erhvervede hvidvins-hæder - bliver fejret af hele høstholdet. Foto: Peter Friis Autzen

Kvantitet og kvalitet i top

Humøret er højt blandt plukkerne. Vejret er godt, og druerne er smukke.

- Vinbønderne er nok de eneste, der jubler over årets sommer, siger Kim Madsen og sparker lidt i jorden, som stadig har sprækker efter sommerens tørke.

- Klimaet har været helt sydeuropæisk i år, og det kan druerne rigtig godt lide. Det giver flere druer, bedre druer og mindre sygdom. I år er den bedste høst nogensinde, siger han.

Druerne vokser tæt og fylder hurtigt plukkernes kurve og kasser.

- Vi har cirka 6,5 hektar med vin - dels her og dels i Sønder Vilstrup. I 2016 kunne vi lave 10.000 flasker vin. Efter sidste års meget dårlige sommer kunne vi kun lave 4.000 flasker. I år regner jeg med at kunne lave omkring 15.000 flasker, siger Kim Madsen.

Dermed er han tæt på sin drøm om at kunne producere en flaske pr vinranke.

- Det er den bedste høst nogensinde. Det er vist kun os vinbønder, der siger sådan i år, siger Kim Madsen med et bredt smil. Foto: Peter Friis Autzen

Kåret til Danmarks bedste

Modavi har udmærket sig ved flere vinkonkurrencer. Senest ved Dansk Vinskue i Kolding, hvor den lokale hvidvin, "Lyset 2017" blev kåret som landets bedste.

Kim Madsen er stolt af hæderen. Ikke mindst fordi den er opnået på baggrund af sidste års elendige høst.

- Vi må kunne noget, som folk godt kan lide, siger han.

Han forventer, at næste års hvidvin bliver endnu bedre. Og hvis ikke meget går galt, vil også den kommende høst af røde druer give et ekseptionelt resultat.

Snart venter høsten af røde druer. Foto: Peter Friis Autzen
Hvepsene er vilde med de søde druer, så de svirrede om ørerne på høstholdet. Ingen blev stukket. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ghettopakke: Aktuelle tal, tak

Der er ikke længere blot én, men nu to rigtig gode grunde til, at partierne bag den såkaldte ghettopakke tænker sig godt om og justerer kriterierne, inden de pålægger en række kommuner at begynde nedrivning af boligområder på den hårde ghettoliste. Med et bredt flertal bestående af seks partier bag ghettopakken må man udlede, at dette tiltag mod socialt udsatte parallelsamfund har solid folkelig forankring. Men den folkelige forståelse kan hurtigt skrumpe ind, hvis det viser sig, at et nedrivningsdiktat har et grotesk skær af tilfældigheder. Det har stødt mange borgere, at Odense Kommune tilbyder flyttepenge til dømte kriminelle i boligområder, der risikerer at havne på den nye ghettoliste, som sendes ud til december. Forargelsen er forståelig, selv om kommunen kun reagerer som alle andre, der ser en kæmpeudgift tårne sig op forude: Man forsøger at undgå den. Og her er der tale om, at nogle færre beboere med en plettet straffeattest i et par opgange måske er afgørende. Senest er det kommet frem, at nedrivning kan blive udløst af, hvad man kan kalde bagatelkriminalitet. Hvis en person får en bøde og ikke betaler den, havner sagen i retten, hvor personen får en dom. Ifølge et datatræk hos Fyns Politi for 2017 og 2018 har otte personer med adresse i det nedrivningstruede boligkvarter Solbakken i Odense fået en dom på grund af en ikke-betalt bøde. Disse eksempler belaster altså Solbakken i ghettoregnskabet og kan i sidste ende betyde nedrivning. Venligt udlagt vil det være et papirtyndt grundlag. Boligminister Kaare Dybvad besøgte et af Odenses udsatte boligkvarter for nogle dage siden og havde ingen bemærkninger til kommunens flyttehjælp til kriminelle. Derimod stillede Dybvad i udsigt, at de tal, der skal danne grundlag for ghettolisterne, skal være så aktuelle som muligt. Hvis det skal forstås sådan, at de 11 måneder gamle tal, der bruges i dag, ikke dur, er det en god erkendelse, selv om skrotning bør være en selvfølge. Betryggende vil det også være, hvis partierne bag ghettoaftalen giver opgørelsesmetoden et eftersyn. På landsplan berører ghettoplanen flere tusind mennesker og koster mange milliarder. Derfor skal kriterier og udførelse være uangribelig.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce