Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lokal kunstekspert fortæller om Fynboerne

Fritz Syberg-skitse af kunstnerens bolig i Svanninge, 1896. Illustration: Faaborg Museum.
Foredrag med Theis Vallø Madsen i Peter Hansens atelier på Lagonis Minde i Faaborg

Faaborg: Den lokale kunstekspert og -handler Theis Vallø Madsen fortæller om Fynbomalerne ved et arrangement i Peter Hansens atelier, Lagonis Minde 7 i Faaborg den 18. februar kl. 18.

Kunsthistoriker ph.d Theis Vallø Madsen har tidligere arbejdet som forsker ved Aarhus Universitet, Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg og senest Faaborg Museum og Syddansk Universitet. Han står bag Skitsehandlen i Faaborg – et udstillingssted og kunsthandel kun for kunstnernes skitser, studier og tegninger.

Foredraget omhandler flere mesterskitser fra den store kunsthistorie, forelæserens personlige yndlingsskitser og skitser fra Faaborg Museums samling af kunstnerkredsen Fynboerne.

Det er Faaborg Museum, der er står bag arrangementet og i en pressemeddelelse om det, lyder det:

"Kunstnernes skitser er et frirum, hvor kunstnere kan eksperimentere og fordybe sig uden tanke for et kritisk publikum. Her er de frie og ikke bundet af ”the law-of-the-all-over”, som den amerikanske kunsthistoriker Norman Bryson har beskrevet det, altså en frihed fra forestillingen om at maleriet skal være i ligevægt og fylde hele lærredet.

I skitserne kan kunstnerne fange en hurtig bevægelse, eller fortabe sig i en enkelt detalje. Der er kortere afstand mellem ånd og hånd. Derfor betragter man skitsen som et sted, hvor kunstnere kan arbejde friere og bedre end i det endelige format. I en vis forstand er skitsen aldrig færdig.

Skitsen viser bevægelse, ansatser, fejl og gentagne forsøg, den kreative proces, snarere end et afsluttet og formfuldendt værk. Det giver et særligt indblik i kunstens tilblivelse."

Tilmelding: Fuodense.dk

Annonce
Theis Vallø giver foredrag om Fynbomalerne den 18. februar. Arkivfoto: Bent Warncke.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce