Annonce
Odense

Lokal gruppe vil have snublesten på hele Fyn: Afventer beslutning i Odense

Snublestensgruppe Fyn består af formand Martin Jensen Overby og de to medlemmer Dorte Schmidt-Nielsen (tv.) og Ninon Schloss (th.) - alle tre fra historiestudiet og Netværk for Nazisme- og Holocauststudier på SDU. Gruppen vil arbejde for at få snublesten udbredt på hele Fyn. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Den første såkaldte snublesten, der skal minde ét af nazismens ofre, er på vej i Odense. Men ifølge Snublestensgruppe Fyn skal der også være sten på resten af øen. Gruppen afventer dog først en afgørende beslutning i Odense.

Odense: Der skal være snublesten til minde om nazismens ofre på hele Fyn. Det mener i hvert fald den nyetablerede Snublestensgruppe Fyn med odenseanske Martin Overby Jensen i spidsen.

- De her sten er så genial en idé. Det er en god måde at opleve historien på, når man på den måde bare kommer gående og snubler over stenene, siger Martin Jensen Overby, som udover at være formand for gruppen også er historiker.

Netop dét at snuble over stenen, der er på størrelse med en brosten, er da også meningen med den. Dog ikke at snuble over den i bogstaveligste forstand – men at ”snuble” over fortiden og historien lige dér, hvor et offer for nazismen havde sin sidste frivillige bopæl.

Annonce
Det er snublesten som disse, der er på vej i Odense. Snublestensgruppe Fyn håber, at endnu flere kan blive lagt i fremtiden - også på resten af Fyn. Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix

Af den grund ønsker gruppen derfor også at udbrede mindet om de fynske ofre ved at få lagt snublesten over hele øen foruden den første, der allerede er på vej for jøden Axel Metz i Odense.

- Først vil vi undersøge, hvilke potentielle ofre der er på hele Fyn, og derefter vil vi så begynde at gå til politikerne i de forskellige kommuner for at undersøge mulighederne for nedlæggelse, siger Martin Jensen Overby og suppleres af gruppemedlem Dorte Schmidt-Nielsen:

- Vi vil muligvis også opspore efterkommere til de ofre, vi finder frem til, siger hun.

Arbejdet sat på standby

Idéen til arbejdet med nazismens ofre på Fyn opstod, da gruppens tredje medlem, Ninon Schloss, fik kontakt til den landsdækkende gruppe Snublestensgruppen i Danmark. Gruppen sendte sidste år en ansøgning til Odense Kommune om netop en snublesten til minde om Axel Metz, som mistede livet i kz-lejren Theresienstadt. Derefter begyndte Ninon Schloss sammen med Dorte Schmidt-Nielsen at følge med i ansøgningsprocessen til den første snublesten på Fyn, og dermed var kimen til en lokal snublestensgruppe lagt.

Snublestensgrupper i Danmark

Snublestensgruppe Fyn er netop blevet etableret og består af Martin Overby Jensen, Dorte Schmidt-Nielsen og Ninon Schloss – alle tre fra historiestudiet og Netværk for Nazisme- og Holocauststudier på SDU.

På landsplan findes Snublestensgruppen i Danmark, som har været med til at få lagt landets første snublesten i henholdsvis Københavns- og Frederiksberg Kommune i 2019.

Derudover har Odense Kommune i samarbejde med Odense Stadsarkiv etableret en gruppe, der skal udvælge, hvilke af de odenseanske ofre - foruden Axel Metz - der skal have en snublesten. Der er i alt fundet frem til 48 potentielle ofre. Ud af dem foreslår Stadsarkivet, at man udvælger 5-10 personer, som repræsenterer forskellige typer af ofre.

Gruppens arbejde med Fyns øvrige ofre står dog imidlertid på standby, indtil der er truffet en afgørelse i Odense, hvor der lige nu er stor debat om betingelserne for nedlæggelsen af fremtidige snublesten.

- Nu venter vi lige og ser, hvad der sker. Men uanset kommer vi til at arbejde videre med projektet, siger Ninon Schloss, mens Dorte Schmidt-Nielsen håber, at arbejdet bliver lettere i de andre kommuner end i Odense.

Som otte-årig blev Steen Metz i 1943 deporteret fra Odense med sin mor og far blot fordi de var jøder. Familien endte i koncentrationslejren Theresienstadt ved Prag i Tjekkiet, hvor faren mistede livet. Politikerne i Odense har vedtaget, at der kan lægges en mindesten for faren i fortovet ud for det sted på Hjallesevej, hvor familien boede. Foto: Peter Leth-Larsen

- Det gode er, at vi er interesseret i hele Fyn – og det betyder jo, at det slet ikke er sikkert, at de andre kommuner har samme betingelse, siger Dorte Schmidt-Nielsen og henviser til, at et flertal i By- og Kulturudvalget i Odense har besluttet, at fremtidige grundejere ud for stenenes nedlæggelse skal kunne bede om at få stenen fjernet igen.

Annonce

En skammelig betingelse

Til den betingelse har Dorte Schmidt-Nielsen kun én ting at sige:

- Det er skammeligt.

Og gruppens to andre medlemmer er enige.

- Det virker som en hovsa-beslutning, der kun har skabt problemer – og nu bliver det også en forhindring for fremtidige nedlæggelser, siger Martin Jensen Overby, mens Ninon Schloss tilføjer, at politikerne ikke har overvejet konsekvenserne godt nok:

- Jeg tror virkelig ikke, at de har tænkt over, hvad de har gjort. Men én ting er sikkert – de ødelægger det. Der er overhovedet ikke noget handlerum, og det er det, der er så åndssvagt.

Snublestensgruppen håber derfor også, at byrådet i Odense beslutter sig for at fjerne betingelsen om fremtidige grundejers vetoret.

- Vi kan kun håbe, at betingelsen frafalder. Ellers kommer vi ikke videre, siger Ninon Schloss og Martin Jensen Overby tilføjer:

- Det ville være så synd for Odense, hvis der ikke bliver lagt flere sten.

Efter planen skal byrådet træffe en afgørelse onsdag 24. juni.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Middelfart For abonnenter

Se kortet: Her er ugens bolighandler i Middelfart

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Annonce